Jimi Hendrix élete saját szavaival

Jimi Hendrix

Nulláról indulva - Jimi Hendrix élete saját szavaival címmel magyarul is megjelent Peter Neal brit dokumentumfilmes és a 2014-ben elhunyt amerikai producer, Alan Douglas szokatlan összeállítása minden idők legnagyobb gitárosáról.

"Kvázi önéletrajznak nevezhetjük leginkább ezt a könyvet. Bár sok kötet megjelent halála óta Jimi Hendrixről, ilyen jellegű még nem. Az életrajzírók eddig saját ízük szerint használták a gitáros életében tett tengernyi nyilatkozatot, interjút, a Nulláról indulva kicsit árnyalja a képet azzal, hogy nem értelmezi, csak szerkesztve egymás mögé helyezi szavait" - mondta Pritz Péter fordító.

A kötet tavaly jelent meg az Egyesült Államokban, a magyar fordítást a Trubadúr Kiadó gondozza. A két szerkesztő, Peter Neal brit dokumentumfilmes és Alan Douglas, az idén nyáron elhunyt amerikai lemez-, könyv- és filmproducer személyesen ismerte Jimi Hendrixet: előbbi készítette a legelső filmet a gitárhősről (ez volt az Experience 1967-ben), utóbbi számos posztumusz Hendrix-anyag producere volt.

Nulláról indulva - Jimi Hendrix élete saját szavaival

"Magam is rajongója vagyok Hendrixnek, és bennem is a drogozó, öntörvényű, megállíthatatlan ember képe élt, ebből a kötetből azonban egy teljesen normális művész bontakozik ki az olvasó előtt. Élete számos részletéről található olyan sztori, információ, utalás, amellyel csak a legtájékozottabb rajongók voltak tisztában. A legizgalmasabb az, hogy az ő szemszögéből látjuk élete történéseit. Ez érdekesebbé és hitelesebbé is teszi az egészet" - fejtette ki Pritz Péter.

Az olvasmányos kötetben szerepelnek például igen szigorú édesapjához, Al Hendrixhez a hadseregből és Európából írt levelei, a pályafutása első éveiben Amerikában megélt sikertelensége és szegénysége leírása. Mielőtt 1966-ban Chas Chandler ajánlására Angliába ment, kevés öröm érte a színpadon, leginkább mások zenekaraiban volt kiszolgáló zenész. Gitározott például Little Richard bandájában is - a rock and roll sztár hosszú haja miatt büntette Hendrixet, megvonta tőle gázsiját.

"Azt nem mondhatjuk, hogy Hendrix írta a könyvet. De nagyon ügyes a szerkesztés, holott nem arról volt szó, hogy a zenész valakinek elmesélte az életét egyes szám első személyben, hanem elbeszélő formába öntötték a rendelkezésre álló anyagokat. Hendrix általában nagyon egyszerűen beszél, máskor viszont nehezen értelmezhetőek furcsa, pszichedelikus, elszállós dolgai. Sokszor mondja ugyanazt, ezt kicsit árnyaltam szinonimákkal" - hangsúlyozta a fordító.

 

 

A könyv erőteljesen támaszkodik Hendrix dalszövegeire is, hiszen azok jelentős része élete történéseire reflektál. "A magyar kiadásban az eredeti angol dalszövegeket szerepeltetjük, nem fordítottuk le őket, nem láttuk értelmét, túlságosan erőltetett lett volna".

Ahogy a kötet bevezetőjében Peter Neal írja, "ha ez a könyv működik, akkor ez azért van, mert Jimi érzékletesen, nyíltan és humorral beszélt magáról". Hendrix sok éve halott, de napjainkban is jelennek meg lemezek hatalmas zenei anyagából csemegézve, és az irodalom mellett a film is előszeretettel foglalkozik életével és munkásságával.

A könyvnek csak borítóján és hátlapján szerepel fotó Hendrixről, a belső illusztrációk fényképek alapján készült grafikák, nyilván pénzügyi-jogi okokból. A szöveg tipográfiája, a kötet színhasználata nem szokványos, sok a kiemelt, vastag betű, van, ahol gitár alakú szövegtest fut az oldalon. "Ezek természetesen az eredeti kiadás átvételei, szerződések tiltják, hogy ezeket megváltoztassák" - tette hozzá Pritz Péter.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Wikipedia