Fesztiválok és himnuszaik

Nyáron a magyar zenei életben minden a fesztiválok körül forog. Nem csoda hát, hogy a zenészeknek óriási megtiszteltetés és persze hatalmas reklám, ha elkészíthetik egy-egy rendezvény hivatalos dalát.

A legnagyobb presztízst természetesen az jelenti, ha a Sziget Fesztivál himnuszának megírására kérik fel őket. 2013-ban a Punnany Massif szerzeménye, a Szabadon (Na-na-na) / Freedom Song, tavaly az Ivan & the Parazol zeneszáma, a Together volt a rendezvény hivatalos dala.

 

Irie Maffia: Easy as One Two Three

Idén a tizedik születésnapját ünneplő Irie Maffia készíthette el a Sziget Fesztivál indulóját, az Easy as One Two Three című felvétel máris nagy népszerűségnek örvend. „A szabadság szigetének korábbi himnuszai a rendezvény alapértékeire épültek. Az Irie Maffia szerzeménye is mind hangulatában, mind szövegében illeszkedik ebbe a sorba, és visszaadja a Sziget egyedi életérzését, a felhőtlen, szabad együttlét örömét” – mondta Gerendai Károly, a fesztivál alapítója. „Az Easy as One Two Three szövegében arra utalunk, hogy azzal, ha kimondod a jó és rossz életérzést, azt szabadjára engeded, s ezáltal felszabadulsz” – tette hozzá Dagadu Sena, a tizenegy tagú Irie Maffia énekesnője. Az együttes számtalan zenei stílust vegyít – köztük a reggae, a hiphop, a rock és a funk elemeit – dancehallos alapra ültetve. A műfaj számtalan magyar képviselője közül a formabontó felállás és az ebből következő eklektikus hangzás emeli ki a zenekart.

 

Wellhello x Halott Pénz: Emlékszem, Sopronban

Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy előre lássuk: a VOLT Fesztivál himnusza, az Emlékszem, Sopronban a nyár vezető magyar slágere lesz. Napjaink két legsikeresebb hiphopformációja: a Diaz és Fluor alkotta Wellhello, valamint a Marsalkó Dávid vezette Halott Pénz készítette el. „Tavaly ilyenkor a Wellhellónak még egy dalát sem ismertük, idén pedig, akárcsak a Halott Pénz, főműsoridős fellépő a fesztiválunk nagyszínpadán. Az ő sikerük példa lehet sokak számára: hiteles, profi produkciók, frappáns és szellemes szöveggel, sok munkával” – nyilatkozta Lobenwein Norbert, a VOLT főszervezője. „Nagyon élveztem a közös munkát, végre élesben is használhattam az új szintimet, amit még a nyolcvanas években gyártottak, és borzasztóan nehéz volt beszerezni” – mesélte Diaz.

 

Saverne: Carry On

A tervek szerint egy év kihagyás után újra megrendezték volna a Hegyalja Fesztivált, tegnap (július 2-án) azonban bejelentették, hogy a rendezvény elmarad. A himnusza már korábban elkészült, egy, még kevésbé ismert magyar elektronikus formáció, a Saverne keze közül került ki. A Carry On című szerzemény az elektronikus stílusok különleges keverékéből állt össze, sokszínű, aktuális és pörgős. A Saverne a meglepő és egyedi zenei megoldásokon túl az effektekre is nagy hangsúlyt fektet. „Örülünk, hogy a mi dalunk képviselheti a Kingdom of Hegyalját. A Carry On révén egyre több pozitív visszajelzést kapunk” – mondta korábban Kocsis Bence, az együttes énekes-dalszerzője.

 

Lotfi Begi featuring Herrer Sára: By the Shore

A zamárdi Balaton Sound idei himnuszának zenéjét a Compact Disco tagja, az utóbbi években a remixeivel is hódító Lotfi Begi komponálta Nagy Dáviddal, a szövegét Kamau Makumi írta a Mary PopKidsből, és az utóbbi zenekarból is ismert Herrer Sára énekli.

 

The Carbonfools: Give It to Me

A másik zamárdi rendezvény, a STRAND – Nagyon Zene Fesztivál himnusza a The Carbonfools már korábban slágerré vált Give It to Me című dala, amely az együttes tavaly decemberben megjelent Carbonbliss című ötödik stúdiólemezén szerepel.

 

Felvidék Allstars & Jóvilágvan: Levegő

A Gombaszögi Nyári Tábornak idén is elkészült a himnusza. A Levegő című szerzemény zenéjét Trencsík Pál, a párkányi Jóvilágvan tagja jegyzi, a szövegét Hegyi Krisztinával írta. A zene nyári hangulatot áraszt, a szöveg a szülőföld szeretetére épül. Az alkotók elmondták, fontos szempont volt, hogy politikai áthallások nélkül öntsék dalba: nekik itt tetszik a levegő. A felvételben a Jóvilágvan mellett további tizenhárom felvidéki zenész működik közre, a rockzenésztől a népdalénekesig, így ez a szlovákiai magyar zenésztársadalom eddigi legnagyobb közös alkotása. A szerzeményben egy vers is hallható, amelyet Laboda Róbert írt és ad elő. A témája egyezik a daléval, a szülőföldön maradást, mint kiváltságot helyezi középpontba.

 

Puha József, ATEMPO.sk