Decades - az Omega angol nyelvű felvételei négy CD-n

Decades - Omega

Különleges kiadvánnyal kedveskedett a rajongóknak az Omega. A legendás zenekar Decades címmel négy CD-n megjelentette angol nyelvű felvételei nagy részét, összesen 63 számot.

"Most először férhetőek hozzá Magyarországon ilyen nagy merítésben ezek a felvételek, hiszen annak idején az angol nyelvű lemezeink a nyugati piacra készültek. A mostani kiadvány persze külföldön is kapható lesz, mert ott meg már régen elfogytak a régi albumaink, egykori kinti kiadóink pedig nem igazán foglalkoztak ezzel a kérdéssel. Most egy amerikai cég, a Cleopatra Records fogja Nyugaton kiadni és terjeszteni a Decades-et" - mondta Kóbor János, az Omega frontembere.

A számokat négy korszakra osztották: a GrundRecords által kiadott anyag első CD-jének címe The Beauty Sixties (a szépséges hatvanas évek), a másodiké The Spacey Seventies (utalva az Omega "űrkorszakára"), a harmadiké The Progressive Eighties (ez a nyolcvanas évek progresszív rockos időszakát öleli fel), a negyediké pedig The Heavy Nineties, ami a kilencvenes évek keményebb stílusú felvételeit mutatja be.

A szövegeken kívül a zenei megoldásai is eltérnek a magyar verzióktól, hiszen az angol változatok esetén nem csupán a hangsávokat cserélték ki, újra rögzítették a teljes számot. "Volt olyan, amelyikbe most, a lemez dalainak összeállításakor nyúltam bele, így kerültek utólag bele ütőhangszerek, plusz gitár, esetleg nagyzenekari aláfestés. Teljesebb lett a hangzása például az Időrabló angol verziójának, a Time Robbernek".

Ma már történelem, hogy az együttes első nagylemeze is angol nyelven jelent meg Omega Red Star from Hungary címmel a londoni Decca kiadónál 1968-ban, miután a zenekarra egy évvel korábban Budapesten felfigyelt a Spencer Davis Group menedzsere és kéthetes angliai turnéra hívta az együttest. A lemez magyar változata nem sokkal az Omega hazatérése után, 1968 végén jelent meg Trombitás Frédi és a rettenetes emberek címmel.

Kóbor János

"Az Omega Red Star albumról nem tettünk fel egyetlen számot sem a Decades első korongjára. Nem azért, mert nem én énekelek, ugyanis én a felvételek idején egyetemi diplomámat védtem itthon. A lemezt egyetlen éjszaka vették fel, és nem olyan minőségű, hogy használható lett volna. Érdekesebbnek tartottam inkább rátenni két német nyelvű felvételt, a Nur ein Wortot, ami a Van egy szó, illetve a Schreib es mir in den Sandot, ami a Gyöngyhajú lány verziója" - mondta az énekes.

A Schreib es mir in den Sand az Omegától most először jelent meg lemezen, a hetvenes évek elején Frank Schöbel német énekes vitte sikerre. "2012-ben meghívtak Németországba Schöbel 70. születésnapja alkalmából, a számot együtt előadtuk a televízióban. Aztán az ő kísérőegyüttese Berlinben felvette az alapot, én meg itthon rögzítettem rá éneket".

A Gyöngyhajú lánynak amúgy két angol nyelvű változata is megtalálható a négy CD-s gyűjteményen: a Pearls In Her Hair 1970-ben kislemezen jelent meg Adamis Anna soraival, a White Dove-ot a Scorpions a kilencvenes évek első felében készítette el - utóbbi Omega-féle koncertverziója szerepel a The Heavy Nineties-on. A Fekete pillangó két változatban (Your All Night Man, Tide Will Turn) van rajta az anyagon.

Az 1962-ben alakult Omegának mintegy száz angol nyelvű felvétele készült, Nyugat-Európában csak a Time Robber című 1976-os lemez 1,5 millió példányban fogyott. A zenekar igazi nyugati, angol nyelvű karrierje már Presser Gábor és Laux József távozása után, 1973-ban kezdődött a német Bellaphon kiadónál, ezt további kilenc angol korong követte egészen 1996-ig, a Trans and Dance kinti változatáig, a Transcendentig. Az Omega itthoni slágerei közül szép sikereket ért el külföldön is a Petróleumlámpa (Petroleum Lantern), a Tízezer lépés (Ten Thousand Paces), az Ezüst eső (Silver Rain), az Időrabló (Time Robber), a Léna (Russian Winter), az Égi vándor (Sky Rover), a Kemény játék (Working) vagy A holló (Rocket).

