X. Are you FREE? zenei fesztivál Dunaszerdahelyen - részletes program

X. Are you FREE? zenei fesztivál Dunaszerdahelyen - részletes program

2017. szeptember 13-án és 14-én, szerdán és csütörtökön tizedik alkalommal kerül megrendezésre az Are you FREE? jazz és improvizált zenei fesztivál Dunaszerdahelyen. A szervezők idén is színes programmal várják az érdeklődőket több helyszínen a városban. A belépés ingyenes.

Ilyen volt 2015-ben az Are You FREE

Program

Szeptember 13. (szerda) : Kortárs Magyar Galéria - ACOUSTIC NIGHT

19.00 PaCoRa Trio (SK)

A három tapasztalt zenész (Palúch, Comendant és Ragan) 2004 óta dolgozik együtt. Zenéjük a jazz, illetve a szlovák és a moldáv folklór elemeiből épül fel, amihez a komolyzene adja a hátteret. Repertoárjuk saját szerzeményekből, valamint újrahangszerelt jazzstandardokból áll. A trió első CD-je 2005-ben jelent meg a kassai Hevhetia stúdióban, és hamarosan magas értékelést kapott az elismert angol zenei szaklap, a „BBC Music Magazine” recenziójában. Megalakulását követően a triónak viszonylag rövid idő alatt sikerült számos külföldi jazz- és világzenei fesztiválon fellépni (Ausztriában, Németországban, Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban, Görögországban, Angliában, Olaszországban és Dániában). 2007-ben meghívást kaptak a brünni filharmónia igazgatójától, hogy szerzeményeiket szimfonikus zenekarra alkalmazva mutassák be. Ezt a Zlíni, majd a Szlovák Filharmóniával, a zsolnai Állami Kamaraegyüttessel és a Pozsonyi Kamaraszólistákkal közös koncertek követték. A PaCoRa felvételeket készített a Cseh, valamint a Szlovák Televízió és Rádió, illetve az osztrák ORF számára, ezen túl több filmben hallható a zenéjük. Második CD-jük Fugit Hora címmel 2012-ben jelent meg. Míg első albumuk inkább jazzes hangzású folklór feelinggel (Django Reinhardt stílusát idézi a gitár helyett cimbalommal), a második ellenkezőleg, inkább a szlovák és a moldáv folklórt teszi meg témájává a finom jazz-érzéssel.

20.00 radio.string.quartet (AT)

Két hegedű, egy brácsa és egy cselló, valamint az emberi hang – ez minden, amire szükségük van. A radio.string.quartet új projektjét a „CrossoverJazzClassicPopFusionRockNewMusicElectronic” jelzővel írja le. Egy tekervényes szószörny. A könnyebb érthetőség kedvéért álljon itt néhány művész neve, akiket a zenekar inspirálóik között emlegetett az elmúlt években: Nine Inch Nails, Franz Schubert, Feist, e.s.t., Arvo Pärt, Bugge Wesseltoft & Sidsel Endresen.
A zenekar: Bernie Mallinger és Ingmar Jenner (hegedű), Cynthia Liao (brácsa), és a radio.string.quartet újonca, Sophie Abraham (cselló), jóval személyesebb történeteket pakol a zenéjébe. Mallinger – akinek két fia, Toto és Pauli is megszólal a zenében – úgy írja le művészetüket, mint zenei képekkel megvalósított forgatókönyvek. A zenekar szavaival: „Az élet dalait játsszuk, tele káosszal, energiával és szépséggel.”

 

Szeptember 14. (csütörtök) : NFG klub (vagy a moziterem) - FREE JAZZ NIGHT

20.00 A.M.P. Trio (HU)

Az A.M.P. Trió (azaz Ajtai–Miklós–Pozsár) tagjai a legfiatalabb generáció képviselői, akik a szabad improvizációs zene legfrissebb irányait kutatják. Már a Jazz Tanszakon megunták a mainstream jazz megkövesedett mintáit és egymást inspirálva-hergelve kezdtek érdeklődni a szabad improvizáció és a kortárs zene iránt. Azóta rengeteg formáció adott teret lendületes kísérletezésüknek és szinte mindenki játszott – vagy épp rendszeresen játszik – velük a magyar free-jazz szcénából. Miklós és Pozsár Grencsó István zenekaraiban működött közre, Ajtai pedig a Nigun bőgőseként szerzett hírnevet, illetve Dresch Mihály és Geröly Tamás mellett dolgozott. A magyar dzsessz nagy újítóinak szellemisége világosan érezhető a három fiatalember produkciójában, de éppígy a hatvanas évek avantgárdjának kompromisszummentessége is. Az A.M.P. a kortárs magyar színtér egyik leginkább radikális formációja, három nagyszerű zenész különleges egymásra találása.

21.00 William Parker – Hamid Drake – John Dikeman Trio (USA)

John Dikeman, William Parker és Hamid Drake triója az amszterdami 12. Doek Fesztiválra állt össze. Egy ad hoc formáció az improvizált zenében vagy sikerül, vagy nem, azonban ez a trió sokkal többet ért el ennél, minden egyes turnéval mind kivételesebb zenei társulás képét mutatja. A mostani a negyedik európai turnéjuk 2014-es első találkozásuk óta. A kreatív jazz erőtől duzzadó, legjelentékenyebb figurái.
Hamid Drake-et a jazz és az improvizált zene egyik legjobb ütőseként tartják számon. Afro-kubai, indiai és afrikai ütős hangszereket és hatásokat kever a standard felszerelés (trap set) használatához. A free jazz legjobb rögtönzőivel dolgozott együtt.
William Parker, a maga nemében páratlan bőgős lenyűgöző zenei birodalmat épített maga köré számos neves zenésszel együttdolgozva, mindig azon fáradozva, hogy új zenei szigeteket fedezzen fel.
A jelenleg Amszterdamban élő John Dikeman szaxofonos sokféle forrásból nyer inspirációt zenéjéhez, játéka az improvizált zene és technikák egész skáláját lefedi. Hollandiában, az USA-ban, Kanadában, Brazíliában, Oroszországan, egész Európában és a Közép-Keleten koncertezik.

ATEMPO.sk