Ghost Stories: a Coldplay új albuma

Coldplay - Ghost Stories

Ghost Stories (Szellemtörténetek) címmel Nagy-Britanniában a Parlophone kiadónál, az Egyesült Államokban az Atlantic Recordsnál jelent meg a 21. század egyik legsikeresebb rockcsapatának új stúdióalbuma. A lemez a napokban jött ki és máris csúcsokat döntöget: akárcsak a zenekar eddigi valamennyi anyaga, a sorban hatodik Ghost Stories is listavezető lett a megjelenést követő héten, ami eddig Nagy-Britanniában a Coldplayen kívül csak a Beatlesnek és az Oasisnek sikerült.

A Coldplay legutóbb három évvel ezelőtt jelentkezett friss lemezzel, tavaly Az éhezők viadala: Futótűz című amerikai sci-fi mozihoz készített betétdalt: az Atlast Grammy-díjra jelölték. A 2011-es anyag, a Mylo Xyloto egyfajta konceptalbum volt, amely egy képzeletbeli szerelmi történetet mesélt el, nyomasztó városi környezetbe helyezve. A mostani CD, a Ghost Stories központi motívuma szintén a szerelem, a keret azonban valóságosabb: Chris Martin énekes márciusban jelentette be, hogy vége tíz éven át tartó házasságának és különválik Gwyneth Paltrow Oscar-díjas színésztőtől.

 

 

A szerelem múlandóságának elfogadása több számban téma. Ezek közé tartozik az Always In My Head vagy az Another's Arms. A Coldplay zenéje talán még soha nem volt ilyen letisztult, ennyire akusztikus hangszerelésű - nagy változás ez a Mylo Xyloto sokszínű világa után, bár a hangzásért felelős csapat részben megmaradt két producer, Daniel Green és Rik Simpson személyében.

Hozzájuk csatlakozott Paul Epworth, Jon Hopkins (aki az áprilisban kijött második kislemez, a Midnight felelőse volt), valamint Tim Bergling, aki a legfrissebb single, a Sky Full of Stars társproducere volt. Tim Bergling neve nem biztos, hogy sokaknak ismerős, őt azonban Aviciiként ismeri a világ - a svéd dj, producer által képviselt elektrós, dance-es világ a Coldplay-lemez legpörgősebb számát eredményezte. Sztárközreműködő volt a Ghost Stories-on Timbaland amerikai rapper-producer (ő a True Love-ba dolgozott bele), valamint a francia house producer, Madeon is. A már említett Midnight négyverziós kislemez-megjelenésén pedig egy bizonyos Giorgio Moroder, az európai diszkózene olasz származású pápája tűnt fel egy remix-szel.

Az album záródarabján, az "O"-n Martin két gyermeke, a 10 éves Apple és a 8 éves Moses Martin is közreműködött énekével. A lemezhez mellékelt füzetkében szerepel, hogy a Ghost Storiest egy fiatalember, Kevin Cordasco emlékének ajánlja a zenekar. Ő 16 évesen tavaly rákban hunyt el, a világ onnan ismerte meg a nevét, hogy ötletével közreműködött a népszerű, sokszorosan díjazott és tavaly véget ért amerikai tévékrimi-sorozat, a Totál szívás történetének alakulásában.

 

 

A hétszeres Grammy-díjas Coldplay (Chris Martin - ének, gitár, zongora, Johnny Buckland - gitár, Guy Berryman - basszusgitár, Will Champion - dob) eddig több mint 50 millió albumot adott el és olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Yellow, a Speed of Sound vagy a Clocks. A csapat jelenleg egy hatállomásos promóciós turnén mutatja be a Ghost Storiest: a koncertsorozat áprilisban Kölnben indult, utána New York, majd ezen a héten Párizs következett, júniusban Tokióban és Sydneyben, július 1-jén pedig Londonban a Royal Albert Hallban játszanak.

Az angol banda 1997-ben alakult, két évvel később már fellépett a rangos Glastonbury fesztiválon. Első lemeze, a Parachutes 2000-ben, az ezt követő A Rush of Blood to the Head 2002-ben, az X&Y 2005-ben, a Viva la Vida... 2008-ban, a Mylo Xyloto 2011-ben jelent meg.

ATEMPO.sk / MTI