Stilla Pectus nőikar – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

A párkányi Stilla Pectus nőikar alakulásának éve 1983. Kezdetben elsősorban városi és a környékbeli falvak rendezvényein mutatkozott meg. Ahogy nőtt az ismertsége, úgy vonzott magához egyre több zeneszerető, énekelni vágyó hivatásos zenészt és lelkes amatőrt. Művészeti vezetője és karnagya 1991-től Papp Katalin.

A kórus küldetésének tekinti, hogy széles körben éltesse és népszerűvé tegye a kórusmuzsikát, tagjai számára pedig megfelelő légkört biztosítson a folyamatos fejlődéshez, hogy az éneklés jótékony hatása életük részévé váljon.

A kórus több mint 30 éves múltra tekint vissza, mégis képes a folyamatos megújulásra. Újabb és újabb tagokat fogad be, így lehetővé teszi az egymástól tanulás és az együtt éneklés csodájának megélését. Repertoárjában egyházi, világi és kortárs művek szerepelnek, viszont a könnyedebb műfajoktól sem idegenkedik. Az énekkar által szervezett rendezvények, zenei fesztiválok mára már hagyománnyá váltak, mint pl. a karácsonyi hangverseny, mely ma is nagy népszerűségnek örvend.
Számtalan hazai és külföldi koncerten, versenyen, illetve nemzetközi kórustalálkozókon képviselte Párkány városát. A legjelentősebb külföldi állomások: Románia – Sepsiszentgyörgy, Csehország – Prága, Németország – Blankenburg, Lengyelország – Klobuck, Ausztria – Gaming, Spanyolország – La Orotava – Tenerife, Magyarország – Esztergom, Tiszaújváros, Óz, Miskolc, Pécs, Gödöllő, Vác, Budapest.

A szakmai megmérettetéseken elért eredményei közül a legrangosabbak a Pécsi Nemzetközi Kamarakórus versenyen és a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen elért helyezései. Megalakulása óta rendszeres résztvevője a Galántai Kodály Napoknak.

 

Papp Katalin
A kórus karnagya Papp Katalin.

ATEMPO.sk