Franz Schubert Vegyeskar – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Franz Schubert Vegyeskar – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

A zselízi Franz Schubert Vegyeskar 1982-ben alakult a Csemadok alapszervezete mellett. 1984 óta – 1987 kivételével – rendszeresen részt vett a Kodály Napokon, ahol aranykoszorús vagy ezüstkoszorús minősítést nyert. A vegyeskar számol alkalommal szereplője volt az országos népművészeti fesztiváloknak. Legtöbbször Szlovákiában vagy Magyarországon lép fel, de sikerrel versenyzett Bécsben, a Nemzetközi Franz Schubert Kórusversenyen és az olomouci „Svátky písní” elnevezésű nemzetközi versenyen is. 2006 óta rendszeresen fellép a Bárdos Lajos Zenei Hetek kórusrendezvényein, és gyakran szerepel a hazai kórustalálkozókon.

Első CD-je 2007-ben, a zselízi Franz Schubert Gyermekkarral együtt fölvett „Zselízi hangok” című CD-je pedig 2010-ben jelent meg, egy – karácsonyi műveket tartalmazó – hanghordozója pedig megjelenés előtt áll. 2008-ban és 2011-ben egy kórusfesztiválon emlékezett meg a Szíjjártó Jenő által 1958-ban és 1961-ben Zselízen szervezett „nulladik” és első országos énekkari fesztiválról.

A kórus repertoárjában egyaránt találhatók egyházi és világi művek. Munkája elismeréseként a kórus 2007-ben, a karnagy 2001-ben Pro Urbe-díjat kapott.

A kórus alapító karnagya Horváth Géza.

 

Horváth Géza
Horváth Géza

ATEMPO.sk