Az angol szövegeket Adamis Anna, Hajnal István, Kóbor János, Sülyi Péter, Horváth Attila és Ambrózy István írta, később nyugat-európai szerzők bevonásával dolgoztak, köztük volt Tony Carey, aki gitározott és vokálozott is, valamint Edwin Balogh, aki több dalt egyedül énekel, például a White Doves-ot.

Megjelent az angol nyelvű Omega számokat összegyűjtő kiadvány 4 cd-n.

Szerző: Omega Oratórium, 2015. december 3.

 

Kóbor János elmondta, hogy az Omega 1995-ös lemeze, a Trans and Dance (az angol kiadás címe Transcendent) hozott döntő változást a zenekar felállásában, hiszen egyre fontosabb szerepet kapott Szekeres Tamás gitáros és Gömöry Zsolt billentyűs - a The Heavy Nineties című CD-hez mellékelt fotón ők ketten láthatók Kóborral és Debreczeni Ferenc dobossal - Molnár György gitáros, Mihály Tamás basszusgitáros és Benkő László billentyűs nem. "Az Omega klasszikus ötösének tartott felállás valójában 1971-től a kilencvenes évekig létezett. Azóta a csapathoz tartozók hol játszanak, hol nem".

Kóbor János elmondta, hogy az Omega első 13 nagylemezét a Hungaroton LP Anthology címmel most egy bőrdoboz gyűjteményként jelentette meg, CD formátumú miniatűr kiadásban, eredeti hangzással. Molnár György a közelmúltban szólólemezt adott ki Omega Red Fighter címmel (szintén a GrundRecordsnál), és készül a várva várt új Omega-stúdióalbum, amelynek címe Testamentum lesz, és a tervek szerint jövő nyáron kerül piacra.

"Ez az Omega egyfajta végrendelkezése: a történet nem fejeződik be, de a múltunkat rendszerezzük. Trunkos Andrással dolgozunk az anyagon, nyolc szám már kialakult. Mindenki előtt nyitva az ajtó, aki valaha játszott a zenekarban, Laux Józsitól Presser Piciig, Mihály Tomitól Szekeresig. Egy a kikötés: a daloknak csapatmunkában kell megszületniük. A Testamentum első élő bemutatója valószínűleg jövő szeptemberben lesz, ezt egy turné követi egy éven át itthon és külföldön, az Omega 55. születésnapja jegyében" - mondta végül Kóbor János.

 

Track lista

CD 1: Omega - The Beaty Sixties

01. Petroleum Lantern (Petróleum lámpa - áthangszerelt kislemezváltozat, Presser Gábor - Adamis Anna)
02. Spanish Guitar Legend (Spanyolgitár-legenda, Mihály Tamás - Adamis Anna, Hajnal István)
03. Stormy Fire (Tűzvihar, Molnár György - Adamis Anna)
04. The Jester's Daily Bread (Udvari bolond kenyere, Presser Gábor - Adamis Anna)
05. Ten Thousand Paces (Tízezer lépés, Presser Gábor - Adamis Anna)
06. Remembering (Emlék - Csenddé vált szerelem, Mihály Tamás - Kóbor János - Sülyi Péter, Hajnal István)
07. After A Hard Year (Egy nehéz év után, Mihály Tamás - Kóbor János - Sülyi Péter)
08. Everytime She Steps In (Régvárt kedvesem, Mihály Tamás - Kóbor János, Hajnal István)
09. Nur Ein Wort (Van egy szó, Presser Gábor - Adamis Anna, Bernd Maywald)
10. You Don't Know (A jövendőmondó, Mihály Tamás - Kóbor János - Sülyi Péter)
11. 20th Century Town Dweller (20. századi városlakó, Benkő László - Kóbor János - Sülyi Péter)
12. Go On The Spree (Egyszemélyes ország, Benkő László, Debreczeni Ferenc, Mihály Tamás, Molnár György - Kóbor János - Sülyi Péter)
13. 200 Years After The Last War (200 évvel az utolsó háború után, Molnár György - Kóbor János - Sülyi Péter, Hajnal István)
14. Live As Long As (Addig élj! - Molnár György - Kóbor János, Hajnal István)
15. Just A Bloom (Eltakart világ - Egy perc nyugalom, Mihály Tamás - Kóbor János - Sülyi Péter)
16. Pearls In Her Hair (Gyöngyhajú lány, Presser Gábor – Adamis Anna)
17. Schreib Es Mir In Den Sand (Gyöngyhajú lány - áthangszerelt kislemezváltozat, Presser Gábor – Adamis Anna, Dieter Schneider)

