FELHÍVÁS - ADATGYŰJTÉS!!!

Bővitsük ki a felvidéki zenei kiadványok és zenei élet szereplőinek adatbázisát. Kérjük az együttműködéseteket és adatlapunk kitöltését.

Alakítsuk ki a szlovákiai magyar zenekarok, jazz-, világ- és népzenei együttesek, kórusok, tánccsoportok és minden zenei életben tevékenykedő szervezet, személy
adatainak, zenei kiadványainak nagyszabású adatbázisát.

NÉZD MEG AZ ADATBÁZIST

Csábi Szeder Fábián Dalegylet (vegyeskar)

A dalegylet csábi és lukanényei fiatalokból alakult 2000-ben, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján. Elsődleges feladatuknak kezdetektől fogva azt tartják, hogy elszigetelt régiójukban töltsenek be kezdeményező szerepet a kultúra területén. Missziójuk annak ellenére változatlan maradt, hogy az utóbbi években jelentős hírnévre tettek szert nemcsak a szlovákiai magyar, de az összmagyar zenei életben is. Olyan előkelő helyszíneken hallgathatta már előadásukat a közönség, mint a budapesti Mátyás-templom, Zeneakadémia, Művészetek Palotája, vagy a Parlament. Annak ellenére, hogy a háromévente megrendezésre kerülő galántai Kodály-Napokon rendre az egyik legmagasabb minősítéssel hazatérő együttes, mégsem erre a legbüszkébbek: értékesebb számukra az a tucatnyi kórusmű, melyeket ők mutattak be először. Olyan kiváló szerzők ajánlották kompozícióikat a Csábi Szeder Fábián Dalegyletnek, mint Horváth Márton Levente, Fekete Gyula, vagy Tóth Péter.

Külön figyelmet szentelnek utánpótlásuk zenei nevelésének is. Kodály Zoltán 1910-ben és 1911-ben Csábon, illetve Lukanényén járt, ennek a gyűjtésnek teljes kéziratos anyagát a kórus sajtó alá rendezte, valamint a népdalokat a falubeli gyermekekkel lemezre is vették, így biztosítva egy évszázadon átívelő zenei kontinuitást községeikben.

2008-ban hívták életre a Hajnalok Völgyét, amely valódi kortárszene-mozgalommá nőtte ki magát Szlovákiában: Csáb nemcsak 7-8 új kórusmű bemutatójának helyszíne minden évben, de a szlovákiai magyar kórusversenyeken különdíjat is oszt a kortárs kórusművet legjobban tolmácsoló énekkaroknak.


Karnagy: Tóth Árpád

Vezető: Zaťko Ervin

Web: www.dalegylet.com
Facebook: www.facebook.com/dalegylet
E-mail: dalegylet@gmail.com

Ezt látni kell

 
 

Videók

Beszámolók

Interjúk