Szakcsi Lakatos Béla - Lukács Miklós duó koncert a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Különleges estének néz elébe, aki ellátogat január 22-én a Budavári Művelődési Házba. A Magyar Kultúra Napja alkalmából ugyanis két kiváló zenész, Szakcsi Lakatos Béla világhírű jazz-zongorista és Lukács Miklós kétszeres Artisjus-díjas cimbalomművész alkot duót.

Szakcsi Lakatos Béla Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, jazz-zongoraművész, Érdemes Művész, aki a magyar jazzművészek közül elsőként kapott Kossuth-díjat a jazz-műfaj és annak mozgásterébe eső szellemiséget integráló törekvéséért, amelyet felsőfokon interpretál a világ pódiumain.

Lukács Miklós saját zenekarai, a Lukács Miklós Trió és a Lukács Miklós Quintet mellett több formáció tagja, jelentős produkciók résztvevője, Szakcsi Lakatos Bélával, Dresch Mihállyal, valamint Borbély Mihállyal és Balogh Kálmán cimbalomművésszel is játszik duóban. Olyan világhírű dzsesszmuzsikusokkal zenélt, mint Uri Caine, Steve Colman, Archie Shepp, Chico Freeman, Gerard Presencer, Herbie Mann, Tony Lakatos, Roby Lakatos, Chris Potter vagy például a világhírű szaxofonos, Charles Lloyd.

A két művésznek 2005-ben közös lemeze is megjelent Check It Out, Igor címmel. Pallai Péter újságíró közös produkciójukról ezt írta: „ez a zene olyan, mint két egyenrangú partner beszélgetése; mintha két férfi mesélne egymásnak egy hosszú és bonyolult történetet, számtalan érdekes és drámai részlettel, s gyakran humoros fordulatokkal megtűzdelve. Improvizáció az elejétől a végéig, így jazz-nek is mondható; magyar és cigány egyaránt, de érződik benne a Bachtól Bartókig feszülő hatás is. Tour de force, az elmék találkozása, hatalmas és egyedülálló élmény.”

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

aTEMPO.sk