FELHÍVÁS - ADATGYŰJTÉS!!!

Bővitsük ki a felvidéki zenei kiadványok és zenei élet szereplőinek adatbázisát. Kérjük az együttműködéseteket és adatlapunk kitöltését.

Alakítsuk ki a szlovákiai magyar zenekarok, jazz-, világ- és népzenei együttesek, kórusok, tánccsoportok és minden zenei életben tevékenykedő szervezet, személy
adatainak, zenei kiadványainak nagyszabású adatbázisát.

NÉZD MEG AZ ADATBÁZIST

Szent Korona Kórus

Szent Korona Kórus (vegyeskar)

A kórus, mely a Musica Sacra elkötelezett művelője, 1997-ben alakult. Megalakulásának előzményei visszavezethetők az 1995-96-os évre, mivel ezekben az években kezdett az énekkar összetétele kialakulni.
Kezdetben női karként indult, majd az évek során vegyeskarrá fejlődött. Nevét, - melyet 1997-ben vett fel - a magyar királyi koronáról kapta, melynek másolata a község templomának tornyát ékesíti. A kórus létszáma 30 fő. Repertoárja a gregoriántól a reneszánsz és barokk templomi zenén át, a kortárs magyar egyházzenéig terjed.
Rendszeres liturgikus szolgálatot teljesít az egyházközség életében. E fő feladata mellett aktív résztvevője a hazai és magyarországi koncertéletnek és kulturális rendezvényeknek.

Az évek során vendégszerepelt Magyarország több nagy városában, valamint Ausztriában, Csehországban és Olaszországban. Az énekkar számára maradandó élményt nyújtott a 2001-es olaszországi zarándokút, melynek során fellépett többek között Páduában, Rómában a Szent Péter-, a Szent Pál-, valamint a Lateráni és a Santa Maria Maggiore Bazilikában. A külföldi fellépések közül emlékezetes a Pesti Vigadóban- és a budapesti Zeneakadémián, valamint a bécsi Stephan’s dómban történő vendégszereplésük. Két alkalommal részt vett a váci egyházzenei találkozón és a Piliscsabai Egyházzenei Napokon. 

Több hazai és nemzetközi kórusverseny díjazottja: 1999-ben a XI. Kodály Napokon, majd a 2001-es Námesztói Nemzetközi Kórusversenyen ezüst-koszorúsminősítést ért el egyházzene kategóriában. 2002-ben a XII. Kodály Napokon aranykoszorú a zsüri dicséretével minősítést szerzett. 2003-ban Olmücben a XXXI. MUNDI CANTANT nemzetközi kórusversenyen ezüst díjat nyert egyházzene kategóriában. A 2005-ös évben a XIII. Kodály Napokon aranykoszorús minősítést szerzett.

2007-ben megjelent a kórus első CD-je „A Szent Korona oltalma alatt” címmel, melyen többek között közreműködött a Mátyás-templom Zenekara Tardy László karnagy vezényletével.

Az évek folyamán a kórus együtt dolgozott neves karnagyokkal: Unterwéger József Zsolt, Tardy László, Béres Gábor, Varga László, dr. Áment Lukács Ferenc, Katona Tibor, Noszeda Tibor, orgonaművészekkel: Bednarik Anasztázia, Laufer István, Baróti István, Ella István és szólistákkal: Csingerné Lőrincz Gabriella, Vajda Gréta, Kavecki Emília, Balga Gabriella, Fazekas Erika, Halmosi Tímea.


Karnagy: Molnár Ottó

Facebook: www.facebook.com/szentkoronakorus
E-mail: cibak185@gmail.com

Pósfa zenekar

Pósfa zenekar (népzene)

A zenekart Iván Lajos alapította szűk családi körében. A gellei banda először 4 tagú volt – apa és 3 fia, majd csatlakozott a fiúk egyik régi barátja nagybőgőzni. Régi barátok, zenészek és fellépések révén a zenekar táncegyüttesekkel ismerkedett meg, majd fokozatosan csatlakozott hozzájuk az énekes, majd a cimbalmos. A zenekar ebben a formációban azóta közel 300 fellépésen vett részt belföldön, valamint külföldön.

