Pályázati lehetőség határon túli kórusoknak is

Június 30-ig pályázhatnak már működő vagy a jövő tanévtől munkájukat megkezdő iskolai kórusok támogatásra. A már működő kórusok maximum egymillió forintra, a 2017/2018-as tanévben munkájukat megkezdő, minősítést is vállaló énekkarok maximum félmillió forintra pályázhatnak - mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

Hozzátette: a minősítést nem, csak a kezdőlépéseket vállaló kórusok számára a maximum pályázati keret háromszázezer forint.

Az emberi erőforrások minisztere által 100 millió forintos keretösszeggel támogatott iskolai kórusoknak szóló pályázaton magyarországi és határon túli iskolák fenntartói vehetnek részt.

Az államtitkár kiemelte: a mindennapos éneklés bevezetésére megalakított munkacsoport kétéves munkájának első eredménye az iskolai kórusokat támogató pályázat, amely az egyházi, állami és alapítványi fenntartókra is kiterjed. A támogatási összeg elkölthető a kottavásárláson túl a megjelenés egységesítésére, egyenruhák, kiegészítők vásárlására, tiszteletdíjra, szerzői jogdíjra, utazási és szállásköltségre, valamint dokumentációs költségekre is.

A szakmai program második pilléreként kiadványsorozattal, tematikus gyűjteményekkel támogatják a kórusok repertoárjának bővítését - közölte, hozzátéve: az első füzet 100 népdalt tartalmaz.

Hoppál Péter harmadikként a mindennapos éneklést támogató továbbképzések elindítását jelentette be, amelyek az óvodapedagógusoktól kezdve a tanítókon át a tanárokig szólítják meg a szakembereket.

Az államtitkár elmondta: a közös éneklés sok kompetenciát fejleszt, hozzájárul az önbecsülés, az önértékelés és a társas együttműködés fejlődéséhez, ezért helyeznek hangsúlyt a mindennapos éneklés feltételeinek megteremtésére.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

ATEMPO.sk / MTI