CD 2: Omega - The Spacey Seventies

01. House Of Cards I (Napot, hoztam csillagot, Omega - Sülyi Péter)
02. Timerobber (Időrabló, Omega - Sülyi Péter)
03. House Of Cards II (Ablakok, Omega - Sülyi Péter)
04. Invitation (Névtelen utazó, Omega - Sülyi Péter)
05. Don't Keep On Me Waiting (Nélküled, Omega - Sülyi Péter)
06. Late Night Show (Éjféli koncert, Omega - Sülyi Péter)
07. Skyrover (Égi vándor, Omega - Várszegi Gábor)
08. The Lost Prophet (Légy erős, Omega - Várszegi Gábor)
09. High On The Starway (Csillagok útján, Omega - Várszegi Gábor)
10. Purple Lady (Bíbor hölgy, Omega - Várszegi Gábor)
11. Gammapolis I (Gammapolisz I., Omega - Várszegi Gábor)
12. Lady Of The Summer Night (Nyári éjek asszonya, Omega - Várszegi Gábor)
13. Silver Rain (Ezüst eső, Omega - Várszegi Gábor)
14. Gammapolis II (Gammapolisz II., Omega - Várszegi Gábor)

CD 3: Omega - The Progressive Eighties

01. Nasca (Nazca, Omega - Tony Carey)
02. Love Games (A nagy folyó, Omega - Tony Carey)
03. Inside Outside (Életfogytig rock 'n roll, Omega - Tony Carey)
04. Laughing On The Inside (Tizenhat évesen, Omega - Tony Carey)
05. Working (Kemény játék / A mixer, Omega - Tony Carey)
06. Intermezzo (csak a Working albumon jelent meg, Omega - Tony Carey)
07. Rocket (A holló, Omega - Tony Carey)
08. Hostage I (A látogató - instrumentális változat, Omega)
09. Something's Going On (Az üzenet, Omega - Tony Carey)
10. I Can't Stop Thinking Of You (Az arc, Omega - Tony Carey)
11. Machines (A fényképésznél, Omega - Tony Carey)
12. Russian Winter (Léna, Omega - Várszegi Gábor)
13. So Long (csak angolul készült el, Omega - Tony Carey)
14. Hostage II (A látogató, Omega - Tony Carey)
15. Morning Lights (Hajnali óceán, Omega - Ambrózy István)
16. Lady Moon (Holdvirág, Omega - Ambrózy István)
17. Child In Your Arms (Hallgatag szív, Omega - Sülyi Péter)
18. Home Again (Segíts nekem, Omega - Trunkos András)
19. Your All Night Man (Fekete pillangó, Omega - Ambrózy István)

CD 4: Omega - The Heavy Nineties

01. Overture (Nyitány, Mihály Tamás)
02. Silent Garden (Égi harangok, Mihály Tamás - Várszegi Gábor, Horváth Attila, Edwin Balogh)
03. Castles Of Reality (Az álmodozó, Presser Gábor - Sztevanovity Dusán, Horváth Attila, Edwin Balogh)
04. Break The Chain (Minden könnycseppért kár, Presser Gábor - Sztevanovity Dusán, Horváth Attila, Edwin Balogh)
05. Tower Of Babel (Babylon - áthangszerelt változat, Omega - Trunkos András, Ambrózy István)
06. The Ocean (Bíbor hajnal, Molnár György - Várszegi Gábor, Horváth Attila, Edwin Balogh)
07. Tomorrow (Levél - Poste restante, Kóbor János - Sülyi Péter)
08. Sight By Sight (Égi szerelem, Mihály Tamás - Várszegi Gábor, Horváth Attila, Edwin Balogh)
09. Miss World (áthangszerelt változat, Mihály Tamás, Kóbor János - Ambrózy István)
10. Tide Will Turn (Fekete pillangó - áthangszerelt változat, Omega - Sülyi Péter, Edwin Balogh, Horváth Attila)
11. Returning To The Garden (A kereszt-út vége, Mihály Tamás, Trunkos András - Várszegi Gábor, Horváth Attila, Edwin Balogh)
12. Soldier Of Time (Nem a miénk az ég - koncertváltozat, Szekeres Tamás - Edwin Balogh - Horváth Attila - Novák Péter)
13. White Dove (Gyöngyhajú lány - koncertváltozat, Presser Gábor - Adamis Anna)

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Soós Lajos