Mezzoforteval jubilál a D-Jazz fesztivál

Nem messze a szlovák-magyar határtól egy kis faluban, Deménden (Demandice) augusztus 8-án és 9-én immár 20. alkalommal rendeznek jazz fesztivált. A D-Jazz kerek jubileumát kitűnő programmal ünnepli, hisz a fúziós-jazz-funk egyik legjelentősebb képviselője, az izlandi Mezzoforte is koncertet ad a fesztiválon. A rendezvény egyik szervezőjével, Horváth Ferivel beszélgettünk:

Hogyan sikerült 20 alkalommal megrendezni a fesztivált, mi kellett ehhez?

A fesztivált még 1994-ben indítottuk útjára. A helyszín Deménd maradt, mert a fellépő zenészek egyre jobban megkedveltek, hisz szerintük nagyon családias a hangulata. Hosszú volt az út, a 20 évhez sok kitartás kellett, no meg nem kevés szerencse is és ezért is köszönet a Jazzový tieňový kabinet és a Zayacz&Payacz koncertszervező iroda munkatársainak is. Az idei fesztivál a SOZA támogatásával valósul meg.

Ki mindenki fordult már meg a fesztiválon?

Nagyon sok neves zenész ellátogatott már hozzánk, mint például Ben Castle (Madonna, Sting és a Brand New Heavies szaxofonosa), Mariah Carey kísérőzenekarának tajgai, Laco Deczi and the New York Cellula, a Djabe, Borlai Gergő, Oláh Tzumo Árpád. A magyar zenészek közül külön szeretnem megemlíteni Barabás Tamást (Djabe, Cserháti Zsuzsa, Presser Gábor,...), aki aktívan segített és segít ideterelni főképp a nagyobb nevű fellépőket, akik esetleg óvatosan kezelnék, hogy egy kis faluba hívják őket koncertezni. Továbbá fellepet itt a szlovák és cseh nem kommersz zene minden meghatározó egyénisége, de nem szeretnek bárkit is kihagyni, ezert inkább nem folytatom a sort :-)

Barabás Tamás

A D-Jazz a kezdetekkor felvállalta, hogy teret biztosít a fiatal tehetségeknek is, pl. Hodek Dávid 5-évesen kezdte nálunk fesztiválos pályafutását, mikor is a koncertje után eszeveszetten rohant hintázni a többi gyerekkel :-)

Volt egy különleges évadunk, amikor az egyik fellépő egy héttel a fesztivál meghirdetett időpontja előtt megjelent a helyszínen és miután rájöttek, hogy elnéztek az időpontot csak legyintettek egyet és egy jó kis bulit csaptak hajnalig :-)

Idén is nagyon jó program várja az érdeklődőket. Mit lehet tudni a fellépőkről?

Minden nap 19.30-kor kezdünk. A péntek esti programunk Andrej Šeban zenekarával kezdődik, ami szerintem nem követel további magyarázatot.

Andrej Šeban

A szlovák Modré Hory rap együttes műsorával folytatjuk, a banda tavalyi Big Beat című lemeze enyhen szólva nagy visszhangot váltott ki a szakma, kritikusok és a rapzene kedvelői között egyaránt.

Modré Hory

Peter Cmoríkról tudjuk, hogy nagy kedvelője a blues, illetve rockzenének. A Wednesday Blues Band nevű formációja (amelyet nyugodtan nevezhetnénk Jana Kirschner Band mínusz Jana Kirschner-nek is:-)), csupa elsőrendű jazz és blues zenészekből áll, közülük kiemelnem a legendás hírű somorjai herflist, Erich "Bobos" Procházkát.

Peter Cmorík

Az est befejezéseként fellép a kitűnő magyar illetőségű Borsodi Blue Trió, akiket idén a legendás Török Ádám erősíti villanyfuvolán. Ahogy ismerem a felsorolt művész urakat, nagy valószínűséggel a koncertek után lesz egy jo kis jamsession, ki tudja meddig.

Borsodi Blues Trió

Szombaton a Mezzoforte előtt fellép a szlovák jazz zene talán emberileg legszerényebb sztárja, Juraj Griglák basszusgitáros és a kvartettje. A szavaiban nagyon visszafogott, de a hangszerét virtuóz módon kezelő basszeros valahol a nyolcvanas évek végen tűnt fel, amikor "letaszította" a nagy Stanley Clarke-ot a pozsonyi jazznapok pódiumáról, mégpedig úgy, hogy Stanley felkért "bárkit" a publikumból, hogy jöjjön fel vele egy sort jammelni. Hát, emberére talált... Juraj mondhatjuk majd minden évben visszatérő vendége a fesztiválnak, és egy biztos, hogy az idei fellépése is felejthetetlen lesz.

Juraj Griglák

A sztárvendég mindenképp az izlandi Mezzoforte lesz. Hogyan sikerült őket idecsábítani?

A Mezzoforte valóban az idei fesztivál legnagyobb neve. A dobosuk, Gulli, tavaly fellépet Barabás Tamással, és többé-kevésbe viccből érintettük a témát, miszerint egyszer felléphetnének itt a Mezzoforteval is, hiszen nagyon kellemes helynek találta a helyszínt. Azután persze sok szervezés, munka és egy kevés szerencse is kellett ahhoz, hogy minket ért az a megtiszteltetés, hogy vendégül láthatjuk szerintem sokunk álomzenekarát.

Mezzoforte

Akkor hát találkozzunk a helyszínen :-)

Igen, mindenkit sok szeretettel várunk pénteken is és szombaton is, hisz mindig is híres volt a fesztivál nemcsak arról, hogy igényes zenei programot nyújt, hanem az étel és italkínálatáról is. És ez idén sem lesz másképp.

A részletes programot megtalálják koncertnaptárunkban.

ZE, ATEMPO.sk
fotó: facebook