Magyar kulturális hét Pozsonyban

Magyar kulturális hét Pozsonyban

2015. június 8. és 14. között szervezik meg idén második alkalommal a Több mint szomszéd magyar kulturális hetet Pozsonyban. A program előestével kezdődik június 7-én vasárnap és Ráadással végződik június 17-én. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Teljes program

Június 7., vasárnap - Előest

19.00 Két Bach: Johann Sebastian & Johann Christoph (Evangélikus Nagytemplom, Apácapálya u. 28.)
Hangverseny a XX. Nemzetközi Régizenei Napok keretében. A Magyar Kulturális Hét előestjén a régizenei kompozíciók legkiválóbb autentikus közvetítői, az Orfeo Zenekar Kamaraegyüttese és a Purcell Kórus előadásában hallhatunk összeállítást a két zeneszerző műveiből, korabeli hangszereken. Vezényel: Vashegyi György Liszt-díjas karmester. Főrendező: Régizenei Központ, Pozsony.

 

Június 8., hétfő

10.00 Az élet és halél vize - az Árgyélus Meseszínház gyermekműsora (Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54.)
Palóc népmese Jankó királyfiról és Tündérszép Ilonáról, és arról, hogy mennyi bölcs döntést kell hozni ahhoz, hogy az emberfia belekóstolhasson az élet vizébe. Előadja: Écsi Gyöngyi, népi hangszereken (tekerőlant, furulya, duda) közreműködik: Kováts Marcell.

17.00 „...Összekötni az eget és a földet..." - kiállítás Makovecz Imre szabadkézi rajzaiból (Magyarország Nagykövetségének színházterme, Nyerges u. 3.)
Az Ybl- és Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia megalapítója, a kortárs magyar organikus építészet iskolateremtő mestere volt.

19.00 Omega oratórium (Istropolis nagyterme, Trnavské mýto 1.)
A 2014-es Omega Oratórium az Omega dalokból álló szimfonikus trilógia harmadik, befejező része. A közismert Omega slágerek ezúttal vegyeskórus, szimfonikus és rockzenekari felállásban, napjainknak megfelelő hangzással, új köntösben kerülnek bemutatásra.

 

Június 9., kedd

17.00 Borbély Szilárd költő, író (1964–2014) - könyvbemutató (Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54.)
Az író szlovák fordításban megjelent Nincstelenek / Vydedenci című könyvének (Kalligram Kiadó, 2015) bemutatója. Visszaemlékezések Borbély Szilárdra, verseinek felolvasása magyar nyelven és szlovák fordításban.

19.00 Bohus Zoltán: Üvegszobrok (Byzant Galéria, Ventur u. 9.)
A Munkácsy- és Kossuth-díjas Bohus Zoltán a 70-es évek legjellegzetesebb kifejezésmódjának, az újkonstruktivista-minimal szobrászatnak jeles képviselője.

 

Június 10., szerda

17.00 ,,Szemtanúk 1914–1918" - kiállítás (SzNM – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Žižka u. 18.)
Az első világháború a képzőművészetben, Kubička-Kucsera Klára művészettörténész összeállításában. Mednyánszky László, Tichy Kálmán, Tichy Gyula, Jassusch Antal, Halász Hradil Elemér és további festők alkotásaikban a személyesen megélt élményeikre és a történelmi eseményekre reflektálnak.

19.00 Színházi élet - zenés est (Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54.)
Szereplők: Rák Viktória és Derzsi György. Zenekar: Lakatos Róbert – brácsa, hegedű, Novák Csaba – nagybőgő, Kuti Sándor – cimbalom.
Időutazás a 40-es évek világába, a kor legismertebb dalainak kíséretében. Jávor Pál, Tolnay Klári, Kiss Manyi és megannyi nagy sztár történetei… Utazzon velünk! A belépés előzetes regisztrációhoz kötött: 02/524 429 61

 

Június 11., csütörtök

17.00 Csáji Attila: Fényút - kiállítás (Pozsonyi Városi Galéria, Mirbach-palota, Ferencesek tere 11.)
A felvidéki származású Munkácsy Mihály-díjas művész az 1960-as évek közepétől induló magyarországi képzőművészeti avantgárd „újhullámának" egyik fő szervezője. Kiállításán fényművészetének bemutatására koncentrál, önéletrajzi ismeretterjesztő film kíséretében.

19.00 Napszédítő / Páva - variációk - a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vendégszereplése (Városi P. O. Hviezdoslav Színház, Lőrinc-kapu u. 19.)
A volt Honvéd Táncszínház új előadásában ismét „felfedezhetjük" a népművészet kincseit és együtt gyönyörködhetünk azok üzenetében, szépségében. Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán. A belépés díjtalan, előzetes regisztrációhoz kötött: 02/524 429 61. A jegyek a Pozsonyi Magyar Intézetben vehetők át.

