Megjelent Tímár Sára népdalénekes első szólólemeze - Minek Nevezzelek

Megjelent Tímár Sára Junior Prima díjas népdalénekes első szólólemeze Minek Nevezzelek címmel.

A lemez sok éves munka eredménye. 2009-ben indultak el Erdélyben, stoppoltak és népdalokat gyűjtöttek. A gyűjtőúton rengeteg zsákfaluba ellátogattak, ahol az idős lakosok nagy szeretettel adták át dallamtudásukat és élettapasztalatukat – árulta el Sára.

Az énekesnőnek a Zeneakadémián hívták fel a figyelmét arra, hogy a népzenét nemcsak felvételeken, fesztiválokon hallgathatja, hanem személyes tapasztalat útján is tanulmányozhatja.

"Számomra a népdalok örökérvényű szövegek és dallamok is egyben, amelyek minden korban vezérfonalat jelentenek" - fogalmazott.

A szólólemez többségében olyan dalokat tartalmaz, amelyeket a gyűjtőmunkája során személyesen adtak át neki. Így főleg a mezőségi és a Küküllő menti dallamvilág dominál az albumon, emellett moldvai, gyimesi és Hajdú-Bihar megyei népdalokból is ízelítőt kapnak a hallgatók.

 

Tímár Sára

 

Tracklista

1. Tiszta szívből, szeretetből... (Magyarszovát, Mezőség)
2. Petőfi népdalok (Szék, Mezőség)
3. Elment az én párom... (Moldva)
4. Ha folyóvíz volnék... (Moldva)
5. De szerelmes egy este... (Nyíradony, Nyírség)
6. Szántó Feri bácsié (Magyarbece, Erdélyi-Hegyalja)
7. Balázstelki duó (Balázstelke, Küküllő-vidék)
8. Szabad madár... (Harangláb, Küküllő-vidék)
9. Gyimesi asszonymulatság

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Tímár Sára méltán nyerte el néhány évvel ezelőtt a Junior Prima Díjat magyar népművészet és közművelődés kategóriában, hiszen generációjának egyedi hangú, kísérletező kedvű énekese. Bár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén szerzett előadói és tanári diplomát, érdeklődési köre kiterjed a népzene határterületeire is. Már Kodály korai írásaiból tudjuk, hogy az írásos zenetörténeti emlékek hiteles előadásának fontos forrásai lehetnek a népzenében fennmaradt változatok. Ezt a megállapítást Tímár Sára a gyakorlatba ültetve rendszeresen közreműködik különböző történeti zenét játszó formációkban. A Sebő együttes tagjaként került kapcsolatban az énekelt versek világával, a népi énekhang kreatív lehetőségeit pedig a Dalinda énekegyüttes alkotó alapítójaként keresi. Közreműködik még a Szvorák vokál együttesben és a Forgó zenekarban is.

ATEMPO.sk / MTI