FELHÍVÁS! Jelentkezz a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató új évadába

Virtuózok

Magyarország első komolyzenei tehetségkutatója, a Virtuózok idén tavasszal a negyedik évadával jelentkezik a Duna Televízió képernyőjén. 2017-es Virtuózok abszolút győztese a felvidéki Kristóf Réka operaénekes volt.

Ahogy tavaly is, lesz egy előválogató műsor, ahol 9-9 versenyző kerül be a kicsik, a tinik és a nagyok korcsoportjából a három elődöntőbe. Innen korcsoportonként hárman jutnak a döntőbe, ahol kiválasztják a korcsoportgyőzteseket, a fináléban az abszolút győztesről pedig a közönség szavazással dönt az ingyenesen letölthető applikáción keresztül.

A közszolgálati média fölkarolja azokat az értékteremtő és értékközvetítő műsorokat, amelyeket más csatornák nem: a népzenét és a néptáncot a Fölszállott a páván keresztül, a komolyzenét a Virtuózokon keresztül, valamint ott van még a Dal, ami "szintén nem egy hagyományos könnyűzenei tehetségkutató, hiszen az új magyar könnyűzenei művek létrehozását indukálja".

Azok a gyerekek, akik a Virtuózokban megmutatkoztak, nagy karriert futnak be azóta is világszerte és New Yorktól, Londonon át Berlinig a világ legelőkelőbb színpadain lépnek fel. A produkció az ő karrierjüket a Kis Virtuózok Alapítványon keresztül segíti.

"Biztatjuk azokat is, akik korábban a válogatók során kiestek, hogy jelentkezzenek újra, hiszen voltak olyan példák, mint Váradi Gyula, aki ugyan kiesett az első évad válogatóján, a második évadban viszont a korcsoportjának győztese lett, később pedig Plácido Domingo budapesti koncertjén vendégművészként lépett fel" – mondta Medveczky Balázs.

A verseny abszolút győztese 12 millió, a korcsoport győztesek 6-6 millió forintot nyernek.

 

Jelentkezési feltételek

A Versenyre jelentkező születési dátuma alapján, az alábbi három korcsoport valamelyikébe kell tartozzon:

I. KICSIK - 2003. június 1. és 2011. május 31. között születettek
II. TINIK - 1998. június 1. és 2003. május 31. között születettek
III.
NAGYOK/Hangszer - 1993. június 1. és 1998. május 31. között születettek
NAGYOK/Ének - 1990. június 1. és 1998.május 31. között születettek

A Jelentkező csak egyéni produkcióval indulhat, és a versenyre egy a XVII. - XX. század között élt zeneszerző szabadon választott darabjával lehet jelentkezni. Az előadott zenemű hossza minimum kettő, maximum öt perc lehet.

A Jelentkező az alábbi hangszerek közül választhat:

Blockflöte
Fuvola
Oboa
Klarinét
Szaxofon
Fagott
Kürt
Trombita
Harsona
Tuba
Hegedű
Brácsa
Cselló
Nagybőgő
Zongora
Csembaló
Cimbalom
Hárfa
Gitár
Harmonika
Ütőhangszerek
Magánének.

A fiatal zenészek a www.mediaklikk.hu/virtuozok oldalon keresztül, az online jelentkezési lap kitöltésével, valamint egy zenei tudásukat bemutató videó feltöltésével pályázhatnak. Határidő február 20-a.

 

A zsűri tagja idén is Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekesnő, aki mindig a lelkére hallgat a zsűrizéskor és a szívében hozza meg a legfontosabb döntéseket. Batta András Széchenyi-díjas zenetörténész, aki azt vallja, hogy a tehetségkutatóba bejutás már önmagában győzelem, valamint hogy egy igazi virtuóz morálisan, tisztelettel szolgálja a nagy zeneszerzők műveit. Idén is szerepel a zsűriben Kesselyák Gergely, az Operaház Liszt-díjas első karmestere, aki szerint a műsor egyik hitvallása a klasszikus zene felmutatása és megszerettetése minél szélesebb körben. A Liszt-díjas Várdai István csellóművész hiszi, hogy aki jó, az egyben különleges is, továbbá úgy véli, hogy a mai világban nincs annál csodálatosabb, mint ha gyerekek együtt zenélnek, kórusban énekelnek vagy zenekarban játszanak. A Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Balázs János nemcsak a műsor zsűritagjaként, hanem mindennapjaiban is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél több fiatalt megismertessen a muzsikálás örömével, célja pedig, akárcsak a Virtuózok újabb évadának, hogy bizonyítsa: a klasszikus zenének a 21. században is helye van.

A tehetségkutatáson túl a Virtuózok célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse a klasszikus zenét, felmutatva annak szépségét, összetettségét, jelenvalóságát.

ATEMPO.sk / MTI, MTVA