FELHÍVÁS! Jelentkezz a II. Kalotaszegi Prímásversenyenre

FELHÍVÁS! Jelentkezz a II. Kalotaszegi Prímásversenyenre

A Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület a 2019-es Méra World Music fesztivál keretében meghirdeti a II. Kalotaszegi Prímásversenyt.

Kalotaszeg nemcsak a gyönyörű népviseletéről, látványos páros és legényes táncairól híres, hanem e vidék egykori híres zenészeiről, prímásairól is, akik virtuóz előadásmódjukkal a vidéket a Kárpát-medence egyik legközkedveltebb zenei tájegységévé emelték. A két intézmény e hagyományok ápolásáért szervez Kalotaszegen vetélkedőt a hagyományos erdélyi népzenét játszó hegedűsök számára, a szervezők az egész Kárpát-medencéből, s a diaszpórából is várnak jelentkezőket.

Versenykiírás

Pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16., de még nem töltötte be a 35. életévét. A népies műzenét vagy népzenei feldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését a szervezők nem tudják fogadni.

A versenyen minden prímásnak két versenyszámot kell előadnia: egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban.

A kötelező versenyszámban a versenyzőnek Varga Ferenc „Csipás” kalotaszegi prímás játékáról készült, eredeti népzenei felvételek alapján kell felkészülnie.

A szabadon választott versenyszámra a következő kalotaszegi prímások játékáról készült, eredeti népzenei felvételekből lehet felkészülni:

● Antal Ferenc „Árus” (Méra)
● Boros Samu (Bogártelke)
● Czilika János (Bogártelke)
● Fodor Sándor „Neti” (Kisbács)
● Kovács Simon „Buráló” (Magyarlóna)
● Laka Aladár „Kicsi” (Kolozs)
● Nonika Miklós „Hitler” (Gyerővásárhely)
● Viski Rudolf (Gyalu)
● Zágor Aladár „Pici” (Váralmás)

Megfelelő színvonalú kísérőzenekarról minden versenyző számára a szervezők gondoskodnak (Bálint Zsombor – brácsa, Dénes Károly – cselló, nagybőgő), továbbá a versenyzőknek lehetőségük van – saját költségen – kísérőzenekart hozni.

JELENTKEZZ ONLINE

Jelentkezési határidő: 2019. július 1., 24.00 óra

A zsűri tagjai:

id. Tóni Rudolf
Árendás Péter
Koncz Gergely
Fazekas Levente

Bővebb információk: Molnár Szabolcs (E-mail: molnarszabi@yahoo.com), Varga J. Csaba (E-mail: varga.csaba@hagyomanyokhaza.hu Tel.:+36 70 684 5920)

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk