Elkészült Szolnoki Péter első szólólemeze

Szolnoki Péter - Follow Me

Szolnoki Péter két évtizede az egyik legjobb hangnak számít a magyar könnyűzenében. A Bon-Bon együttes albumai és számos más produkció után 44 évesen készítette el első szólólemezét: a funkos, soulos, dzsesszes anyag címe Follow Me.

"Mindig csapatember voltam, már tízévesen fúvós zenekarban játszottam. A Bon-Bonnal lettem igazán ismert, de szólistaként is benne voltam számos produkcióban, dolgoztam például a Rapülőkkel, Charlie-val, Dés Lászlóval vagy Cserháti Zsuzsával, énekeltem rajzfilmdalokat, és a mai napig hívnak big bandek és dzsesszzenekarok fellépni. Úgy érzem, számomra most jött el az idő a saját anyagra, bár már hét-nyolc évvel ezelőtt elkezdtem írogatni dalokat egy majdani szólólemezre" - mondta Szolnoki Péter.

Kitért arra, hogy egy ideje "fiókokat" alakított ki a daloknak aszerint, hogy melyik való a Bon-Bonnak, melyik egy musicalbe, melyiket ad oda másoknak, és melyik kerülhet a szólóalbumára. Hozzátette: két évvel ezelőtt Hajdu Klára dzsesszénekesnő, illetve a dobosként, hangmérnökként évek óta vele dolgozó Szentmihályi Gábor ösztönzése adta meg a végső lökést a munka elkezdésére.

Szolnoki Péter 1995-ben alapította a Bon-Bont Török Tamás basszusgitárossal, és a duó az elmúlt csaknem húsz évben az egyik legnépszerűbb hazai csapat lett fülbemászó slágerzenéjével. A legnagyobb sikert a Valami Amerika című film betétdala hozta 2002-ben, a formáció legutóbbi korongja 2010-ben jelent meg Mindig úton címmel. Az énekes mostani szólólemezén a Bon-Bon produkció több tagja (a már említett Szentmihályi Gábor, Sipeki Zoltán gitáros, Tulkán Péter trombitás, Duba Gábor szövegíró) közreműködött, Török Tamás azonban nem.

 

 

"Terveztem, hogy kérek tőle szöveget az egyik dalhoz, aztán másként alakult. A Follow Me zenei stílusa és szövegvilága egyaránt eltér attól, amit a Bon-Bonnal csinálunk, ugyanakkor az elkészült demókat mindig megmutattam neki, érdekelt a véleménye" - mondta Szolnoki Péter.

A funkos, soulos, dzsesszes zenéket, amelyek hangulata időnként a Brand New Heaviest vagy a Matt Biancót idézi, egy kivételével Szolnoki Péter maga írta. A 12 számból tíz szövege angol nyelvű, és a dzsesszbőgősként, hangszerelőként és tanárként egyaránt ismert Hárs Viktor írta őket. Ő nem zenélt a lemezen, viszont az énekes most formálódó koncertzenekarában ő lehet a bőgős.

"A nyelvválasztással is azt akartam hangsúlyozni, hogy ez nem Bon-Bon, másrészt ez a fajta zenei világ jobban gördül angolul. Szeretem ezt a hangulatot, de nem tudnék egy stílus mellett megmaradni, írtam én rockoperát is Báthory Erzsébetről, amelynek elkészítése ugyanúgy élvezettel töltött el" - jegyezte meg.

Szolnoki Péter lubickol a kiváló dalokban, melyek közül korábban csak kettőt ismerhetett a közönség. A White Rose Discotheque mellett a két legjobban sikerült talán a You Believe in Love Again és az I've Got a Feelin', a Fly Bird egy korábbi verziója szerepelt a Balázs Elemér Group 2009-es lemezén, az Open Your Eyes pedig a Hajdu Klára Quartet tavalyi albumán, a Come With Me-n. Utóbbi dalt akkor is, most is együtt énekli a szövegíró Hajdu Klára és a zeneszerző Szolnoki Péter, és a kvartett tagjai (Neumann Balázs - zongora, Soós Márton - bőgő, Hoff Marcell - dob) működnek közre.

A számokban Szolnoki Péter nemcsak énekel, hanem fuvolázik, billentyűs hangszereken, gitáron és basszusgitáron játszik, és a hangszerelési munkát is ő végezte. "Számomra mindez természetes volt, a Bon-Bon esetében is így írom a saját dalaimat" - jegyezte meg. A még nem említett közreműködők között volt Csizmadia Dávid (trombita), Dennert Árpád (szaxofon), Frey György (fúvós hangszerelés), Hámori János (szárnykürt), Puskás Csaba (trombita), Révész Richárd (zongora, basszus, vonós hangszerelés), Schreck Ferenc (pozan) és Stencli Tamás (szaxofon).

Dallista:

1. White Rose Discotheque
2. Califorgasm
3. Heaven or Hell
4. Fly Bird
5. That's Why I'm Late
6. Follow Me
7. You Believe in Love Again
8. I've got a Feelin'
9. I Will Wait for You
10. Open Youre Eyes
11. Várok rád
12. Egyedül

A Bon-Bon jövőre ünnepli 20. születésnapját, a csapat már dolgozik új albumán, amely várhatóan még idén ősszel megjelenik, emellett az együttes történetéről szóló könyv is kijön.

ATEMPO.sk / MTI