FELHÍVAS! XVII. Csengő Énekszó – a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos fesztiválja

FELHÍVAS! XVII. Csengő Énekszó – a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos fesztiválja

A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség – Csemadok Országos Tanácsa, valamint a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága meghirdeti és karöltve a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányával, a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetével, az érsekújvári Regionális Népművelési Központtal, Érsekújvár Városa támogatásával 2019. május 9-10-én Érsekújvárban megrendezi a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos seregszemléjét, a XVII. Csengő Énekszó fesztivált, amely egyúttal minősítő verseny is.

 

FOTÓBESZÁMOLÓNK és EREDMÉNYEK AZ ELŐZŐ ÉVADRÓL

 

A XVII. Csengő Énekszó fesztiválon valamennyi benevező kórust szeretnék szerepeltetni. Előzetes válogatásra csak abban az esetben kerül sor, ha a jelentkezők száma túllépi a kétnapos műsorterv kereteit és a rendezvény anyagi lehetőségeit.

Helyszín az Érsekújvár - Lovarda

Időpont
2019. május 9. (csütörtök) az I. és a III. kategória minősítő versenye
2019. május 10. (péntek) a II. és IV. kategória minősítő versenye

Közös éneklés – eredményhirdetés
az I. kategóriában szereplő kórusok számára a verseny után
a II-III-IV. kategória szereplői számára május 10-én az esti Gálahangversenyen, amelyen minden kórus fellép. Az ott elhangzó műveket a szakmai zsűri választja ki.

Nevezési díj
Az egyre korlátozottabb állami támogatás miatt a szervezőbizottság kórusonként 50 euró nevezési díjat hagyott jóvá, amelyet a következő bankszámlára kell átutalni:
Maďarská spoločnosť priateľov hudby č.ú. 0011478405/0900 Slovenská sporiteľňa – variabilny symbol 100519, špecifický symbol 0308.
Cím: Slovenská sporiteľňa Ústredie Suché Mýto č. 4 816 07 Bratislava
A befizetési bizonylat másolatát az elérhetőségekre 2019. március 22-ig várják.

A benevezés módja
A pontosan kitöltött Nevezési lapot 2018. december 21-ig kell továbbítani a következő e-mail címére: sziszo@osbkn.sk. A nevezési lap átvétele után a közös számok kottaanyagát minden kórusnak továbbítják.

NEVEZÉSI LAP

 

A verseny

A benevező kórusok négy kategóriában versenyeznek
I. kategória – az alapiskolákban működő alsó tagozatos kórusok (1-4. évfolyam). A kórustagok életkorának alsó határa nincs meghatározva. A kórus létszámának 10%-a egy évvel átlépheti az I. kategória felső korhatárát.
II. kategória – az alapiskolák felső tagozatos tanulóiból álló kórusok (5-9. évfolyam), ill. a nyolcosztályos gimnáziumokban a megfelelő évfolyamok kórusai. A kórustagok életkorának alsó határa nincs meghatározva. A kórus létszámának 10%-a egy évvel átlépheti a II. kategória felső korhatárát.
III. kategória – a középiskolák kórusai
IV. kategória – a művészeti alapiskolák kórusai

Műsoridő (tiszta műsoridő)
I. kategória: maximum 12 perc
II. kategória: maximum 12 perc
III. kategória: maximum 15 perc
IV. kategória: maximum 15 perc

A versenyműsor
Kötelező mű egyik kategóriában sincs. Javasolt viszont a műsor minél változatosabb összeállítása – a régi zenétől kezdve a népdalfeldolgozásokon át a kortárs zeneművekkel bezárólag.

Közös számok
I. kategória:
Népi gyermekjáték-fűzér Méhes Katalin összeállításában

II – III – IV. kategória:
Bárdos Lajos: Kossuth-huszár tánca (Kicsinyek kórusa II – Hét ének kétszólamra, Zeneműkiadó)

III – IV. kategória:
Szíjjártó Jenő: Piros alma mosolyog a dombtetőn című népdalfeldolgozásai (Szíjjártó Jenő: Anyai szó, Csemadok kiadvány: 140-142.old.), főhajtásként a
szerző emléke előtt, születésének 100. évfordulója alkalmából.
Kodály Zoltán – Berzsenyi Dániel: A magyarokhoz

Értékelés
A kórusokat a szakmai zsűri teljesítményük és elért pontszámuk alapján a következőképen minősíti:
- Aranykoszorú a zsűri dicséretével
- Aranykoszorú
- Ezüstkoszorú
- Bronzkoszorú

Különdíjak is átadásra kerülnek, amelyek közül az egyik kiemelt a Hajnalok Völgye Kortárs különdíj, melyet portálunk ajánl fel.

 

Útiköltség
Lehetőség szerint a nyugat-szlovákiai kórusok maguk biztosítják az útiköltségüket. A távolabbról, Kelet-Szlovákiából érkező kórusok útiköltségéhez lehetőségeik szerint hozzájárulnak.

Szállás
A távolból érkező kórusoknak szállást biztosítanak. A III. kategória közelről érkező kórusai (amennyiben a csütörtöki szállás kiadásait nem lesz módunkban téríteni) a verseny után hazautaznak, majd pénteken a gálára visszatérnek. Pénteki útiköltségükhöz megegyezés alapján hozzájárulnak.

Étkeztetés
Az étkeztetést anyagi lehetőségeikhez mérten fogják fedezni feltehetően minden kórus számára.

 

Bővebb tájékoztatás
Szalay Szilvia e-mail: sziszo@osbkn.sk
Kazán József e-mail: kazanjozsef48@gmail.com
Danczi József: cstvujvar@gmail.com

ATEMPO.sk
Fotó: Fagyas Róbert