Friss hírek

FELHÍVÁS! Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny 2019-ben is

FELHÍVÁS! Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny 2019-ben is

Tehetséges és versenyző típus vagy? Akkor itt a helyed, mérettesd meg magad! Versenyezz és nyerj! Kitűnő légkör, fantasztikus zsűri és...

Minden más

OTT VOLTUNK: Egy Charlie koncert mindig élmény

OTT VOLTUNK: Egy Charlie koncert mindig élmény

Egy év után újra Horváth Charlie koncerten jártunk, ezúttal a Balassagyarmati Belvárosi Sörünnep keretében láthattuk őt kitűnő zenésztá...

Események

2. Samaria Jazz festival Somorján

2. Samaria Jazz festival Somorján

2019. július 26-án és 27-én, pénteken és szombaton kerül megrendezésre a 2. Samaria Jazz festival a somorjai Mozi clubban. Mindenkit sz...

FELHÍVÁS - ADATGYŰJTÉS!!!

Bővitsük ki a felvidéki zenei kiadványok és zenei élet szereplőinek adatbázisát. Kérjük az együttműködéseteket és adatlapunk kitöltését.

Alakítsuk ki a szlovákiai magyar zenekarok, jazz-, világ- és népzenei együttesek, kórusok, tánccsoportok és minden zenei életben tevékenykedő szervezet, személy
adatainak, zenei kiadványainak nagyszabású adatbázisát.

NÉZD MEG AZ ADATBÁZIST

Korpás Éva (népzene, megzenésített vers, világzene)

Népdalénekesi pályafutását a komáromi Hajós néptáncegyüttes szólóénekeseként kezdte, ahonnan a pozsonyi Ifjú Szivek táncegyüttesbe vezetett az útja. 1995-től az autentikus népzenét játszó budapesti Tükrös zenekar énekese lett, akikkel tizennégy éves együttműködésük alatt 6 lemezt készítettek, 4 felnőtteknek és 2 gyermekeknek szólót. E zenekar énekeseként 2001-ben átvehette a Népművészet Ifjú Mestere címet. A „Szatmári muzsika az 1900-as évekből“ c. lemezüket a Magyar Művészeti Akadémia díjával jutalmazták. 2010 februárjában pedig Magyarország legrangosabb zenei díjátadóján a „Mi Mezőségünk“ c. lemezükért Fonogram díjban részesült.

Férjével, a neves brácsaművésszel, Lakatos Róberttel is rendszeresen dolgozik. Állandó énekese a „Lakatos Róbert és a RÉV“ zenekar koncertjeinek.
2005-ben jelent meg „Hajnalodik“ című albumuk, majd 2008-ban a „Brácsatánc“ ,melynek dalaival kísérletet tettek a népzene és a klasszikus zene határainak átlépésére. A „Csillagok, csillagok“ és a „Rendhagyó Prímástalálkozó“ c. produkciókban, melyeknek bemutatójára a Művészetek Palotájában került sor, együtt szerepel a magyarországi zenei élet (népzene,komolyzene,dzsessz) kimagasló egyéniségeivel.
2011 márciusában a Rendhagyó Prímástalákozó hanghordozója is elnyerte az év népzenei albuma címet,a Fonogram díjat.

2005-ben Balogh Kálmán cimbalomművésszel a karácsonyt örvendeztették meg „Ó, szép fényes hajnalcsillag“ című lemezükkel, melynek ősbemutatójára a komáromi református templomban került sor.

Berecz András meghívásának eleget téve, immáron két éve együtt dolgozhat a nagy mesemondóval és népdalénekessel, aki egy rokon nép, a csuvasok világába csöppentette be Évát. E becses műsor tartalmát szintén hanghordozóra rögzítették 2009-ben, Sördal címen.

2007 decemberében a sokéves pedagógiai munkásságból, az anyaságban megélt tapasztalatokból merítve, és a Tükrös zenekarral a gyermekeknek szóló programok által inspirálva született meg első önálló gyermekeknek szóló lemeze „Csalogató“ címmel. A műsor célja, hogy egyre több gyermek és felnőtt szívébe, lelkébe becserkéssze a magyar népdal szeretetét. A repertoárban szereplő népdalok nem autentikus népzenei kísérettel szólalnak meg, hanem egy olyan egyedi hangzásvilágban, mellyel a mai gyermek gyakrabban találkozik (pl.gitár,dob). A CD-n Rudolf Péter, színművész is közreműködik.

Gyermeklemeze után 2010 márciusában megjelent „Szerelem, szerelem“ című új CD-jével a népdalfeldolgozásokban a felnőttekhez kíván szólni kiváló magyarországi és hazai zenésztársai és vendégei kíséretében. A különféle zenei stílusok egyedi hangzást kölcsönöznek a népdaloknak, melyet méginkább megfűszerez egy vendégművész, Malek Andrea közreműködése, aki egy teljesen más zenei stílus képviselője. A dalokat a szerelem témája fogja egy nagy egységbe, felelevenítve e legszebb emberi érzés boldog és boldogtalan pillanatait egyaránt. A dzsesszes, dzsessz-rockos és komolyzenei ihletésű feldolgozások mellett egy-egy alkalommal eredeti formájukban is felcsendülnek a dallamok, hogy a hallgató számára egyértelmű legyen, "honnan jöttünk és hová kéne érkeznünk".

E lemez nagysikerű, teltházas bemutatójára a Komáromi Jókai Színházban került sor 2010. március 24-én.

2011.júniusában a Csalogató gyereklemez folytatásaként Szól a kakas,szól címmel újabb lemezzel örvendeztette meg a családokat,mely a Gryllus kiadó gondozásában jelent meg.

Jelenleg két gyermekeknek szóló lemezen dolgozik:az egyik felvidéki autentikus népzenei anyagot tartalmaz,a másik pedig Malek Andreával közösen megzenésített verseket dolgoz fel.


Web: www.korpaseva.sk
E-mail: korpas.eva@nextra.sk

Ezt látni kell

 
 

Videók

Beszámolók

Interjúk