FELHÍVÁS! Prímásverseny a magyar tengermelléken

Immár hagyománnyá vált a balatonfüredi Anna bál Prímásversenye. Az elmúlt évben felvidéki és vajdasági virtuózok is szerepeltek a megmérettetésen, s idén is várják a külhoni művészeket a patinás városba.

2013-ban a Balatonfüredi Önkormányzat és a Hagyományok Háza nagy sikerrel rendezte meg az első Anna bál Prímásversenyt. A nagy múltú cigányprímások és minden második évben a hagyományos népzenészek bemutatkozásához az Anna-bálra készülő Balatonfüred kiválóan illeszkedik, hiszen a magyar múlt egyik legprosperálóbb időszakát, a nemzeti ébredés korszakát idézi meg.

2019-ben ismét pályázhat minden, a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16. életévét, de még nem múlt el 35. A nyilvános színpadi versenyt a balatonfüredi Anna-bál előtti héten a keddi és a szerdai napokon tartják. A zsűri tagjai a magyar népies műzene elismert szakemberei. A versenyen minden prímásnak két versenyszámot kell előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban.

A kötelező műsorszáma Lavotta János Lavotta első szerelme című műve. Emellett a jelentkezőknek a következő művekből kell még egyet választaniuk öt perc időtartamban: Reményi Ede Repülj fecském, Vittorio Monti Csárdás, Pablo de Sarasate Cigányosan. A szabadon választott műsorszámban a jelentkezők az általuk legkedveltebb magyar nótacsokrot adhatják elő öt-hat percben. Kísérőzenekarról a verseny szervezői gondoskodnak.

Az első helyezett nettó 1 millió forint díjazásban részesül, a második 500 ezer, a harmadik 300 ezer forintot kap. A nyertes ezen kívül felléphet a 195. Anna-bálon is. Különdíj lesz a Rácz Pál hegedűkészítő mester által felajánlott hegedű.

A versenyre július 12-én éjfélig lehet jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével.

Július 24-én este a legjobb produkciók és a meghívott előadók a Gyógy téren felállított nagyszínpadon lépnek fel.

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk