FELHÍVÁS - ADATGYŰJTÉS!!!

Bővitsük ki a felvidéki zenei kiadványok és zenei élet szereplőinek adatbázisát. Kérjük az együttműködéseteket és adatlapunk kitöltését.

Alakítsuk ki a szlovákiai magyar zenekarok, jazz-, világ- és népzenei együttesek, kórusok, tánccsoportok és minden zenei életben tevékenykedő szervezet, személy
adatainak, zenei kiadványainak nagyszabású adatbázisát.

NÉZD MEG AZ ADATBÁZIST

CSILLAGOK - újragondolt népdalok

Hendrerit hendrerit habitasse Quisque Vestibulum metus Lorem ultrices at sit porttitor.

A Csábi Szeder Fábián Dalegylet megalakulása óta a maga útját járja. Földrajzi és művészeti értelemben is kissé elszigetelt pálya az övéké: nem törődve elvárásokkal és megszokásokkal ötvözik az értékes tradíciókat a legmodernebb szemlélettel. Amellett, hogy évről-évre megrendezik Szlovákia egyetlen kortárs kórusfesztiválját, a Hajnalok Völgyét, azzal is törődnek, hogy a legújabb kórusművek el is jussanak az előadókhoz és a közönséghez is: kiadványok és különdíjak sora igazolja, hogy mozgalmat teremtettek Szlovákiában.

Nemcsak szervezőként, de előadóként is új műfajt teremtettek a Felvidéken. Egyedül kísérleteznek immár 13 éve kórusimprovizációval, illetve azzal, hogy népdalokat dolgoznak fel sajátos stílusukban. Ebben a különleges zenei nyelvezetben helyet kap minden egyes énekes egyéni hangszíne és teljes muzikalitása akár az improvizáció, akár a karnagyuk által személyesen rájuk szabott művek formájában.

Talán nem túlzás állítani, hogy első hanglemezük unikum a hasonló bemutatkozó kiadványok között. Kedvenc népdalaikat gyűjtötték csokorba mindazok számára, akik nyitottak az újdonságokra, illetve a hagyományok egy eddiginél talán szabadabb értelmezésére.

Újragondolt népdalaik azt a hitüket tükrözik, hogy e dallamok állandóak, ugyanakkor mindig kicsit mások is: újra és újra megcsillan fényük mindig hasonlón, de egyszer sem ugyanúgy. Éppúgy, ahogy felragyognak minden alkonyatkor a csillagok...

Ezt látni kell

 
 

Videók

Beszámolók

Interjúk