FELHÍVÁS! Nevezz a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválra – Itt A Dal 2017 pályázata

Kiírták A Dal 2017 pályázatát, amelynek keretében azt a dalt keresik, amelyik Magyarországot képviseli a jövő évi Eurovíziós Dalfesztiválon. A jelentkezők pályaműveikkel november 20-ig nevezhetnek.

Az MTVA a magyar nyelvű dalokat támogatja, de angolul, valamint a Magyarország területén élő kisebbségek és etnikumok nyelvén íródott pályaműveket is vár a zsűri, ebben az esetben azonban minden dalhoz csatolni kell a szöveg magyar fordítását. Az MTVA számít a külföldi szerzők dalaira is, az ő pályázatuk akkor tekinthető érvényesnek, ha olyan magyar állampolgárságú vagy magyar anyanyelvű előadó énekli el, aki a pályázati kiírás minden további feltételének is megfelel.

PÁLYÁZATI ADATLAP

Idén november 20-án éjfélig lehet postán beküldeni a kinyomtatott pályázati adatlapot zárt borítékban, ajánlott levélként. Emellett, november 18. és 20. között az MTVA székházának A portáján is átveszik a pályázatokat 10 és 18 óra között.

Postacím: EUROVÍZIÓS DALFESZTIVÁL – A DAL 2017, MTVA, 1037 Budapest, Kunigunda útja 64.

 

A pályaműnek tartalmaznia kell a hangzóanyagot audio fájl és mp3 formátumban CD-n vagy pendrive-on, valamint a dal szövegét, ha az nem magyar nyelvű, annak magyar fordítását is CD-n vagy pendrive-on. A határidőig beérkezett, a feltételeknek megfelelő versenydalok közül szakmai előzsűri választja ki azokat, amelyek az élőben sugárzott nemzeti elődöntőkön versenyezhetnek.

A pályázati feltételek között szerepel, hogy a benevezett szám (dalszöveg és zene) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba vagy médiafelületre (televízió, rádió, internet) és nem hangozhatott el nyilvános előadáson 2016. szeptember 1. előtt. A dal maximális időtartama három perc lehet, az előadók csak magyar állampolgárok vagy magyar anyanyelvűek lehetnek és 2017. május 9-ig, az Eurovíziós Dalfesztivál első kijevi elődöntőjéig be kell tölteniük 16. életévüket.

A részt vevő társaságok (Magyarországon a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.) dönthetik el, hogy előadóművészük az Eurovíziós Dalfesztiválon milyen nyelven énekel. A színpadon az előadás kizárólag félplaybackben történhet, tehát csak az énekhang élő, a zenei kíséret minden esetben felvételről szól. Hangszerek csak díszletként használhatók, nem szólhatnak élőben.

A Dal 2017 élő adásaiba bejutó pályázóknak el kell készíteniük daluk akusztikus verzióját, amellyel versenybe szállnak az Akusztik Dalverseny fődíjáért. A szavazás nyertese fellép a VOLT Fesztiválon, a Petőfi Zenei Díj átadóján.

A műsorban megjelenő dalok szövegei és szerzőik idén is versenyeznek A Dal 2017 Legjobb Dalszövege díjért. A díjazottat az élő tévéműsor második elődöntőjében nevezi meg a zsűri. A Dal 2017 Felfedezettje különdíjjal egy olyan versenyzőt tüntet ki a nemzeti dalválasztó műsor 2017-es mezőnyéből a televíziós zsűri, amelyik a műsorban debütál és kiemelkedő teljesítményt nyújt produkciójával. A Dal 2017 Felfedezettje különdíjat a tévéműsor első elődöntőjében adja át a zsűri.

 

Tavaly 372 dallal pályáztak A Dalba. A győztes, Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie), aki Magyarországot képviselhette idén májusban Stockholmban, Pioneer című számával a 19. helyen végzett az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Az évente több mint 100 millió nézőt vonzó Eurovíziós Dalfesztivált jövőre Ukrajnában rendezik meg, miután Stockholmban az ukrán énekesnő, Jamala győzött 1944 című dalával.

 

RÉSZLETES PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

1. A benevezett dal (sem a szövege, sem a zenéje) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba vagy média-felületre (televízió, rádió, internet), illetve nem hangozhatott el nyilvános előadás keretében 2016. szeptember 1. előtt.

2. A dal hosszúsága legfeljebb három perc lehet. Az ennél hosszabb dalokat az EBU kizárja a versenyből.

3. Csak olyan énekes vagy együttes (a továbbiakban előadó) nevezhet, akinek korábban már megjelent zenei albuma vagy országosan játszott rádió-, illetve televízió-felvétele, és rendelkezik lemezkiadóval és/vagy hivatásos zenei menedzserrel kötött szerződéssel.