Csallóközpósfa, Gelle községet alkotó hét falu egyike. Mivel a zenekar itt alakult, ezért felvették a Pósfa nevet, így a név jobban megmaradhat az utókor számára is. A Pósfa név a Pósafalva rövidülése.

TAGOK

Valensky Miriam - ének
Iván Péter - hegedű
Iván András - 3-húros brácsa, brácsa, gitár
Iván Zoltán - harmonika, 3-húros brácsa, klarinét
Álló István - nagybőgő
Béhr Márton - cimbalom


Facebook: www.facebook.com/posfa.zenekar

SZEVÁM

SZEVÁM (megzenésített vers)

2010-ben alakultunk, pusztán kíváncsiságból. Versfeldolgozásokat játszunk három női szólistára, kiket hárfa, basszusgitár, ütős hangszerek kísérnek. 2012-ben elsők lettünk a XXI. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondók, Énekelt versek és Lírai színpadok versenyének VI. – Énekelt versek kategóriájában.

 

TAGOK:

Tóth Árpád - zeneszerzés, hangszerelés, hárfa, ének

Híves Mária - ének

Zaťko Veronika - ének

Zatyko Szilvia - ének

Zaťko Ervin - hangszerelés, basszusgitár, ütős hangszerek, ének


Vezető: Zaťko Ervin

Web: www.szevam.com
Facebook: www.facebook.com/szevam
E-mail: info@szevam.com

Csábi Szeder Fábián Dalegylet

Csábi Szeder Fábián Dalegylet (vegyeskar)

A dalegylet csábi és lukanényei fiatalokból alakult 2000-ben, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján. Elsődleges feladatuknak kezdetektől fogva azt tartják, hogy elszigetelt régiójukban töltsenek be kezdeményező szerepet a kultúra területén. Missziójuk annak ellenére változatlan maradt, hogy az utóbbi években jelentős hírnévre tettek szert nemcsak a szlovákiai magyar, de az összmagyar zenei életben is. Olyan előkelő helyszíneken hallgathatta már előadásukat a közönség, mint a budapesti Mátyás-templom, Zeneakadémia, Művészetek Palotája, vagy a Parlament. Annak ellenére, hogy a háromévente megrendezésre kerülő galántai Kodály-Napokon rendre az egyik legmagasabb minősítéssel hazatérő együttes, mégsem erre a legbüszkébbek: értékesebb számukra az a tucatnyi kórusmű, melyeket ők mutattak be először. Olyan kiváló szerzők ajánlották kompozícióikat a Csábi Szeder Fábián Dalegyletnek, mint Horváth Márton Levente, Fekete Gyula, vagy Tóth Péter.

Külön figyelmet szentelnek utánpótlásuk zenei nevelésének is. Kodály Zoltán 1910-ben és 1911-ben Csábon, illetve Lukanényén járt, ennek a gyűjtésnek teljes kéziratos anyagát a kórus sajtó alá rendezte, valamint a népdalokat a falubeli gyermekekkel lemezre is vették, így biztosítva egy évszázadon átívelő zenei kontinuitást községeikben.

2008-ban hívták életre a Hajnalok Völgyét, amely valódi kortárszene-mozgalommá nőtte ki magát Szlovákiában: Csáb nemcsak 7-8 új kórusmű bemutatójának helyszíne minden évben, de a szlovákiai magyar kórusversenyeken különdíjat is oszt a kortárs kórusművet legjobban tolmácsoló énekkaroknak.