18.00 - 21.00 Grappa zenekar - swing dallamok (Sétatér - Hviezdoslav tér - szabadtéri színpad)

 

Június 12., péntek (Sétatér - Hviezdoslav tér - szabadtéri színpad)

16.00 Magyarországi szlovák nemzetiségi folklór

18.00 Fiatal tehetségek - a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának nyertesei:
Bogdán Norbert - a Snétberger Zenei Tehetség Központ legsikeresebb gitárosa
Kalmár Panni - izgalmas zenei ötvözet a portugál „fado" stílusában
WindSingers Acappella - ének a pop és a jazz ritmusában

20.00 Hivatalos megnyitó

20.15 Benkó Dixiland Band - koncert
A közel hatvan éve alakult dzsessz-együttes neve fogalom, nemcsak otthon, de az egész világon. Száz lemezzel a hátuk mögött ma is irigylésre méltó vitalitással, élvezettel és humorral rögtönöznek örömöt, jókedvet a színpadon, és hirdetik Louis Armstrong és a New Orleans-i dzsessz halhatatlanságát.

 

Június 13., szombat (Sétatér - Hviezdoslav tér - szabadtéri színpad)

10.00 - 19.00 Utazó planetárium: Mesél az ég! (SzNG, Café Berlinka, Štúr tér 4.)
Az ismeretterjesztő gyermekműsor vetítése során a Planetárium kupolája alatt bemutatjuk a csillagképeket és a bolygókat, és ezen égitestek mozgását.

16.00 Cseh és lengyel folklór együttesek népzenei összeállítása

18.00 Söndörgő - koncert
A délszláv népzenét játszó magyar együttes kimagasló virtuozitásával és friss előadás-módjával mára az egyik legkeresettebb zenekarrá vált a világzenei színtéren. Tamburára épülő - de a fúvós és ütős hangszerekre, valamint a harmonikára is kiterjedő - hangszerelésével a Balkán legsűrűbb zenei rétegeit is hitelesen tudja megszólaltatni.

20.30 Rendhagyó prímástalálkozó
Ebben a rendkívüli felállásban olyan kiváló zenészek muzsikálnak együtt, mint a hegedűvirtuóz Pál István Szalonna, az egyedülálló stílusban hegedülő Vizeli Balázs, valamint Balogh Kálmán, Dresch Mihály és Both Miklós. Szólóikhoz a hagyományos népi hangszerek legjobb mesterei adják a kíséretet: Doór Róbert nagybőgős és Mester László brácsás. A koncertmester a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert. A Prímástalálkozó két énekesnője: Herczku Ágnes és Korpás Éva.

 

Június 14., vasárnap (Sétatér - Hviezdoslav tér - szabadtéri színpad)

16.00 Szőttes Kamara Néptáncegyüttes: Három a... Tri...
A néptáncegyüttes célja, hogy segítse felkutatni és megőrizni a hazai és az egyetemes magyar, valamint a környező népek hagyományos kultúrájának legszebb értékeit. Összeállításukban három tájegység – Dunántúl, Mezőség, Felföld – legszebb táncaiból válogatnak. Zenei kíséret: Ritka Magyar Folkband

18.00 Hot Jazz Band - koncert
Muzsikájuk a húszas-harmincas évek forró dzsessz-éráját idézi, s kellő humorérzékkel és könnyedséggel elevenítik fel a swing-korszak aranykorát; de repertoárjukon megtalálhatók a háború előtti magyar filmek közkedvelt slágerei is.

20.00 Ferenczi György és a Rackajam - koncert
Rendkívül energikus produkciójukban összeolvad a magyar kultúra és a rock´n´roll forradalom szeretete.

 

Június 17., szerda - Ráadás

19.00 Tersánszky - Grecsó: Cigányok - a budapesti Katona József Színház előadása az Eurokontext színházfesztivál keretében (Szlovák Nemzeti Színház, Pribinova 17.)
Rendező: Máté Gábor. Főbb szerepekben: Szacsvay László, Szirtes Ági, Pálmai Anna, Keresztes Tamás, Pálos Hanna, Kovács Lehel, Bán János
Tersánszky szerelmi háromszöge egy sosem volt mesevilágban mutatja meg a muzsikusromákat. Grecsó Krisztián Cigányokja a mai Magyarországra hozza át a drámát, a szerző úgy írta tovább a darab történetét, hogy a legmélyebbről hozott föl valamit. Magyaroknak, cigányoknak egyaránt.

ATEMPO.sk