Megjelent Szalóki Ági Körforgás című zenés könyve

Többek között József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László szövegei kaptak helyet Szalóki Ági új, Körforgás című zenés könyvében, amely a Kolibri Kiadó és a Tomtom Records gondozásában jelent meg.

Szalóki Ági elmondta, hogy első ízben dolgozott együtt szerzőként Fenyvesi Mártonnal, aki a lemez zenei rendezője is volt. "Marcit hat éve ismertem meg, érdemes róla tudni, hogy a Zeneakadémia dzsessz tanszakán végzett gitáros, zeneszerző, aki Junior Prima díjban is részesült" - fogalmazott az énekes-dalszerző, hozzátéve, hogy Fenyvesi Márton korábban pár alkalommal közreműködött gitárosként koncertjein.

A zenés könyv ötletével tavaly júniusban kereste meg a Kolibri Kiadó, aminek nagyon örült, mivel utolsó, Gingalló címmel 2009-ben megjelent gyerekalbuma óta többen biztatták egy új lemezre.

A versek kiválasztása és a dalok írása tavaly ősszel kezdődött el. "Marci egy kétéves külföldi mesterképzésen vesz részt, így főleg emailben tartottuk a kapcsolatot. Küldözgettünk verslistákat, dallamokat, majd mind több verset, filmet, könyvet ajánlottunk egymásnak" - idézte fel az énekes, aki közben felfigyelt újabb költőkre, például a kortárs gyerekverseket tartalmazó Aranysityak antológia több alkotójára.

A gyereklemezek jelentőségéről szólva kiemelte: számára a legnagyobb feltöltődést mostanában a gyerekműsorok jelentik. "A gyerekek gyorsak, pontosak, nyílegyenesek, elevenünkbe látnak" - magyarázta, hozzátéve, hogy éppen idén lesz tíz éve annak, hogy megjelent első gyereklemeze, a Téli-nyári laboda és együtt játszik ezzel a zenekarral. "Ez az a zenei közösség, amelyet a bázisomnak tekinthetek" - jegyezte meg a Dés András, Szalai Péter, Rácz Krisztián, Kovács Zoltán, Csókás Zsolt alkotta zenekarról. A Körforgás című albumon - Fenyvesi Márton mellett - Rohmann Ditta (cselló), Balogh Gusztáv (ének, szájbőgő), Bacsó Kristóf (szaxofon), Kalmár Panni (ének), Kiss Flóra (ének) és Sapszon Orsi (ének) működött még közre.

Szalóki Ági szólt arról is, hogy a lemez zenei világát is sokféle merítésből építették fel, felfedezhetők benne a magyar, a cigány, az afrikai mali és pigmeus, az indiai zenei hagyományok is, és természetesen a dzsessz és a könnyűzene (Sting, U2, Suzanne Vega) hatása is.

Az énekesnő kiemelte: a zenés könyvhöz Szabó T. Anna költő, író három mesét írt felkérésére. Felidézte, hogy a József Attila-díjas alkotónak több versét is feldolgozta már. "Egy gyakorlott mesemondó, anya történetei ezek, amelyeken érződik az írói igényesség" - méltatta a történeteket az énekesnő.

A kötet illusztrációit Kiskovács Eszter grafikus készítette, aki először az Öröme az égnek, ünnepe a földnek című, 2012-es lemezen dolgozott együtt Szalóki Ágival. Az énekesnő megjegyezte, hogy ő javasolta az erős színek használatát és a nosztalgikus, letisztult képvilágot.

A lemez a TomTom Records stúdiójában készült, a zenei részt 10 nap alatt, az éneket két hét alatt vették fel. "Mivel Marci külföldön van, a zenekari tagok pedig elfoglaltak, nem sok időnk volt próbálni. Bár Marci mindent aprólékosan kidolgozott, mégis hagyott teret a zenészeknek a kibontakozásra" - mesélte Szalóki Ági.

A Körforgás olyan útravaló, amit sokan és sokáig hallgathatnak, forgathatnak, mindig találnak benne újat...

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

aTEMPO.sk
forrás: MTI