FELHÍVÁS! Nevezz a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválra – Itt A Dal 2019 pályázata

Kiírták A Dal 2019 pályázatát, amelynek keretében azt a dalt keresik, amelyik Magyarországot képviseli a jövő évi Eurovíziós Dalfesztiválon. A jelentkezők pályaműveikkel november 8-ig nevezhetnek.

Fontos változás, hogy minden produkcióban maximum hat fellépő vehet részt. A versenyre idén is csak olyan előadó és együttes nevezhet, akinek korábban már jelent meg zenei albuma vagy országosan játszott rádió-, illetve televízió felvétele, és rendelkezik lemezkiadóval és/vagy hivatásos zenei menedzserrel kötött szerződéssel.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. a magyar nyelvű dalokat támogatja, de angolul, valamint a Magyarország területén élő kisebbségek és etnikumok nyelvén íródott pályaműveket is vár a zsűri, ebben az esetben azonban minden dalhoz csatolni kell a szöveg magyar fordítását. Idén is számítanak a külföldi szerzők dalaira is, az ő pályázatuk akkor tekinthető érvényesnek, ha olyan magyar állampolgárságú vagy magyar anyanyelvű előadó énekli el, aki a pályázati kiírás minden további feltételének is megfelel.

„Büszkék vagyunk arra, hogy A Dal mezőnyében évről-évre számos műfaj képviselteti magát. Az AWS sikere bizonyíték arra, hogy egy metál együttes is legalább annyit profitálhat A Dal-ban való indulásból, mint egy pop produkció. Úgy gondolom, hogy műfajtól függetlenül mindenkinek érdemes jelentkeznie a versenyre, hiszen – ahogy ez idén bebizonyosodott – nem tudhatjuk előre, hogy melyik zenei műfajból kerül ki Magyarország dala” - mondta Medveczky Balázst, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatóját.

 

ONLINE JELENTKEZÉS

Idén november 8-én éjfélig lehet online pályázni, ahol be kell adni
- a részletesen kitöltött Pályázati Adatlapot saját kezűleg aláírt nyilatkozattal (a Pályázati Adatlapot az a személy írja alá, aki később a szerződés aláírására is jogosult lesz);
- a hangzóanyagot flac vagy m4a vagy mp3 vagy ogg vagy wav vagy wma formátumban;
- a dal szövegét, illetve ha a dalszöveg nem magyar nyelvű, annak magyar fordítását is;
- minden színpadon szereplő előadóról és az összes szerzőről sajtófelhasználásra alkalmas fotókat, magyar és angol nyelvű szakmai életrajzot;
- a dal videoklipjét (ez nem kötelező, csak ha már készült).

 

A pályázati feltételek között szerepel, hogy a benevezett szám (dalszöveg és zene) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba vagy médiafelületre (televízió, rádió, internet) és nem hangozhatott el nyilvános előadáson 2018. szeptember 1. előtt. A dal maximális időtartama három perc lehet, az előadók csak magyar állampolgárok vagy magyar anyanyelvűek lehetnek és 2019. május 14-ig, az Eurovíziós Dalfesztivál első tel- avivi elődöntőjéig be kell tölteniük 16. életévüket.

A Dal 2019 élő adásaiba bejutó pályázóknak el kell készíteniük daluk akusztikus verzióját, amellyel versenybe szállnak az Akusztik Dalverseny fődíjáért. 

A műsorban megjelenő dalok szövegei és szerzőik idén is versenyeznek A Dal 2019 Legjobb Dalszöveg Írója díjért. A Dal 2019 Felfedezettje különdíjjal egy olyan versenyzőt tüntet ki a nemzeti dalválasztó műsor 2019-es mezőnyéből a televíziós zsűri, amelyik a műsorban debütál, vagy a televíziós műsorban szerepel először nagyobb, országos nyilvánosság előtt, és kiemelkedő teljesítményt nyújt produkciójával.

