Megjelent a Balkán Fanatik új albuma

Kedvelem azokat a dalokat, amelyek egy kis népzenei tartalommal rendelkeznek. Ebből következik, hogy azokat a zenekarokat is kedvelem, amelyek ilyen zenében utaznak. Tulajdonképp ez a dolog két oldalról is megközelíthető. Vannak olyan együttesek, zenekarok, amelyek népzenét játszanak és abba próbálnak modern hangzást belecsalni. És vannak olyanok melyek, alapból a modern hangzással operálnak és ebbe csempészik bele a népi motívumokat, dolgozzák fel a népdalokat, népi énekeket.

Én mindkettőt szeretem. Éppen ezért már kíváncsian vártam a Balkán Fanatik nemrég megjelent albumát, amely a Feljött a nap címre hallgat.

Az album dalaiban nem csak a zenei stílusok, de a hangszerek is alaposan összekeverednek. Ettől színes a hangzás. A dalok nem unalmasak. Ha valaki alaposan odafigyel, és fülel, rengeteg érdekességet hall meg a dalokban. Igazán szépen keverednek a mai modern hangok és a népi stílusok, hangszerek.

Balkán Fanatik

Ez az album a zenekar nevéhez hűen eléggé sok balkáni motívumot tartalmaz - sőt szerintem konkrét dallamokat helyeznek át saját dalaikba. Helyenként Goran Bregović rézfúvósai és a remixeiről ismert Shantel stílusjegyei, dallam motívumai köszönnek vissza, máshol a Sonny John Moore (akinek így egyszerűbb, Skrillex) által előadott és nagy népszerűségnek örvendő dubstep és electro house vonalai tűnnek elő. És ugye ha még ehhez hozzáadom a népdalok világát, hát már elég színes a paletta.

Ami a lényeg, hogy ez a nagyon furcsa "alapanyagokból" összegyúrt zenei massza, igazán jól szól és egyik-másik dal belehozza a bugit az ember lábába. Véleményem szerint ez egy nagyon jó sikerült album.

.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A legjobb, ha a zenekar saját szavaival zárom ezt a bejegyzést, amelyben saját magukról írnak. Azt hiszem ez nem csak a zenekart magát, hanem ezt az utolsó album stílusát is tükrözi :

"Végy néhány magyar népdalt, adj hozzá angolszász indie pop, ska és reggae elemeket, fűszerezd meg fúvósokkal, majd az egészet bolondítsd meg a legmenőbb elektronikus hangzással. A szövegek az emberi kapcsolatokról, a barátságról, szerelemről, vágyódásról és az elválásról szólnak. Szeretjük és tiszteljük a magyar hagyományokat, ugyanakkor a zenekartól megszokott módon néha egy-egy dalt teljesen átalakítunk és megbolondítunk."

Fagyas Róbert, aTEMPO.sk