KÖNYVAJÁNLÓ: Lovasi - Idáig tudom a történetet

Lovasi - Idáig tudom a történetet

A magyar rockzene elmúlt negyedszázadának egyik legfontosabb alakjáról, Lovasi Andrásról (Kispál és a Borz, Kiscsillag) írt könyvet Lévai Balázs televíziós szerkesztő, rendező, műsorvezető. A Lovasi - Idáig tudom a történetet című kötetet a Libri Kiadó jelentette meg.

"Egy olyan rockzenész életrajzát szerettem volna megírni, akin áttüremkedik az a kor, amelyben él és alkot. A nyolcvanas-kilencvenes évek nemcsak a politikában jelentett rendszerváltozást, hanem a rockzenében, Lovasi ebből a szempontból is érdekes figura, hiszen végigzenélte ezt a periódust és a mai napig aktív és friss dolgokat csinál" - fogalmazott Lévai Balázs.

Mint felidézte, régóta barátkoznak egymással és ennek visszatérő éves szertartása az év végi disznóvágás. 2012 decemberében a Pécs melletti Baksán egy-két pálinka után vetette fel a könyv ötletét, és "talán gyenge pillanatában kaptam el, mert igent mondott".

Megjegyezte, hogy egy ideje már érlelődött benne a Lovasi-könyv ötlete, mert gyakorlatilag egyidősek, rajongóként, nézőként végigkövette pályafutása első részét, majd részben közreműködőként, kollégaként együtt is dolgoztak. A pécsi Kispál és a Borz zenekarról egyébként korábban Marton László Távolodó író, újságíró készített egy kötetet - a Pécsi szál még 1997-ben jelent meg.

A szerző eddig két interjúkönyvet készített, ezekben világhírű kortárs írókkal folytatott beszélgetései olvashatók, amelyek a Bestseller című televízióműsorban voltak láthatók. Kiemelte: számára a Lovasi-könyv nagy kihívás volt.

"Az első pillanattól tudtam, hogy a történet úgy lesz erősebb, magával ragadóbb, ha egyes szám első személyben írom meg, hiszen ezek Bandi történetei, ő mesélte el. Amúgy elolvastam jó néhány rock témájú életrajzi kötetet, és azok voltak a legjobbak, amelyek egyes szám első személyben íródtak" - mondta.

Lévai Balázs kitért arra, hogy Lovasi jó mesélő, de nagyon szétszórt, történeteivel időben, korban, térben összevissza ugrál, adatokra, tényekre nem pontosan emlékszik, ezért az ő feladata a több tízórányi felvett anyag feldolgozása, összerakása, a kontextus megrajzolása volt. Hozzátette: menet közben, ha szükségét érezte, tartottak pótbeszélgetéseket is egy-egy témában.

 

Lovasi - Idáig tudom a történetet

"Bandi számára a könyv elkészítése egy nagyon komoly önvizsgálat is volt. Majdnem olyan, mint egy terápia, hiszen nemcsak a zenekarokról beszéltünk, hanem felfejtettük családja gyökereit, házasságának történetét. Azt hittem, egy csomó mindent ki fog húzni, de nem így történt. Amit kihagytunk, azt azért, hogy ne bántsunk meg másokat" - mesélte Lévai Balázs.

A könyv kérlelhetetlenül őszinte, Lovasi András véleménye sokszor kedvezőtlen a Kispál és a Borz tagjairól, Kispál Andrásról, Bräutigam Gáborról, de mások, köztük Lukács László (Tankcsapda) vagy a VHK-s Grandpierre Atilla is megkapja a magáét.

"Nem volt cél a beszólogatás, de az önvizsgálat egy generációs vizsgálatot is felszínre hozott. Bräutigamot kétszer is kitették a Kispál és a Borzból, sőt később a Kiscsillagból is, de róla szerintem alapvetően szeretettel fogalmaz a könyvben. Lukács Laci és mások csak néhányszor, egy-egy bekezdés erejéig kerülnek elő, és nem csak kritikai éllel" - jegyezte meg Lévai Balázs.

A szerző folytatott beszélgetéseket Lovasi András zenésztársaival, az említett Kispál Andrással, Leskovics Gáborral, Szabó Attilával, Tóth Tibor menedzserrel, de leült a zenész szüleivel is. A laza stílusú könyv szórakoztató módon, sztorikon és fotókon keresztül mutatja be Lovasi gyerekkorát, zenésszé válási folyamatát, a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag történetét. Szerepel a műben számos dalszövegrészlet is, a fejezetek címei is Lovasi-szövegekre utalnak.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Libri Kiadó