Kórusok Éjszakája Budapesten

Kórusok Éjszakája

Egy egész városrészt fog betölteni a zene hétvégén Budapesten. Csodának lehet részese, aki május 24-én a Palotanegyedbe téved: idén második alkalommal lesz Kórusok Éjszakája!

Végy egy zseniális ötletet és egy csapat lelkes fiatalt (Halastó Közhasznú Egyesület), adj hozzá 30 amatőr kórust és rengeteg kreativitást, forrald a keveréket fél évig, majd szabadítsd rá az egészet egy tavaszi estén Budapest egyik legcsodásabb városrészére (Józsefváros, Palotanegyed). Ha mindez megvan, akkor már csak szólni kell az ismerősöknek, hogy el ne felejtsenek leszállni a metróról a Kálvin térnél, és kezünkben a fesztiváltérképpel irány a zenével zsúfolt városrész!

A fenti recept alapján valósult meg 2013-ban a Kórusok Éjszakája. Az egyestés kórusfesztivál óriási sikert aratott, nem csak a résztvevők száma haladta meg az előzetes várakozásokat, de a szakma és a sajtó is elismerően nyilatkozott a programról. A sikeren felbuzdulva a Halastó Közhasznú Egyesület önkéntesei idén is megszervezik a rendezvényt, így 2014. május 24-én a Palotanegyed házai és közterei ismét énekszótól lesznek hangosak: este 6 órától kezdődnek a koncertek olyan helyszíneken, mint a Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének kertje, a Pázmány jogi karának kertje és a Mária utcai templom, hogy csak néhányat említsünk.

De nem ám csak hagyományos kóruskoncerteket hallhat, aki ellátogat a rendezvényre! Házak ablakából kiéneklő, utcán és tömegközlekedési eszközökön meglepetéskoncertet adó, vagy lépcsőházakat és belső udvarokat énekszóval betöltő hazai és külföldi kórusok lépnek fel ezen az estén. Mindezt rengeteg műfajban: régizene, folk- és világzene, jazz, kortárs, kórusimprovizáció, és persze szerepet kap a hagyományos karéneklés is. Egy a közös minden fellépőben: mindannyian az emberi énekhang sokféleségét és a közösségben éneklés elsöprő erejét és örömét szeretnék megosztani.

ATEMPO.sk