Karnagy: Tóth Árpád

Vezető: Zaťko Ervin

Web: www.dalegylet.com
Facebook: www.facebook.com/dalegylet
E-mail: dalegylet@gmail.com

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa (vegyeskar)

A kórus Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkara néven alakult Nyitrán, 1964 novemberében. Alapító karnagyai között volt Ág Tibor, Janda Iván, Schleicher László és - a szlovákiai magyar kórusmozgalom felélesztéséért fáradhatatlanul munkálkodó - Szíjjártó Jenő. Szíjjártó Jenőnek (politikai okokból) az első próbák után távoznia kellett. Helyére Takács András közreműködésének köszönhetően került vendégkarnagyként Vass Lajos, aki már 1965 elején hozzáfogott a kórus művészi fejlesztéséhez. Akkor több mint 100 tagja volt a CSMTKÉ-nak. (Ez a rövidítés néhány hónap alatt közismertté vált a szlovákiai magyarok körében, és még ma, a névváltás után is sokan így nevezik .)

A kórus tagjai szlovákiai magyar pedagógusok (és újabban nem pedagógusok is), akik havonta egy alkalommal (péntektől vasárnapig) találkoznak a fellépés színhe-lyéhez közel eső települések valamelyikén. Repertoárjának nagy részét az egyhetes nyári táborokban tanulja meg.

Mivel a kórusban számos karnagy és zenetanár énekel, a próbák egyúttal a karnagyképzés szerepét is betöltik. Így volt ez az első évtizedekben, amikor Janda Iván és Vass Lajos foglalkozott a fiatal karnagy-jelöltekkel, és így volt később is, amikor Tamási László (1993—1996) vagy Sapszon Ferenc (1997—2006) volt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának karnagya. Ma a művészeti vezető, Józsa Mónika és a magyarországi vendégkarnagy, Tóth Árpád feladata, hogy a kórusvezetés iránt érdeklődő fiatalokat hasznos szakmai tanácsokkal lássa el.

A CSMTKÉ először 1965 áprilisában lépett fel Nagymegyeren. Első hivatalos bemutatkozása 1965. május 23-án volt a komáromi Jókai Napokon. Még ugyanebben az évben fellépett a Csehszlovák Rádió pozsonyi hangverseny-termében és a budapesti Zeneakadémián, ahol Kodály Zoltán is meghallgatta a fiatal kórus szereplését.

Fennállásának első másfél évtizedében a CSMTKÉ számos külföldi turnén (az NDK-ban, Lengyelországban, Finnországban, Bulgáriában, Ausztriában és – természetesen – Magyar-országon), fesztiválon és versenyen (Debrecen, Cork, Miedzyzdroje, Middlesbrough) vett részt, és mindenhonnan komoly díjakkal, elismerésekkel tért haza. Ezt követően ritkábbá váltak a külföldi szereplések. 1978 után hét évig kellett várni a következő nyugati szereplésig. Ennek ellenére 1985-ben, a Goriziai Nemzetközi Kórusversenyen a CSMTKÉ az élvonalban végzett.

1992. november 6-án – súlyos betegség után – elhunyt Vass Lajos. Halála után Tamási László vette át a vendégkarnagy szerepét, és készítette fel a kórust a loretói Nemzetközi Egyházzenei Fesztiválon való szereplésre. A művészeti vezető továbbra is Janda Iván maradt. Ebben az időszakban járt az énekkar Tordaszentlászlón, Debrecenben (a Bárdos Lajos Szimpóziumon), Balatonalmádiban és az olaszországi Teramóban. Ekkor vette fel a CSMTKÉ Vass Lajos nevét, és ekkor nyert 2. díjat a kórus a bécsi Nemzetközi Franz Schubert Kórusversenyen.

1997 februárjától Sapszon Ferenc vállalta el a vendégkarnagyi teendőket. Kitartó munkájának köszönhetően a Tanítókórus 2000 decemberében II. díjat nyert a Kodály Zoltán II. Magyar Kórusversenyen, és elnyerte a kötelező mű legjobb előadásáért járó különdíjat is. Ebben az időszakban jelent meg a Vass Lajos emlékezete című tanulmánykötet a Püski Kiadó gondozásában, ekkor tüntette ki a Magyar Köztársaság elnöke Pro Cultura Hungarica-díjjal Janda Ivánt, és ekkor ítélte oda a Márai Sándor Alapítvány a Vass Lajos Kórusnak a Nyitott Európáért-díjat.

