Ferenczi György és a Rackjam amerikai lemezét mutatja be ma a Fonóban

Rackák menni Amerika! a címe a Ferenczi György és a Rackajam új lemezének. Az albumot a country és a rock and roll szülővárosában, Nashville-ben rögzítették, és ma mutatják be a Fonó Budai Zeneházban.

Nashville-ben készültek Elvis Presley, Ray Charles és Johnny Cash felvételei, itt találhatók a legjobb stúdiók, itt van az amerikai zenei világ központja. A Rackák kipróbálták, hogy különleges, formabontó, vad, magyar zenéjük miként működik ebben a környezetben.

A nashville-i stúdió speciális hangszerelési lehetőségeit kiaknázó lemez megszólalását Joe Palmaccio négyszeres Grammy-díjas hangmérnök munkája segítette. Az anyag a Fonóban debütál, a koncerten egy 1962-es wurlitzer zongorát is megszólaltatnak Leslie-erősítőkkel.

 

Ferenczi György és a Rackjam

 

Ferenczi György és a Rackajam hosszú évek óta elismert szereplője a hazai zenei színtérnek; a csapat a népzenét, a rhythm and bluest, a funkyt, a reggae-t, a hiphopot és a groove-ot vegyítő fúziós muzsikát játszik. A nashville-i stúdiófelvétel egyfajta előzménye volt a 2010-ben kiadott A rackák világa című lemez.

"A Magyar Rádió 8-as stúdiójában körülálltunk egy darab mikrofont és úgy rögzítettük a dalokat, mint az ötvenes években Nashville-ben. Szerepel rajta egy Esszencia táncrend című, 14 perces szvitszerűség is" - mondta korábban A rackák világáról Ferenczi György. A Rackák menni Amerika című anyagon Kaltoszegi szvit... Erzsébetről címmel szerepel egy felvétel.

Ferenczi György a magyar könnyűzene egyik legszínesebb egyénisége, akinek negyedszázados pályafutására éppúgy hatott a country, a blues, a funky, a hiphop és a rock and roll, mint a magyar népzene. Játéka mintegy 280 lemezen hallható, ebből húszat maga jegyez, előbb az 1991-től 2003-ig működött Herfli Davidson, majd a 2005-tól létező Rackajam nevű együttesével. Az Európa-szerte népszerű harmonikás-énekes - aki hegedűn és gitáron is virtuóz - saját képére tudta formálni James Brown és Jimi Hendrix zenei világát, majd azzal tűnt ki, ahogy Petőfi Sándor életével és költészetével azonosult.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A formációban Ferenczi György (ének, szájharmonika, hegedű) mellett Apáti Ádám (ének, basszusgitár, tangóharmonika), Bizják Gábor (ének, kürt), Jankó Miklós (ének, cajon) és Pintér Zsolt (ének, mandolin) szerepel. A Rackajam eddigi lemezei: Csárdafunk (2005), Petőfi (2006), Milyen lárma?! (2007), A Herfli Davidson és a Rackajam közös koncertje (2009), A rackák világa (2010), Gérecz Attila megzenésített versei (2012).

aTEMPO.sk / MTI