Újra itt a Talentométer – Felvidékről is várják a jelentkezőket

Impozáns listával büszkélkedhet a Talentométer könnyűzenei tehetségkutató, amit idén ötödszörre rendez meg a Szerencsejáték Zrt. a budapesti A38 Hajón. Az elmúlt négy évben több mint kétezer zenekar és előadó nevezett, több mint száz zenekar jutott el a hajón tartott elődöntő-koncertekig, és több tucatnyian részesültek a díjakban. A Talentométer mára már hagyomány, a magyarországi könnyűzene felfrissülésének fontos eleme.

Valószínűleg idén sem lesz ez máshogy. A nevezés nemrég indult a talentometer.hu honlapon, és szeptember 30-ig tart öt műfajban. A szervezők Felvidékről is várják a jelentkezőket.

Az öt kategóriában a szakma komoly képviselői gondoskodnak arról zsűritagként, hogy a legjobb produkciók megkapják az őket megillető figyelmet:

Pop/rock: a Supernem énekese, Papp Szabolcs
Hiphop/reggae: az Irie Maffia és a Zuboly rappere, Busa Pista
Metál: az Ektomorf frontembere, Farkas Zoltán
Világzene/népzene: a Deti Picasso és a Wattican Punk Ballet énekesnője, Gaya Arutyunyan
Jazz: a Kéknyúl és ezernyi más zenekar billentyűse, Premecz Mátyás

A nevezett előadók és zenekarok közül ők, illetve a szakma más képviselői választják ki azokat, akik-amik továbbjutnak az élő elődöntőkbe. Műfajonként kilenc produkció - ennyit enged tovább a szigorú, de igazságos zsűri, ami alacsonynak tűnő szám, de így is negyvenöt továbbjutóról van szó. Melléjük kerülnek azok, akiket a közönség juttat tovább - a talentometer.hu-n ugyanis közönségszavazás is van szeptember 30-ig. Minden műfajban a legtöbb szavazatot kapott produkció automatikusan továbbjut a középdöntőkbe. A zsűri és a közönség tehát ötven fellépőt enged tovább - ők ötvenen mutatkozhatnak be október-novemberben hétről hétre az A38 Hajón, hogy azután a legjobb tíz december 13-án csaphasson össze egy monumentális koncerten, és kiderüljön, hogy kik nyerik az értékes díjakat.

Mert persze az egész tehetségkutatónak a lényege az értékes, és nem utolsósorban hasznos díjak sokasága. A szervezők igyekeztek olyasmiket kitalálni – és az elmúlt évek őket igazolták –, amikre valóban szüksége van egy pályakezdő produkciónak. Lemezfelvétel és stúdióidő, nyári fesztiválfellépések, koncertklip és nem utolsósorban a Petőfi Rádió és Televízió különdíjai: egy teljes Akusztik, és egy teljes Eleven adás.

aTEMPO.sk