A 30 éves Makám együttes válogatás CD-t készített

Makám

Napének címmel jelentette meg eddigi 30 éves történetét átívelő CD-jét a Makám, a hazai világzenei színtér meghatározó szereplője.

Az együttesben mintegy harminc zenész és énekes fordult meg 1984 óta. Krulik Zoltán a csapat alapítója, vezetője, gitárosa, dalszerzője megjegyezte: az első felállásból a legtöbben sokáig, több mint tíz évig benn voltak a Makámban. "Voltaképpen én változtam és ez hozta a tagcseréket is". Megfordult a csapatban mások mellett Bognár Szilvia, Lovász Irén, Szalóki Ági és Palya Bea énekesnő, Horváth Olga hegedűs, Grencsó István fúvós, Kovács Zoltán bőgős vagy Orczy Géza dobos, ütőhangszeres.

A Napének című friss válogatáslemezen 17 felvétel szerepel, ezek nagyjából lefedik a Makám diszkográfiáját (az eddigi stúdióalbumok száma is 17), kivételt képez a Divert Time Into című 1994-es lemez ("azon tízperces számok szerepelnek és azok közül egyet sem tudtam rászerkeszteni a korongra"), valamint a Skanzen (1999). Krulik hét korábbi felvételhez nyúlt hozzá; "mai füllel sok mindent feleslegesnek éreztem, ezért kivágtam, más elemeket meg átszerkesztettem". Korábbi anyagokon hallható volt már, de most átalakított formában szerepel és új címet kapott a Ho Klang Ti, valamint a Keleti átjáró.

 

A Makámot a magyarországi világzene egyik úttörőjeként szokás emlegetni, szintetizált és több kultúrából hozta össze egyedi muzsikáját. Mint Krulik Zoltán fogalmazott, sohasem törekedett arra, hogy benne legyenek a fősodorban, makacsul járták saját sokszínű útjukat. Az első nyolc-tíz évre alapvetően az improvizatív kamarazene és a strukturalista minimál volt jellemző, a kilencvenes évek közepén Grencsó István szaxofonos beszállásával elmozdultak a szabad zene felé. A Makám az ezredfordulóra a magyar népzene archaikus dallamait ötvözte addigra már kialakult jellegzetes formáival, majd következtek az etno alapú saját szerzemények és szövegek.

"Az volt a célom, hogy a Napéneken a Makám minden korszaka rajta legyen. Az első korszak az ősfelállással, a második Grencsó Istvánnal, aztán az énekesnőkkel, Lovász Irénnel, Bognár Szilviával, Palya Beával, Lázár Erikával, Hornai Zórával, végül a jelenlegi Makám-tag Korzenszky Klárával együttdolgozott időszak."

 

Makám - Napének

 

Tracklist:

1. Napének
2. Ilju
3. Sámán
4. Van e tenéked
5. Fut a tél lova
6. Kár
7. Tolvaj idő
8. Ősz
9. Szindbád
10. Holló fekete álom
11. Hajda szélben
12. Soha már
13. Hazafelé
14. Hora Tet
15. Széki blues
16. Ho Klang Ti
17. Keleti átjáró

 

A közeljövőre vonatkozó terveiről szólva Krulik Zoltán elmondta: felkérést kapott, hogy komponáljon zenét a János vitéz című bábelőadásához, emellett három éve dolgozik egy Weöres Sándor verseit megzenésítő lemezen, amely 2015-ben várhatóan megjelenik.

Krulik Zoltán dalszerző-gitáros már a Makám előtt meghatározó alakja volt az akkor még progresszív folknak nevezett irányzatnak. 1975 és 1980 között játszott a C.S.Ö-ben (Creativ Studio Öt), majd 1980-tól 1984-ig létezett a Dabasi Péterrel létrehozott Makám és Kolinda elnevezésű formáció.

ATEMPO.sk / MTI