 AWS

2018-ban a győztes az AWS metál banda volt, aki Magyarországot képviselhette idén Lisszabonban, ahol a Viszlát nyár számával a 21. helyen végzett az Eurovíziós Dalfesztiválon. „Ez volt életünk legjobb nyara: soha nem volt még ennyi bulink, és egy nagy álmunk is teljesült: felléphettünk a Wacken Open Air fesztiválon. Ez egyértelműen A Dal-ban elért győzelem hozadéka. Bebizonyítottuk, hogy van helye a metálzenének a televízióban és a nyári fesztiválok színpadán is” – mondta Siklósi Örs, az AWS énekese..

 

RÉSZLETES PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

1. A benevezett dal (sem a szövege, sem a zenéje) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba vagy média-felületre (televízió, rádió, internet), illetve nem hangozhatott el nyilvános előadás keretében 2018. szeptember 1. előtt.

2. A dal hosszúsága legfeljebb három perc lehet. Az ennél hosszabb dalokat az EBU kizárja a versenyből.

3. Csak olyan énekes vagy együttes (a továbbiakban előadó) nevezhet, akinek korábban már megjelent zenei albuma vagy országosan játszott rádió-, illetve televízió-felvétele, és rendelkezik lemezkiadóval és/vagy hivatásos zenei menedzserrel kötött szerződéssel.

4. A színpadi produkció minden résztvevőjének be kell töltenie a 16. életévét 2019. május 14-ig, az első tel- avivi eurovíziós elődöntőig.

5. A dalok előadói magyar állampolgárok vagy magyar anyanyelvűek lehetnek.

6. Ha a tel-avivi verseny elődöntőjéig terjedő időszakban valamelyik előadó ellen büntetőeljárás indul vagy van folyamatban, illetve közfelháborodást vagy botrányt okozó viselkedést tanúsít, a pályázat kiírója a verseny bármelyik fázisában kizárhatja a pályázók közül.

7. A pályázók tudomásul veszik és elfogadják, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi nemzeti döntője a dalok, és nem az előadók versenye, így a végső döntést a pályázat kiírója hozza meg arról, hogy a győztes dalt kinek az előadásában nevezi a lisszaboni Eurovíziós Dalfesztiválra.

8. A pályázat kiírója a dalok magyar nyelven való éneklését támogatja A DAL 2019 című hazai dalválasztó műsorsorozatban. Beküldhető angol nyelvű, illetve a Magyarországon élő kisebbségek és etnikumok hivatalos anyanyelvén íródott dalszöveg is, de ebben az esetben ennek magyar fordítását is kötelező beadni. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. dönthet arról, hogy az előadó a tel-avivi Eurovíziós Dalfesztiválon milyen nyelven énekel.

9. Külföldi állampolgárságú, nem magyar anyanyelvű dalszerző csak úgy adhat be pályaművet, ha a dalt olyan előadó énekli fel, aki megfelel a pályázati kiírás feltételeinek (lásd 3-4-5-6. pontok).

10. Minden közreműködő előadóművész az adott évben csak egy ország színeiben vehet részt az Eurovíziós Dalfesztiválon.

11. Az Eurovízió szabályzatának megfelelően a dalok szövege, előadásmódja nem csorbíthatja sem A DAL, sem az Eurovíziós Dalfesztivál, sem a szervező Duna Nonprofit Zrt, illetve a közszolgálati műsorszámok előállítását támogató Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (a továbbiakban: MTVA) jó hírnevét. Politikai tartalmú, gyűlöletkeltő, szeméremsértő dalszöveg, gesztus, látványelem, beszéd, káromkodás a színpadi produkcióban nem engedélyezett.

12. Az Eurovíziós Dalfesztiválon, valamint A DAL 2019 élő adásaiban a dal előadásában maximum hat személy vehet részt a színpadon. Élő állat szerepeltetése nem engedélyezett.

13. A színpadon az előadás kizárólag fél-playbackben történhet: az énekhang kötelezően élő előadásban szólal meg, míg a zenei kíséret mindig felvételről szól és nem tartalmazhat semmilyen énekhangot, vagy énekhang imitációt. Hangszerek csak díszletként használhatók.

