FELHÍVÁS - ADATGYŰJTÉS!!!

Bővitsük ki a felvidéki zenei kiadványok és zenei élet szereplőinek adatbázisát. Kérjük az együttműködéseteket és adatlapunk kitöltését.

Alakítsuk ki a szlovákiai magyar zenekarok, jazz-, világ- és népzenei együttesek, kórusok, tánccsoportok és minden zenei életben tevékenykedő szervezet, személy
adatainak, zenei kiadványainak nagyszabású adatbázisát.

NÉZD MEG AZ ADATBÁZIST

Szent Korona Kórus (vegyeskar)

A kórus, mely a Musica Sacra elkötelezett művelője, 1997-ben alakult. Megalakulásának előzményei visszavezethetők az 1995-96-os évre, mivel ezekben az években kezdett az énekkar összetétele kialakulni.
Kezdetben női karként indult, majd az évek során vegyeskarrá fejlődött. Nevét, - melyet 1997-ben vett fel - a magyar királyi koronáról kapta, melynek másolata a község templomának tornyát ékesíti. A kórus létszáma 30 fő. Repertoárja a gregoriántól a reneszánsz és barokk templomi zenén át, a kortárs magyar egyházzenéig terjed.
Rendszeres liturgikus szolgálatot teljesít az egyházközség életében. E fő feladata mellett aktív résztvevője a hazai és magyarországi koncertéletnek és kulturális rendezvényeknek.

Az évek során vendégszerepelt Magyarország több nagy városában, valamint Ausztriában, Csehországban és Olaszországban. Az énekkar számára maradandó élményt nyújtott a 2001-es olaszországi zarándokút, melynek során fellépett többek között Páduában, Rómában a Szent Péter-, a Szent Pál-, valamint a Lateráni és a Santa Maria Maggiore Bazilikában. A külföldi fellépések közül emlékezetes a Pesti Vigadóban- és a budapesti Zeneakadémián, valamint a bécsi Stephan’s dómban történő vendégszereplésük. Két alkalommal részt vett a váci egyházzenei találkozón és a Piliscsabai Egyházzenei Napokon. 

Több hazai és nemzetközi kórusverseny díjazottja: 1999-ben a XI. Kodály Napokon, majd a 2001-es Námesztói Nemzetközi Kórusversenyen ezüst-koszorúsminősítést ért el egyházzene kategóriában. 2002-ben a XII. Kodály Napokon aranykoszorú a zsüri dicséretével minősítést szerzett. 2003-ban Olmücben a XXXI. MUNDI CANTANT nemzetközi kórusversenyen ezüst díjat nyert egyházzene kategóriában. A 2005-ös évben a XIII. Kodály Napokon aranykoszorús minősítést szerzett.

2007-ben megjelent a kórus első CD-je „A Szent Korona oltalma alatt” címmel, melyen többek között közreműködött a Mátyás-templom Zenekara Tardy László karnagy vezényletével.

Az évek folyamán a kórus együtt dolgozott neves karnagyokkal: Unterwéger József Zsolt, Tardy László, Béres Gábor, Varga László, dr. Áment Lukács Ferenc, Katona Tibor, Noszeda Tibor, orgonaművészekkel: Bednarik Anasztázia, Laufer István, Baróti István, Ella István és szólistákkal: Csingerné Lőrincz Gabriella, Vajda Gréta, Kavecki Emília, Balga Gabriella, Fazekas Erika, Halmosi Tímea.


Karnagy: Molnár Ottó

Facebook: www.facebook.com/szentkoronakorus
E-mail: cibak185@gmail.com

Ezt látni kell

 
 

Videók

Beszámolók

Interjúk