A Djabe és vendégütőse, Gulli Briem (Mezzoforte) is új stúdióanyagot készített

Djabe - Forward

Forward címmel új stúdióalbumot jelentetett meg a dzsessz/world fusion műfaj egyik legfontosabb hazai csapata, a Djabe. Ezzel egy időben jelentkezett friss szólóanyaggal a Djabe állandó vendége, a dobos, ütőhangszeres izlandi Gulli Briem.

"Tavaly elhatároztuk, hogy írunk egy teljes lemezt, amelyen szervesen közreműködik egy szimfonikus zenekar. Sikerült megállapodni a Miskolci Szimfonikus Zenekarral és az eredményt most már bárki meghallgathatja" – mondta Égerházi Attilát, a Djabe vezetőjét, gitárosát.

A számok nagy részét és a szimfonikus részeket egyaránt Barabás Tamás basszusgitáros írta, Kovács Zoltán zongorista hangszerelte és vezényelte a miskolci szimfonikusokat, Kovács Ferenc trombitán és hegedűn játszott, Banai Szilárd pedig dobolt.

Az anyagon természetesen játszottak a Djabe megszokott, állandó külföldi sztárvendégei is, köztük Steve Hackett gitáros, aki több számban is szólózik. Hackett hét éven át volt a világ egyik legnépszerűbb progresszív rockzenekara, a Genesis tagja, 2003 óta készít közös felvételeket és koncertezik gyakran együtt a Djabéval. Szintén ott volt a felvételeken az előző, a 2007-es Djabe stúdióalbumon, a Take On-on bemutatkozott azeri Malik Mansurov, aki a tar nevű ősi hangszert szólaltatta meg.

 

A Djabe zenekar tiszteletbeli tagjának számít a dobos, ütőhangszeres Gulli Briem, aki a kiváló izlandi dzsessz-funk fúziós csapat, a Mezzoforte tagja. Gulli öt számban működött közre a Forwardon. A sztárvendégek sorába tartozik Tony Bennett és Ella Fitzgerald egykori zenésztársa, az amerikai John Nugent szaxofonos is. Az album szívszorító érdekessége, hogy Wind Tale címmel befejeztek egy felvételt, amelyet még a Djabe 2007-ben elhunyt ütősével, Sipos Andrással kezdtek el.

A Forward többféle formátumban jelent meg, a vinyl LP-n több mint 22 perc extra tartalom hallható a CD-hez képest, egy egybefüggő szimfonikus mű, amely a lemez zenei esszenciáját tartalmazza.

Tracklist:

1. Forward
2. Lava Lamp
3. Hang Out
4. Twin Pines
5. Mr. East
6. New Words
7. Life Spirit
8. Wind Tale
9. My Day

 

Szintén a GR1993 Records jelentette meg Gulli Briem Liberté című új szólóalbumát, amely az indie/world music/pop kategóriába sorolható. Gulli Briem egyik alapító tagja a világszerte ismert Mezzoforténak, amely a legnagyobb sikereit a nyolcvanas évek közepén érte el. Legismertebb slágerük a diszkókat is meghódító Garden Party volt.

Briem mostani lemezén egy filmszerű, ambient jellegű muzsikát alkotott, épített a vonós zenekari hangszerelésre, a kompozíciók szinte lebegnek, és különleges dinamikájuk van. Az albumon vendégként játszott Vusi Mahlasela dél-afrikai énekes, Briem ritka hangszereket is megszólaltatott, mint például az izlandi kőhárfát. A brit hangszerelő Simon Hale a budapesti Bánhegyi Tünde által vezetett Color vonósnégyes számára készített partitúrákat. A Liberté albumon nyolc kompozíció található, a legtöbb Gulli Briem és az izlandi költő, Jökull Jörgensen szerzeménye. A közreműködők között van a Mezzofortéból ismert Sebastian Studnitzky és Arnar Gudjónsson is, a magyar színteret Barabás Tamás képviseli a Djabéból. Gulli énekel és zongorán is játszik a Libertén.

Gulli Briem - Liberté

Tracklist:

1. Mother Reinhören
2. Jewels Up High Reinhören
3. The Fugue Reinhören
4. Mia's Song Reinhören
5. She Gave Me Water Reinhören
6. Til Moldar Reinhören
7. Hang Drum Song Reinhören
8. Farewell Reinhören
9. Gulli On Liberté

 

 

A Djabét 1995-ben alapította Égerházi Attila és Sipos András. Az együttes stúdióalbumai mellett számos koncert CD-t és DVD-t adott ki. 2002 óta 42 országban lépett fel Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában.

ATEMPO.sk / MTI