2. Samaria Jazz festival Somorján

2. Samaria Jazz festival Somorján

2019. július 26-án és 27-én, pénteken és szombaton kerül megrendezésre a 2. Samaria Jazz festival a somorjai Mozi clubban. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Program

Július 26. (péntek)

18.00 Kezdés

Fellépők

Samaria Klezmer Kapelye (SK)
Farkas Zsolt Quartet (SK/HU)
Swing à la Django (HU)

A koncertek előtt és a szünetekben a Nová Spoločnosť zenekar szórakoztatja a közönséget.

 

Július 27. (szombat)

18.00 Kezdés

Fellépők

Coquette Jazz Band (SK)
Pocsai Kriszta & Bágyi Balázs New Quartet (HU)
Barabás Lőrinc - Random Szerda (HU)

A fesztivál ideje alatt Ferdics Béla képzőművész alkotásait is megtekinthetik az érdeklődők "Égi rajzolatok - Nebeské carbanice" címmel.

 

Samaria Klezmer Kapelye

A zenekart a világhírű argentin klarinétos, Giora Feidman és a népszerű pozsonyi Pressburger klezmer band hatásásra Ľubomír Kompauer amatőr klarinétos alapította 2017-ben, Peter Ozvald harmonikás és Varsányi György dobos társaságában. 2018-ban csatlakozott hozzájuk a nagyszerű Varsányi Ildikó hegedűn. A régió amúgy is gazdag zenei életét igyekeznek színesíteni a zsidó zenei kultúra gyöngyszemeivel. Koncertjeik azt hivatottak hangsúlyozni, hogy a zene olyan nyelv, melyet talán mindenki megszületése óta ért és amely hozzájárul a nemzetek, etnikumok és vallások közti megértéshez.

 

Farkas Zsolt Quartet

Farkas Zsolt triója 5 éve működik. Főként amerikai jazz standerdeket játszik, de nagyon közel áll hozzájuk a klasszikus zene is. Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek az improvizálásra, hiszen ez a jazz zene alapja. Számos külföldi jazz fesztiválon játszottak, idén januárban elnyerték a szlovákiai Jazz Strat Up vetélkedő fődíját, majd sikerrel szerepeltek a budapesti Müpa által szervezett Jazz Showcasen is. Soso Lakatos Sándorral 1 éve kezdtek el dolgozni.

Tagok

Farkas Zsolt - zongora
Soso Lakatos Sándor- szaxofon
Szajkó Adrián - bőgő
Snétberger Toni - dob

 

Swing à la Django

A Magyarországon és külföldön már egyaránt sokszor bizonyított tagokból álló Swing à la Django együttes egy innovatív, hattagú zenekar. Különleges stílusötvözetet teremtettek, zenéjük hangzásában harmóniára talál a magyar autentikus zene, a francia manouche swing és sanzonok világa, a tangó és a jazz, melynek eredménye ez az egyedi stílus, melyet ők hungarian django swingnek neveznek. Koncertjeiken a gyökerekhez mennek vissza, legnagyobb ihletőjük Django Reinhardt - a belga származású műfajteremtő gipsy-jazz gitáros - nyomdokaiba lépve idézik fel a 30-as 40-es évek hangulatát.

 

Coquette Jazz Band

A bécsi Coquette Jazz Band egészen új, a grazi jazzfőiskola növendékeiből alakult zenekar, alapítója pedig két magyar muzsikus: Papp Mátyás és Bartha Mátyás. Főként a '30-as, '40-es évek táncolható swingzenéjét játsszák, és a dixieland revival korszakának hangzásait keresik. Repertoárjukat nagyrészt Fats Waller, John Kirby, Bix Beiderbecke és Duke Ellington szerzeményeinek feldolgozásai képezik. Az utóbbi években sikerrel szerepeltek Európa neves jazzfesztiváljain, köztük a bécsi Jazzlanden és a kecskeméti Jazzfőváros Fesztiválon.

 

Pocsai Kriszta & Bágyi Balázs New Quartet (HU): The Jerome Kern Songbook

“Tribute to Ella anyagunk után, korábbi sikeres együttműködésünk folytatásaként Pocsai Kriszta énekesnővel 2019-ben egy tematikus új albumot készítünk a nagyszerű amerikai zeneszerző Jerome Kern munkáiból. Kern, a Gershwin testvérek mellett annak a korszaknak kiemelkedően termékeny és népszerű komponistája volt, dalait nagyon szeretjük játszani mi is.”

Tagok

Pocsai Kriszta – ének
Lakatos Soso Sándor – szaxofon
Oláh Dezső – zongora
Oláh Péter – bőgő
Bágyi Balázs – dob

 

Barabás Lőrinc - Random Szerda (HU)

A Random Szerda Barabás Lőrinc trombitás vezetésével a budapesti hiphop-jazz színtér jeles képviselőiből alakult alkalmi formációkat vonultatja fel. Minden koncerten az instrumentális, fúziós zene születésének megismételhetetlen pillanatait élhetik át a hallgatók. A jammelés hagyományain alapuló sorozat gyorsan meghódította a város improvizatív zenére nyitott közönségét.

Tagok

Barabás Lőrinc – trombita/trúbka
Horváth Tojás Gábor – billentyű/klávesové nástroje
G. Szabó Hunor – dob/bicie
Premecz Mátyás - billentyű/klávesové nástroje

ATEMPO.sk