14. A DAL 2019 élő adásaiba bejutó pályázók vállalják, hogy a 2018. decemberi hivatalos bejelentéstől 2019. május végéig az MTVA igényei szerint – külön juttatás nélkül – rendelkezésre állnak meghallgatások, próbák, rendezvények, műsorpromóciós forgatások és fellépések, kisfilm forgatások, sajtórendezvények, sajtótájékoztatók, interjúk és élő adások alkalmával, illetve bármilyen, az ESC-hez kapcsolódó célból, így különösen az on-line, on-air számára.

15. A DAL 2019 élő adásaiba bejutó pályázók vállalják, hogy 2019. december 31-ig a pályázat kiírója által szervezett vagy támogatott legfeljebb két rendezvényen külön juttatás nélkül fellépnek.

16. A DAL 2019 élő adásaiba bejutó pályázók (szerzők, előadók) vállalják, hogy elkészítik versenydaluk akusztikus verzióját, hozzájárulnak hangfelvételen történő rögzítéséhez, közreműködnek a pályázat kiírója által meghatározott minőségben – az általa biztosított stúdióban és eszközökkel – történő felvételében, és versenybe szállnak az online Akusztik Dalverseny fődíjáért. A pályázók az akusztikus változat lineáris és lekérhető médiaszolgáltatásban való felhasználásához, valamint többszörözéséhez és terjesztéséhez szükséges engedélyeket díjazás nélkül, külön okiratban adja meg. A szavazás nyertese vállalja, hogy a díj átadásán személyesen megjelenik.

A nemzeti dalválasztó műsor ez évi szériájában a műsorban megjelenő dalok szövegei és szerzőik is versenyeznek „A Dal 2019 Legjobb Dalszöveg Írója” díjért, melyet a képernyős zsűri ítél oda. A szavazás nyertese vállalja, hogy a díj átadásán személyesen megjelenik.

„A Dal 2019 Felfedezettje” különdíjjal egy olyan versenyzőt (előadót vagy együttest) tüntet ki a nemzeti dalválasztó műsor 2019-es mezőnyéből a képernyős zsűri, amelyik A Dal 2019 műsorban debütál, vagy a televíziós műsorban szerepel először nagyobb, országos nyilvánosság előtt, és kiemelkedő teljesítményt nyújt produkciójával. A „Dal 2019 Felfedezettje” különdíjat a tévéműsor első elődöntőjében adja át a zsűri. A különdíj nyertese vállalja, hogy a díj átadásán személyesen megjelenik.

17. A DAL 2019 élő adásaiba bejutó pályázók továbbá vállalják, hogy az élő adásokat közvetlenül követő 26 perces A DAL Kulissza című élő műsorokban részt vesznek.

18. A DAL 2019 élő adásaiba bejutó pályázók vállalják, hogy a dalt kizárólag az MTVA-val előzetes egyeztetett időpontban, módon és felületen adják elő, ill. teszik hozzáférhetővé.

19. A DAL 2019 élő adásaiba bejutó pályázók a pályázaton előadni kívánt dal végleges hangfelvételét kötelesek 2018. december 14-ig átadni az MTVA részére. E „hozott” hangfelvételre vonatkozóan engedélyezi az MTVA-nak

- az 1. pontban rögzített határidő után (2018. szeptember 1.) nyilvánosságra nem került felvételek esetén a hangfelvétel első nyilvánosságra hozatalát,

- a hangfelvétel bármely módon történő nyilvánossághoz közvetítését a Duna Médiaszolgáltató Zrt, az MTVA vagy kapcsolt vállalkozásaik bármely felületén (ide értve az általuk meghatározott médiatartalmakat megjelenítő közösségi oldalakat),

- a hangfelvétel beszerkesztését a műsorba kerülő zeneszámokból készülő „A DAL 2019” válogatás CD-re, valamint a válogatás-összeállításban a hangfelvétel időbeli, területi és számbeli korlát nélküli többszörözését és terjesztését (fizikai adathordozón és / vagy elektronikusan – többek között zeneáruházakban, illetve a közszolgálati médiaszolgáltató, illetve az MTVA saját felületein, így saját lekérhető médiaszolgáltatásán, elektronikus sajtótermékében, közösségi oldalakon létrehozott saját csatornáján, ill. profilján) is –,saját kiadásban vagy alvállalkozó közreműködésével).