2006 nyarán Józsa Mónika vette át Janda Ivántól a művészeti vezető feladatait. A vendégkarnagyi teendőket 2007 januárja óta Tóth Árpád látja el. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa az ő vezetésük alatt szerzett 2008 novemberében aranykoszorús minősítést, és nyerte el a legjobb műsor­-összeállításért járó különdíjat a prágai Adventi és Karácsonyi Kórusművek XVIII. Nemzetközi Kórusversenyén. 2009 márciusában az énekkarnak a Rákóczi Szövetség és az Esterházy Emlékbizottság Esterházy Emlékérmet adományozott. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusát 2009. december 16-án, Kodály Zoltán születésének 127. évfordulóján kórus-kategóriában KÓTA-díjjal tüntette ki.


Karnagyok: Józsa Mónika, Tóth Árpád

Elnök: Hecht Anna

Web: www.tanitokorus.eu
Facebook: www.facebook.com/tanitokorus
E-mail: info@tanitokorus.eu

Korpás Éva

Korpás Éva (népzene, megzenésített vers, világzene)

Népdalénekesi pályafutását a komáromi Hajós néptáncegyüttes szólóénekeseként kezdte, ahonnan a pozsonyi Ifjú Szivek táncegyüttesbe vezetett az útja. 1995-től az autentikus népzenét játszó budapesti Tükrös zenekar énekese lett, akikkel tizennégy éves együttműködésük alatt 6 lemezt készítettek, 4 felnőtteknek és 2 gyermekeknek szólót. E zenekar énekeseként 2001-ben átvehette a Népművészet Ifjú Mestere címet. A „Szatmári muzsika az 1900-as évekből“ c. lemezüket a Magyar Művészeti Akadémia díjával jutalmazták. 2010 februárjában pedig Magyarország legrangosabb zenei díjátadóján a „Mi Mezőségünk“ c. lemezükért Fonogram díjban részesült.

Férjével, a neves brácsaművésszel, Lakatos Róberttel is rendszeresen dolgozik. Állandó énekese a „Lakatos Róbert és a RÉV“ zenekar koncertjeinek.
2005-ben jelent meg „Hajnalodik“ című albumuk, majd 2008-ban a „Brácsatánc“ ,melynek dalaival kísérletet tettek a népzene és a klasszikus zene határainak átlépésére. A „Csillagok, csillagok“ és a „Rendhagyó Prímástalálkozó“ c. produkciókban, melyeknek bemutatójára a Művészetek Palotájában került sor, együtt szerepel a magyarországi zenei élet (népzene,komolyzene,dzsessz) kimagasló egyéniségeivel.
2011 márciusában a Rendhagyó Prímástalákozó hanghordozója is elnyerte az év népzenei albuma címet,a Fonogram díjat.

2005-ben Balogh Kálmán cimbalomművésszel a karácsonyt örvendeztették meg „Ó, szép fényes hajnalcsillag“ című lemezükkel, melynek ősbemutatójára a komáromi református templomban került sor.

Berecz András meghívásának eleget téve, immáron két éve együtt dolgozhat a nagy mesemondóval és népdalénekessel, aki egy rokon nép, a csuvasok világába csöppentette be Évát. E becses műsor tartalmát szintén hanghordozóra rögzítették 2009-ben, Sördal címen.

2007 decemberében a sokéves pedagógiai munkásságból, az anyaságban megélt tapasztalatokból merítve, és a Tükrös zenekarral a gyermekeknek szóló programok által inspirálva született meg első önálló gyermekeknek szóló lemeze „Csalogató“ címmel. A műsor célja, hogy egyre több gyermek és felnőtt szívébe, lelkébe becserkéssze a magyar népdal szeretetét. A repertoárban szereplő népdalok nem autentikus népzenei kísérettel szólalnak meg, hanem egy olyan egyedi hangzásvilágban, mellyel a mai gyermek gyakrabban találkozik (pl.gitár,dob). A CD-n Rudolf Péter, színművész is közreműködik.