4. A színpadi produkció minden résztvevőjének be kell töltenie a 16. életévét 2017. május 9-ig, az első kijevi eurovíziós elődöntőig.

5. A dalok előadói magyar állampolgárok vagy magyar anyanyelvűek lehetnek.

6. Ha a kijevi verseny elődöntőjéig terjedő időszakban valamelyik előadó ellen büntetőeljárás indul vagy van folyamatban, illetve közfelháborodást vagy botrányt okozó viselkedést tanúsít, a pályázat kiírója a verseny bármelyik fázisában kizárhatja a pályázók közül.

7. A pályázók tudomásul veszik és elfogadják, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi nemzeti döntője a dalok, és nem az előadók versenye, így a végső döntést a pályázat kiírója hozza meg arról, hogy a győztes dalt kinek az előadásában nevezi a kijevi Eurovíziós Dalfesztiválra.

8. A pályázat kiírója a dalok magyar nyelven való éneklését támogatja A DAL 2017 című hazai dalválasztó műsorsorozatban. Beküldhető angol nyelvű, illetve a Magyarországon élő kisebbségek és etnikumok hivatalos anyanyelvén íródott dalszöveg is, de ebben az esetben ennek magyar fordítását is kötelező beadni. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. dönthet arról, hogy az előadó a kijevi Eurovíziós Dalfesztiválon milyen nyelven énekel.

9. Külföldi állampolgárságú, nem magyar anyanyelvű dalszerző csak úgy adhat be pályaművet, ha a dalt olyan előadó énekli fel, aki megfelel a pályázati kiírás feltételeinek (lásd 3-4-5-6. pontok).

10. Minden közreműködő előadóművész az adott évben csak egy ország színeiben vehet részt az Eurovíziós Dalfesztiválon.

11. Az Eurovízió szabályzatának megfelelően a dalok szövege, előadásmódja nem csorbíthatja sem A DAL, sem az Eurovíziós Dalfesztivál, sem a szervező Duna Nonprofit Zrt, illetve a közszolgálati műsorszámok előállítását támogató Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (a továbbiakban: MTVA) jó hírnevét. Politikai tartalmú, gyűlöletkeltő, szeméremsértő dalszöveg, gesztus, látványelem, beszéd, káromkodás a színpadi produkcióban nem engedélyezett.

12. Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dal előadásában maximum hat személy vehet részt a színpadon. Élő állat szerepeltetése nem engedélyezett. A DAL 2017 élő válogatóiban a színpadon legfeljebb tíz személy vehet részt a produkcióban.

13. A színpadon az előadás kizárólag fél-playbackben történhet, vagyis csak az énekhang élő, a zenei kíséret mindig felvételről szól. Hangszerek csak díszletként használhatók.

14. A DAL 2017 élő adásaiba bejutó pályázók vállalják, hogy a 2016. decemberi hivatalos bejelentéstől 2017. május végéig az MTVA igényei szerint – külön juttatás nélkül – rendelkezésre állnak meghallgatások, próbák, rendezvények, műsorpromóciós forgatások és fellépések, kisfilm forgatások, sajtórendezvények, sajtótájékoztatók, interjúk és élő adások alkalmával, illetve bármilyen, az ESC-hez kapcsolódó célból, így különösen az on-line, on-air, valamint a Petőfi TV adásai számára.

15. A DAL 2017 élő adásaiba bejutó pályázók vállalják, hogy 2017. december 31-ig a pályázat kiírója által szervezett vagy támogatott legfeljebb két rendezvényen külön juttatás nélkül fellépnek.

16. A DAL 2017 élő adásaiba bejutó pályázók (szerzők, előadók) vállalják, hogy elkészítik versenydaluk akusztikus verzióját, hozzájárulnak hangfelvételen történő rögzítéséhez közreműködnek a pályázat kiírója által meghatározott minőségben – az általa biztosított stúdióban és eszközökkel – történő felvételében, és versenybe szállnak az online Akusztik Dalverseny fődíjáért. A pályázók az akusztikus változat lineáris és lekérhető médiaszolgáltatásban való felhasználásához, valamint többszörözéséhez és terjesztéséhez szükséges engedélyeket díjazás nélkül, külön okiratban adja meg. A szavazás nyertese vállalja, hogy a díj átadásán személyesen megjelenik, továbbá a 2017-es VOLT Fesztivál Petőfi Zenei Díj átadó napján a fesztivál színpadán fellép.

A nemzeti dalválasztó műsor ez évi szériájában a műsorban megjelenő dalok szövegei és szerzőik is versenyeznek „A Dal 2017 Legjobb Dalszövege” díjért. A szavazás nyertesét, „A Dal 2017 Legjobb Dalszövege” díjazottját az élő tévéműsor második elődöntőjében nevezi meg a zsűri. A szavazás nyertese vállalja, hogy a díj átadásán személyesen megjelenik.

