Sósósó – hallgass bele Szarka Tamás új lemezébe

Az elsősorban hegedűn játszó és éneklő Szarka Tamás a Sósósó című új lemezén kontrát, gitárt és ütőhangszereket is megszólaltatott. A Ghymes együttesben ismertté vált zenész, énekes, dalszerző, költő saját haláláról is írt egy dalt, mely megtalálható a tizenegy felvételt tartalmazó albumon. A lista az elmúlt két évben gyűlt össze, néhány dalt közülük már egy ideje játssza is csapatával koncerteken.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A nyitódal, a Tündértakaró egy halottkísérő dal, és a kilencvenes évekből való, amikor a Ghymes és a Vujicsics Együttes Miqueu Montanaro okcitán zenész Vents d'Est (Keleti Szél) elnevezésű projektjével koncertezett Dél-Franciaországban. "

A dalt most Győri Károly, a Vujicsics hegedűse emlékére tettem fel a lemezre. Nagyon jó barátom volt, aki hirtelen és fiatalon halt meg 2006-ban".

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A Tulipán a marosszéki forgatós mintájára született, az Üzenet a Parnasszusról, ami egy balkáni ringató, a zenésznek a 7/8-os ütem iránti imádatát tükrözi, A gyermek és a korona a tavalyi budapesti tűzijátékra írt kompozíciót idézi meg.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A Zöld erdőben az ismert népdal szövegét írta tovább Szarka Tamás, ez is 2018. augusztus 20-án hangzott el, akkor Miklósa Erika előadásában.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

"Szlovákiában élek és borzasztóan megrázott Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kusnirová tavalyi kivégzése. Mindössze hét kilométerre tőlem történt a gyilkosság, az áldozatoknak a Volt egy álmom című dalban állítok emléket.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A címadó Sósósó a saját halálomra írott kis vidám dal, amit azért is írtam, mert az elmúlás témája mindannyiunkat foglalkoztat. A lemez záródarabja, a Csók picit reggae-s, rapelek is benne" - sorolta Szarka Tamás.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

 

A lemez dallistája:

01. Tündértakaró
02. Tulipán
03. Úgy fázok
04. Üzenet a Parnasszusról
05. Nem bánom
06. Ezeregyéjszaka
07. A gyermek és a korona
08. Zöld erdőben
09. Volt egy álmom
10. Sósósó
11. Csók

A Sósósó valójában egy dupla CD-s kiadvány: a második korongon legelső szólóanyaga, az eredetileg 2004-ben megjelent Anonymus szerepel. "A lemez akkori kiadója tönkrement, zárolták az anyagot, eltűntek a CD-k, nem lehetett beszerezni. Nyolc halálnemről énekelek rajta, meglehetősen nehéz mű, még egy ilyet nem szeretnék írni".

A Sósósó duplalemez nemcsak CD-n, hanem pendrive-on és digitális felületeken is elérhető lesz hamarosan

 

Szarka Tamás - SóSóSó

 

Az albumot május 25-én, a Nemzeti Színházban mutatták be nagy sikerrel.

„A koncert egyes dalai után érezni, hallani lehetett, hogy izzik, vibrál a közönség. A hatalmas tapsok mutattak már valamit. Valami olyan szél volt ez, amiről még nem lehetett tudni, hogy merre fordul, erősödik, vagy elcsendesedve kísér. Arra amivé nőtt, talán senki nem is gondolt. Robbant ott mindenki a nézőtéren és a színpadon is. Olyan történt, ami örökké emlékezetes marad mindenki számára. A perceken keresztül állva tapsoló, majd táncoló, éneklő közönség együtt forrt a zenekar összes tagjával. Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott, aki velünk ünnepelt, hallgatott, énekelt, táncolt, érzett...” - írta közössége oldalán a koncert után Tamás.

A világzenei elemeket rockos ízzel vegyítő Ghymes együttes alapítója, a fivérével, Szarka Gyulával együtt Kossuth-díjjal elismert Szarka Tamás csaknem négy évtizede áll a színpadon. Az 1983-ban indult Ghymessel 19 albumot készített, első önálló szerzői estje 2006-ban volt a Zeneakadémián. Számos színházi felkérésre készített zenét, egészestés darabot írt Máriáról, Benyovszky Móricről, Dózsa Györgyről, ő komponálta az Üvegtigris 2. című film zenéjét. Több mint háromezer koncertet adott a világ huszonnyolc országában, koncertezett Al Di Meolával, a Harlem Gospellel is.

EZ, ATEMPO.sk / MTI