FELHÍVÁS! Nevezz a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválra

A 61. Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarországot képviselő versenyzőt és versenydalt a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nyilvános, a Duna csatornán élőben sugárzott nemzeti válogató, A DAL 2016 műsorsorozat keretében választja ki azon jelentkezők közül, akik pályaműveiket a pályázati felhívásra 2015. november 25-ig benevezik. Idén is várják a határon túliak jelentkezését.

Az alábbi pályázati feltételeknek mindenben megfelelő előadóknak, szerzőknek a nevezési határidőig beérkezett pályaművei közül szakmai előzsűri választja ki azokat a dalokat, amelyek az élőben sugárzott nemzeti elődöntőkön versenyezhetnek.

Az elődöntők legjobbjait a képernyős zsűri és a közönség juttatja A DAL 2016 döntőjébe, ahol kiderül, hogy közülük melyik produkció képviseli Magyarországot 2016 májusában Stockholmban a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon.

 

Pályázati feltételek

1. A benevezett dal (sem a szövege, sem a zenéje) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba vagy média-felületre (televízió, rádió, internet), illetve nem hangozhatott el nyilvános előadás keretében 2015. szeptember 1. előtt.
2. A dal hosszúsága legfeljebb három perc lehet. Az ennél hosszabb dalokat az EBU kizárja a versenyből.
3. Csak olyan, énekes vagy együttes (a továbbiakban előadó) nevezhet, akinek korábban már megjelent zenei albuma vagy országosan játszott rádió- illetve televízió-felvétele, és rendelkezik lemezkiadóval és/vagy hivatásos zenei menedzserrel kötött szerződéssel.
4. A színpadi produkció minden résztvevőjének be kell töltenie a 16. életévét 2016. május 10-ig, az első stockholmi eurovíziós elődöntőig.
5. A dalok előadói magyar állampolgárok vagy magyar anyanyelvűek lehetnek.
6. Ha a stockholmi verseny elődöntőjéig terjedő időszakban valamelyik előadó ellen büntetőeljárás indul vagy van folyamatban, illetve közfelháborodást vagy botrányt okozó viselkedést tanúsít, a pályázat kiírója a verseny bármelyik fázisában kizárhatja a pályázók közül.
7. A pályázók tudomásul veszik és elfogadják, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi nemzeti döntője a dalok, és nem az előadók versenye, így a végső döntést a pályázat kiírója hozza meg arról, hogy a győztes dalt kinek az előadásában nevezi a stockholmi Eurovíziós Dalfesztiválra.
8. A pályázat kiírója a dalok magyar nyelven való éneklését támogatja A DAL 2016 című hazai dalválasztó műsorsorozatban. Beküldhető angol nyelvű, illetve a Magyarországon élő kisebbségek és etnikumok hivatalos anyanyelvén íródott dalszöveg is, de ebben az esetben ennek magyar fordítását is kötelező beadni. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. dönthet arról, hogy az előadó a stockholmi Eurovíziós Dalfesztiválon milyen nyelven énekel.
9. Külföldi állampolgárságú, nem magyar anyanyelvű dalszerző csak úgy adhat be pályaművet, ha a dalt olyan előadó énekli fel, aki megfelel a pályázati kiírás feltételeinek (lásd 3-4-5-6. pontok).
10. Minden közreműködő előadóművész az adott évben csak egy ország színeiben vehet részt az Eurovíziós Dalfesztiválon.
11. A dalok szövege, előadásmódja nem csorbíthatja sem A DAL, sem az Eurovíziós Dalfesztivál jó hírnevét. Politikai tartalmú, gyűlöletkeltő, szeméremsértő dalszöveg, gesztus, látványelem, beszéd, káromkodás a színpadi produkcióban nem engedélyezett.
12. Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dal előadásában maximum hat személy vehet részt a színpadon. Élő állat szerepeltetése nem engedélyezett.
13. A színpadon az előadás kizárólag fél-playbackben történhet, vagyis csak az énekhang élő, a zenei kíséret mindig felvételről szól. Hangszerek csak díszletként használhatók.