20. A DAL 2019 győztese, a Magyarországot képviselő előadó és stábja vállalja, hogy a nemzeti döntő és a 64. Eurovíziós Dalfesztivál tel-avivi döntője közötti időszakban – szoros együttműködésben az MTVA-val – eleget tesz a produkcióval kapcsolatos összes kötelezettségének, amit az Eurovíziós Dalfesztivál hivatalos és nyilvánosan hozzáférhető szabályzat előír. Az MTVA szakmai irányítása alatt részt vesz a nemzetközi versenyre való felkészülésben. Mindent megtesz a lehető legjobb eredmény elérése érdekében, továbbá betartja a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az EBU által megszabott határidőket, és részt vesz a hazai és nemzetközi promóciós és sajtó szerepléseken. A színpadi produkció összes szereplője vállalja, hogy az MTVA által meghatározott időszakban Tel-Avivban tartózkodik. A Magyarországot képviselő előadó vállalja továbbá, hogy 2019. december 31-ig a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által szervezett vagy támogatott összesen öt rendezvényen külön juttatás nélkül fellép.

21. A versenyre kijutó (győztes) dal és a dal karaoke/instrumentális változatának átruházható kiadói és előadói jogairól a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. / a nyertes dal szerzője, szövegírója, előadója, a master felvétel tulajdonosa és minden, a dallal összefüggésbe hozható jogbirtokos külön szerződést köt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU), illetve az általa kijelölt kiadóval. Az előadó, illetve a szerző a kiadáshoz szükséges engedélyeket díjazás nélkül, külön okiratban adja meg a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vagy az EBU-val jogviszonyban álló kiadó részére.

22. Az előadók és a szerzők pályázatuk beadásával elfogadják jelen pályázati kiírás feltételeit és kijelentik, hogy más érvényes szerződésük nem gátolja őket a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-vel való folyamatos együttműködésben, a jelen felhívásban rögzített szerződéskötésben, továbbá elfogadják, hogy a pályázati feltételek bármely pontjának megszegése kizárással járhat. Pályázó a pályázat benyújtásával tudomásul veszi, hogy amennyiben az általa nevezett dal a legjobb harminc produkció közé kerül, úgy a rá vonatkozó kötelező vállalások tekintetében az MTVA-val legkésőbb 2018. december 20-áig írásbeli szerződést köt. A Pályázó a pályázat benyújtásával vállalja, hogy ezen kötelezettség megszegése esetén a Jelentkezési Adatlapban foglalt nyilatkozatban rögzített összegű kötbért, míg szerződéskötés esetén a szerződéses kötelezettségei megszegésekor a szerződésben rögzített mértékű és összegű kötbért fizet meg az MTVA részére.

23. Az online bejelentkezéskor a benyújtott pályaműnek tartalmaznia kell:

- a részletesen kitöltött Pályázati Adatlapot saját kezűleg aláírt nyilatkozattal (a Pályázati Adatlapot az a személy írja alá, aki később a szerződés aláírására is jogosult lesz);

- a hangzóanyagot flac vagy m4a vagy mp3 vagy ogg vagy wav vagy wma formátumban;

- a dal szövegét, illetve ha a dalszöveg nem magyar nyelvű, annak magyar fordítását is;

- minden színpadon szereplő előadóról és az összes szerzőről sajtófelhasználásra alkalmas fotókat, magyar és angol nyelvű szakmai életrajzot;

- a dal videoklipjét (ez nem kötelező, csak ha már készült).

Ha egy szerző vagy előadó több dallal is pályázik, mindegyikhez külön adatlapot kell kitöltenie, a dalokat, dalszövegeket, fotókat és önéletrajzokat viszont hozzá tudja rendelni cím szerint egyértelműen elkülönítve.

Az érvényes online jelentkezést az jelentkezes.adal.hu oldalon kell megtenni; az ehhez szükséges információ és Pályázati adatlap szintén az adal.hu és a jelentkezes.adal.hu oldalon található.

Bármelyik kötelező melléklet hiánya, illetve a feltöltési határidő lekésése érvénytelenné teszi a pályázatot.

A pályázati anyagot az elbírálás után egy évig őrzik meg.

ATEMPO.sk / A DAL
Fotó: Kaszner Nikolett