Concordia Vegyeskar - bemutatjuk a XVI. Kodály Napok résztvevőit

A kórus 1980-ban alakult Komáromban, ahol már a 19. század közepétől találhatunk adatokat egyházi és világi kórusok működéséről. A kórus ezen örökség továbbvitelét vállalva napjainkban is bizonyítja, hogy a város zenei életében fontos helye van a színvonalas kórusmuzsikának.

Pedagógusoktól diákokig, muzeológusoktól mérnökökig, vállalkozókig találhatók itt énekesek, kik egyre magasabb színvonalon terjesztik a kórusirodalom különböző korszakaiból származó egyházi és világi műveket, de mindenekelőtt a magyar kórusmuzsikát.

A kórus az évek során hazai és nemzetközi fesztiválokon, versenyeken mérettette meg tudását. A galántai Kodály Napok többszörös aranykoszorús kórusa, a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny, a prágai Canti veris Praga Kórusverseny ezüst diplomása. Számos európai országban versenyzett (Loretto, Cantonigros, Krakkó) és koncertezett már a kórus. 2000-ben az Amerikai Egyesült Államokban hangversenykörúton vettek részt, többek között Clevelandban, Washingtonban, New Yorkban adtak nagysikerű hangversenyt. Énekeltek II.János Pál pápa szentmiséjén 1990-ben a pozsonyi repülőtéren és 1991-ben a Hősök terén, Budapesten.

Az énekkar első önálló CD-je 2010-ben jelent meg, majd 2013-ban jelentette meg második hangzóanyagát, amellyel a kórus a 150 éve alapított Komáromi Dalegylet emléke előtt tiszteleg.

Vezetőjük a megalakulás óta Stubendek István karnagy.

Stubendek István

ATEMPO.sk