Változatos program az Őszi Kulturális Napokon Párkányban

Október végén veszi kezdetét az ingyenes VI. Őszi Kulturális Napok rendezvénysorozat Párkányban. Zene, tánc és Arany János est is várja az érdeklődőket a helyi kultúrházban. Ott lesz többek közt a Romengo, a Muzsikás, a Söndörgő, a Csali Néptáncegyüttes és a Pressburger Klezmer Band is. Érdemes lesz ellátogatni hétvégenként a Duna-parti városba.

 

A program:

Október 30. (hétfő), 18.00 Bálint András Arany János estje

A budapesti Radnóti Színház egykori igazgatója, Bálint András nevéhez több, nagy sikerű önálló est fűződik, többek között Radnóti Miklós, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Szép Ernő és Márai Sándor műveiből készített előadások. Ez az est azt az Arany Jánost idézi meg – születésének kétszázadik évfordulóján –, aki ifjúkori barátot hiányol, a figyelmes szerkesztőt, a kislányát gyászolót, Az ember tragédiája dramaturgját, a Szent István-rend lovagkeresztjét visszautasítót, majd elfogadót, a test nyavalyáira panaszkodót, a Margitszigeten bolyongót, az Őszikék mesterét, az ironikus, bölcs embert. Bálint András a műfajok sokszínűségével – versek, balladák, naplójegyzetek, levélrészletek, szerkesztői megjegyzések bemutatásával – egy másféle, gazdagabb Arany-képet tár elénk, mint amit eddig ismerhettünk.

 

November 5. (vasárnap), 18.00 A Somorjai Csali Néptánc estje

A somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor néptánc kategóriájának tavalyi győztese. A csoport 1978-ban alakult. Jelenleg négy korcsoporttal működik és munkájában összesen 160 gyermek vesz részt. A kisebb gyermekeket Valacsay Franciska és Dóczé Mónika vezetik, míg a Nagy és Ifjúsági Csalinak, valamint a pávás csoportnak Nagy Myrtil és Madocsai Imre a vezetőik. A Csali kétségtelenül a felvidéki magyar néptáncmozgalom egyik legjelentősebb műhelye. Műsorukban a Kárpát-medence több tájegységének koreográfiája szerepel.

 

November 12. (vasárnap), 18.00 Pressburger Klezmer Band koncert

A legismertebb szlovák klezmer zenekar sikeresen ötvözi a jazz, rock, reggae és a world music elemeit a hagyományos zsidó zene motívumaival. A zenekar tagjai fiatalos energiával és mély átérzéssel mutatják be a zsidó tapasztalat keserédes világát. Nemrégiben készült el új lemezük, a „Balady“, amely több más zenei kompozíciójukkal együtt kerül bemutatásra Párkányban.

 

November 19. (vasárnap), 18.00 Elindultam szép hazámból - a Muzsikás Együttes magyar népzenei hangversenye, vendég Kacsó Hanga

A több mint négy évtizede alakult Muzsikás, a világszerte legismertebb magyar népzenei együttes, amelynek elsőként sikerült elfogadtatnia a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Otthonosan mozognak mind népzenei-világzenei körökben, mind pedig komolyzenei, alternatív zenei, rock és jazz zenei rendezvényeken, fesztiválokon. Jelen vannak a világ legjelentősebb koncerttermeiben, mint például Londonban a Royal Festival Hall vagy a Queen Elisabeth Hall, New Yorkban pedig a Carnegie Hall. Közös hangversenyeken szerepelnek neves komolyzenei szólistákkal, vonósnégyesekkel, kórusokkal és szimfonikus nagyzenekarokkal. Lemezeik világszerte kaphatók az angol-amerikai RYKODISC cég kiadásában. Koncertjeikről és albumaikról elismerően írnak a legnagyobb napilapok, folyóiratok és zenei szaklapok. Számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc díj, a Magyar Örökség díj, a Kossuth díj és a Prima Primissima díj. Az együttest 2008-ban európai zenekarként elsőnek a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX-díjjal is elismerték.
Kacsó Hanga a fiatal népzenei nemzedék egyik legnagyobb egyénisége, aki már 16 éves korában feltűnt a Magyar Televízió népdalvetélkedőjében. Két évvel később, alig 18 évesen a másodjára kiírt verseny győztese lett a szólista kategóriában. A Muzsikás együttessel 2016-ban Kanada nagyvárosaiban és New Yorkban debütált mindenütt hatalmas sikert aratva.

 

November 26. (vasárnap), 18.00 Söndörgő koncert

A Söndörgős srácok több mint 20 éve zenélnek együtt és táncoltatnak meg mindenkit tamburamuzsikájukkal. A délszláv és balkáni zenében gyerekkoruk óta otthon vannak, a hagyományt ápolva teremtették meg saját stílusukat és bővítették ki tamburazenekarukat számos hangszerrel. Zenéjük más balkáni zenét játszó zenekaréhoz emiatt nem hasonlítható, virtuóz és lendületes. A Magyarország határain túl többet koncertező együttes többször turnézott már Indiában, Amerikában és a londoni Queen Elizabeth Hallban is megtapsoltatták a nézőket. A fiatal tagokból álló zenekarnak már hat lemeze jelent meg, Tamburocket albumuk az európai világzenei rádiósok listájának élére került. 2015-ben az együttes elnyerte a legjobb world music albumnak járó Fonogram díjat.

 

December 3. (vasárnap), 18.00 Romengo koncert

A Romengo Együttes magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagy része ezt a muzsikát anyanyelveként sajátította el. Így hagyományos alapokon, a létező cigány népdalok mellett saját számokkal és hangzásvilággal áll színpadra a zenekar. 2004-es megalakulásuk óta India és Korea mellett a Romengo Európa több mint 20 országában koncertezett, és mindkét albuma bekerült a World Music Charts Europe legjobb tíz lemeze közé. Lakatos Mónika a Romengo szólistája, 2007-ben Anna Lindhdíjban, 2013-ban, A Párhuzamos Kultúráért díjban, 2014-ben pedig Nemzetiségekért díjban részesült.

ATEMPO.sk