14. A DAL 2016 élő adásaiba bejutó pályázók vállalják, hogy 2016. december 31-ig a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap(MTVA) által szervezett vagy támogatott legfeljebb két rendezvényen külön juttatás nélkül fellépnek.
15. A DAL 2016 élő adásaiba bejutó pályázók továbbá vállalják, hogy elkészítik és a pályázat kiírója által meghatározott minőségben – általa biztosított stúdióban és eszközökkel – rögzítik versenydaluk akusztikus verzióját, és versenybe szállnak az online Akusztik Dalverseny fődíjáért. Az előadó az akusztikus változat lineáris és lekérhető közszolgálati médiaszolgáltatásban való felhasználásához szükséges engedélyeket díjazás nélkül, külön okiratban adja meg.
16. A DAL 2016 győztese, a Magyarországot képviselő előadó és stábja vállalja, hogy a nemzeti döntő és a 61. Eurovíziós Dalfesztivál döntője közötti időszakban kiemelt figyelmet fordít a nemzetközi versenyre való felkészülésre. Mindent megtesz a lehető legjobb eredmény elérése érdekében, továbbá betartja a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az EBU által megszabott határidőket, és részt vesz a promóciós szerepléseken. A színpadi produkció összes szereplője vállalja, hogy a pályázat kiírója által meghatározott időszakban Stockholmban tartózkodik. A Magyarországot képviselő előadó vállalja továbbá, hogy 2016. december 31-ig az MTVA által szervezett vagy támogatott összesen öt rendezvényen külön juttatás nélkül fellép.
17. A versenyre kijutó dal átruházható kiadói és előadói jogairól a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. / a nyertes dal, illetve előadó külön szerződést köt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU). Az előadó a kiadáshoz szükséges engedélyeket díjazás nélkül, külön okiratban adja meg a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt vagy az EBU-val jogviszonyban álló kiadó részére.
18. Az előadók és a szerzők pályázatuk beadásával elfogadják jelen pályázati kiírás feltételeit és kijelentik, hogy más érvényes szerződésük nem gátolja őket a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt-vel való folyamatos együttműködésben, szerződéskötésben, továbbá elfogadják, hogy a pályázati feltételek bármely pontjának megszegése kizárással járhat.
19. A benyújtott pályaműnek tartalmaznia kell:
- a részletesen kitöltött, kinyomtatott Pályázati Adatlapot saját kezűleg aláírt nyilatkozattal;
- a hangzóanyagot audio fájl és MP3 formátumban CD-n;
- a dal szövegét, ha nem magyar nyelvű, a dalszöveg magyar fordítását is CD-n;
- minden színpadon szereplő előadóról és az összes szerzőről sajtófelhasználásra alkalmas fotókat, magyar és angol nyelvű szakmai életrajzot, valamint a Pályázati Adatlapot CD-n;
- a dal videoklipjét CD-n (ez nem kötelező, csak ha már készült);

PÁLYÁZATI ADATLAP

Ha egy szerző vagy előadó több dallal is pályázik, mindegyikhez külön adatlapot kell kitöltenie, a dalokat, dalszövegeket, fotókat és önéletrajzokat viszont egy közös CD-is beadhatja cím szerint egyértelműen elkülönítve.
A fenti dokumentumokat illetve CD-ket egy darab zárt borítékban, ajánlott levélként kell postára adni. 2015. november 23. és 25. között az MTVA székházának „A”portáján is átveszik a pályázatokat 10:00 és 18:00 között.
Bármelyik kötelező melléklet hiánya, illetve a postára adási határidő lekésése érvénytelenné teszi a pályázatot. A pályázati anyagot az elbírálás után egy évig őrizzük meg.

A pályaművek postára adási határideje: 2015. NOVEMBER 25. szerda 24.00

Postacím:
EUROVÍZIÓS DALFESZTIVÁL - A DAL 2016
MTVA
1037 Budapest, Kunigunda útja 64., Magyarország

ATEMPO.sk / MTVA