Gyermeklemeze után 2010 márciusában megjelent „Szerelem, szerelem“ című új CD-jével a népdalfeldolgozásokban a felnőttekhez kíván szólni kiváló magyarországi és hazai zenésztársai és vendégei kíséretében. A különféle zenei stílusok egyedi hangzást kölcsönöznek a népdaloknak, melyet méginkább megfűszerez egy vendégművész, Malek Andrea közreműködése, aki egy teljesen más zenei stílus képviselője. A dalokat a szerelem témája fogja egy nagy egységbe, felelevenítve e legszebb emberi érzés boldog és boldogtalan pillanatait egyaránt. A dzsesszes, dzsessz-rockos és komolyzenei ihletésű feldolgozások mellett egy-egy alkalommal eredeti formájukban is felcsendülnek a dallamok, hogy a hallgató számára egyértelmű legyen, "honnan jöttünk és hová kéne érkeznünk".

E lemez nagysikerű, teltházas bemutatójára a Komáromi Jókai Színházban került sor 2010. március 24-én.

2011.júniusában a Csalogató gyereklemez folytatásaként Szól a kakas,szól címmel újabb lemezzel örvendeztette meg a családokat,mely a Gryllus kiadó gondozásában jelent meg.

Jelenleg két gyermekeknek szóló lemezen dolgozik:az egyik felvidéki autentikus népzenei anyagot tartalmaz,a másik pedig Malek Andreával közösen megzenésített verseket dolgoz fel.


Web: www.korpaseva.sk
E-mail: korpas.eva@nextra.sk

Kicsi Hang

Kicsi Hang (megzenésített vers)

Borbély Katalin és Menyhárt József együttműködéséből, barátságából született 2000-ben a Kicsi Hang együttes, mely költőink legszebb verseinek megzenésítésében találta meg saját hangját. "A Kicsi hang igazából köszönet: Istennek a találkozás kegyelméért, a költőknek az emberi gondolatok, érzések, fájdalmak és örömök megverseléséért, a hallgatóságnak a költemények szeretetéért." írják az együttes tagjai honlapjukon.

TAGOK

Lantos Borbély Katalin (Katica)

Menyhárt József (Dodi)

Bertók István


Web: www.kicsihang.com
Facebook: www.facebook.com/kicsihang
E-mail: kicsihang@gmail.com

Korona Énekegyüttes

Korona Énekegyüttes (Nőikar)

A Korona énekegyüttes a gömöri karéneklés hagyományának legfrisebb hajtása. A kemény mag még Samu Katinál kezdett énekelni és a nehéz időszakok megpróbáltatásaiban is hősiesen kiállt a köruskultúra mellett. Jelenlegi felállásban és vezetővel 2013-tól működünk. Célunk egyrészt a kikapcsolódás és szórakozás, másrészt az értékteremtés, közösségépítés és művelődés. 


Karnagy: Tömöl Gabriella

Facebook: Korona Énekegyüttes

VOCES énekegyüttes

VOCES énekegyüttes (vegyeskar)

A VOCES (latinul: hangok) énekegyüttes 2008 szeptemberében kezdte meg működését egy szűk tucatnyi, kassai és Kassa-környéki tapasztalt amatőr énekessel. Az együttes először alapítása után egy évvel mutatkozott be, a kassai Löffler Béla Múzeumban megtartott két teltházas koncerttel – ez a műsor 2011-ben stúdió-CD formájában is megjelent, „A Reneszánsztól a Blues-ig és vissza” címmel. Az együttes 2011-ben és 2012-ben öt városban (Kassa, Szepsi, Nagykapos, Miskolc, Losonc) adta elő Tomás Luis de Victoria hatszólamú „Officium Defunctorum” című művét. 2011 őszén részt vett a Hajnalok Völgye IV kortárs kórusfesztiválon Csábon. Az együttes művészeti vezetője FERENCEI Andrea, világi vezetője és házi zeneszerzője BARTKO Zoltán.


Karnagy: Ferencei Andrea

Vezető: Bartko Zoltán

Web: www.voces.sk
E-mail: bartko.zoltan@voces.sk

Ezt látni kell

 
 

Videók

Beszámolók

Interjúk

Felhívások