Katedra női kamarakórus – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Katedra női kamarakórusa – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

A Katedra női kamarakórus 2009-ben alakult a párkányi Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola lelkes zenepedagógusaiból. Kezdetben alkalmi fellépéseken énekeltek, főként a művészeti alapiskola rendezvényein szerepeltek, mint pl. a hagyományos karácsonyi hangversenyen, vagy a régiónkban jól ismert párkányi Zenei Napok koncertjein. Az évek múlásával gazdagodott a repertoár, a klasszikus kórusművek, szakrális darabok mellett elkalandoztak a jazz és a könnyedebb műfajok irányába is. A kar nagy sikerű első önálló koncertje után további fellépési lehetőségek adódtak: kórustalálkozók, párkányi és környékbeli kulturális rendezvények, stb.

A kórus művészeti vezetője, Cucor Éva úgy döntött, szükségesek a heti találkozók, próbák, hogy az elért színvonalat tovább emeljék és újabb kórusműveket sajátítsanak el. A kórus filozófiáját talán Kézdy Luca gondolataival lehetne leginkább megközelíteni:

„Nem fontos a besorolás, lehetetlen mindent kategorizálni. Egy zenei gondolat, vagy mondat úgyis teljesen másként érkezik meg, és más „zenei jelentésekkel“ felruházva rakódik le a különböző fülekben, fejekben, lelkekben. Az élmény számít, ami nagy valószínűséggel minden befogadónál más és más, talán néha hasonló. A lényeg, hogy ez az élmény érdekes, elidőzésre hívogató és tartalmas legyen. Ha ez megvan, nem számítanak sem az élménybeli különbségek, sem a különböző stílusirányzatok, melyekből merítünk, vagy építkezünk.“

 

Cucor Éva
Cucor Éva

ATEMPO.sk