„A Dal 2017 Felfedezettje” különdíjjal egy olyan versenyzőt (előadót vagy együttest) tüntet ki a nemzeti dalválasztó műsor 2017-es mezőnyéből a televíziós zsűri, amelyik A Dal 2017 műsorban debütál, vagy a televíziós műsorban szerepel először nagyobb, országos nyilvánosság előtt, és kiemelkedő teljesítményt nyújt produkciójával. A „Dal 2017 Felfedezettje” különdíjat a tévéműsor első elődöntőjében adja át a zsűri. A különdíj nyertese vállalja, hogy a díj átadásán személyesen megjelenik.

17. A DAL 2017 élő adásaiba bejutó pályázók továbbá vállalják, hogy az élő adásokat közvetlenül követő 26 perces A DAL After című élő műsorokban részt vesznek.

18. A DAL 2017 győztese, a Magyarországot képviselő előadó és stábja vállalja, hogy a nemzeti döntő és a 62. Eurovíziós Dalfesztivál kijevi döntője közötti időszakban – szoros együttműködésben az MTVA-val -eleget tesz a produkcióval kapcsolatos összes kötelezettségének. Az MTVA szakmai irányítása alatt részt vesz a nemzetközi versenyre való felkészülésben. Mindent megtesz a lehető legjobb eredmény elérése érdekében, továbbá betartja a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az EBU által megszabott határidőket, és részt vesz a hazai és nemzetközi promóciós és sajtó szerepléseken. A színpadi produkció összes szereplője vállalja, hogy az MTVA által meghatározott időszakban Kijevben tartózkodik. A Magyarországot képviselő előadó vállalja továbbá, hogy 2017. december 31-ig a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által szervezett vagy támogatott összesen öt rendezvényen külön juttatás nélkül fellép.

19. Előadó / Jogtulajdonos a pályázaton előadni kívánt dal végleges hangfelvételét köteles 2016. december28-ig átadni az MTVA részére. E „hozott” hangfelvételre vonatkozóan engedélyezi az MTVA-nak

a hangfelvétel beszerkesztését a műsorba kerülő zeneszámokból készülő „A DAL 2017” válogatás CD-re, valamint önmagában vagy a válogatás-összeállításban engedélyezi a hangfelvétel időbeli, területi és számbeli korlát nélküli többszörözését és terjesztését (fizikai adathordozón és / vagy elektronikusan – többek között zeneáruházakban, illetve a teleteka.hu oldalon) is –, saját kiadásban vagy alvállalkozó közreműködésével).

20. A versenyre kijutó dal átruházható kiadói és előadói jogairól a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. / a nyertes dal szerzője, illetve előadója külön szerződést köt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU), ill. az általa kijelölt kiadóval. Az előadó, ill. a szerző a kiadáshoz szükséges engedélyeket díjazás nélkül, külön okiratban adja meg a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt vagy az EBU-val jogviszonyban álló kiadó részére.

21. Az előadók és a szerzők pályázatuk beadásával elfogadják jelen pályázati kiírás feltételeit és kijelentik, hogy más érvényes szerződésük nem gátolja őket a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt-vel való folyamatos együttműködésben, a szerződéskötésben, továbbá elfogadják, hogy a pályázati feltételek bármely pontjának megszegése kizárással járhat.

22. A benyújtott pályaműnek tartalmaznia kell:

- a részletesen kitöltött, kinyomtatott Pályázati Adatlapot saját kezűleg aláírt nyilatkozattal;
- a hangzóanyagot audio fájl és MP3 formátumban CD-n vagy pendrive-on;
- a dal szövegét, ha nem magyar nyelvű, a dalszöveg magyar fordítását is CD-n vagy pendrive-on;
- minden színpadon szereplő előadóról és az összes szerzőről sajtófelhasználásra alkalmas fotókat, magyar és angol nyelvű szakmai életrajzot, valamint a Pályázati Adatlapot CD-n vagy pendrive-on;
- a dal videoklipjét CD-n vagy pendrive-on (ez nem kötelező, csak ha már készült);

Ha egy szerző vagy előadó több dallal is pályázik, mindegyikhez külön adatlapot kell kitöltenie, a dalokat, dalszövegeket, fotókat és önéletrajzokat viszont egy közös CD-n vagy pendrive-on is beadhatja cím szerint egyértelműen elkülönítve.

Bármelyik kötelező melléklet hiánya, illetve a postára adási határidő lekésése érvénytelenné teszi a pályázatot.

A pályázati anyagot az elbírálás után egy évig őrzik meg.

ATEMPO.sk / MTVA, MTI