FELHÍVÁS! VII. „Dunán innen Tiszán túl” tehetségkutató

A Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület idén is meghirdeti „Dunán innen Tiszán túl” címmel Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági versenyt, melynek célja a tehetségek felkarolása mellett az is, hogy a művészet és a magyarság értékeit népszerűsítse a fiatalok körében.

A verseny középpontjában a népi műfajok állnak. Felvidékiek jelentkezését is várják, akik majd Rozsnyón mérhetik össze tudásukat. Négy kategóriában lehet jelentkezni:

- népzene
- népdal
- néptánc
- népmese

Népzene

Zenészek, zenekarok, hangszeres együttesek legfeljebb 5 perc időtartalmú előadással jelentkezhetnek, ahol csak hagyományos népi hangszer használható (pl. blockflöte, elektromos hegedű, szaxofon nem)

Népdal

A kategóriában egyszemélyes és csoportos műsorszámmal várják a jelentkezőket. A dal, vagy népdal csokor előadására 5 perc áll rendelkezésre. Mikrofon és egyéb kihangosító eszköz nem használható!

Néptánc

A kategóriában egyéniben, párosban vagy csoportosan lehet indulni. Az egyéni és páros néptánc esetén 4 perc, csoportoknál legfeljebb 6 perc áll rendelkezésre. A zenei anyag élőben vagy hanghordozó eszközökön szólalhat meg.

Népmese

A magyar népmesekincsből merített eredeti népmesével, legfeljebb 5 perc időtartammal lehet jelentkezni. A műválasztáshoz a felkészítő tanárok segítséget kérhetnek telefonon Dr. Gyárfás Ágnestől: +36-20-530-91-40

 

Kettő korcsoportban várják a jelentkezőket:

I. korcsoport: 6-tól -12 évig.
II. korcsoport: 13-tól -18 évig.

A verseny több helyszínen zajló fordulóit áprilistól májusig szervezi meg a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület. Ezekről kategóriánként egy-egy versenyző juthat tovább a döntőbe.

 

Helyszínek

Rozsnyó (Felvidék)
Miskolc (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
Péterfalva (Kárpátalja)
Nagykovácsi (Budapest és Pest megye)
Csány (Heves, Jász-Kiskun- Szolnok megyék)
Dunaújváros (Dunántúl)
Tatabánya (Dunántúl):
Székelyudvarhely (Erdély)
Székelyhíd (Erdély)

 

Nevezési díj nincs. Utazási költségét a nevező állja. Egy gyermek több kategóriában is indulhat. Csoportos nevezés esetén legfeljebb a tagok 25% tartozhat más korcsoportban, mint amelyben az együttes indulni kíván.

A versenyre a tanulót az adott régió partner-szervező, illetve Oktatási Intézmény nevezi, de egyéni nevezéseket is elfogadunk.

 

A Kárpát-medencei döntőre 2016. június 11-én, szombaton Miskolcon a Művészetek Házában kerül sor.

A Kárpát-Medencei döntő nyerteseinek jutalma könyvek, CD-k, pólók, Pannon Tenger Múzeum belépők és még sok értékes nyereményen kívül – a tavalyihoz hasonlóan – a Miskolc Tapolcai Barlangfürdőben pihenhetik ki a verseny izgalmait.

A szervezők célja, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népköltészet és népzene csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett.

 

Versennyel kapcsolatos tájékoztatás a következő elérhetőségeken kapható

+36- 46- 509- 090
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

aTEMPO.sk