Sinéad O'Connor a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Sinéad O'Connor

Újabb világsztárral bővült a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) fellépőinek névsora. A Grammy-díjas ír énekes-dalszerző, Sinéad O'Connor I'm Not Bossy, I'm The Boss turnéjának egyik állomása lesz április 21-én a Művészetek Palotája (Müpa).

Sinéad O'Connor 1987-ben robbant be a zenei életbe The Lion and the Cobra című albumával, majd 1990-ben Prince dalának, a Nothing Compares 2 U-nak feldolgozásával és a hozzá készített minimalista videoklippel a legnagyobb világsztárok sorába lépett. Három évtizede van a pályán, mindig félelem nélkül keverte a különböző zenei stílusokat a dzsessz-sztenderektől az ír népzenéig.

Tavalyi albumának címét (I'm Not Bossy, I'm The Boss) az amerikai Ban Bossy kampány ihlette, amely a bossy (parancsolgató, ellenséges) jelző fiatal nőkre gyakorolt negatív hatására kívánta felhívni a figyelmet. Sinéad O'Connor többször is kiemelte, hogy a zeneipar kifejezetten nehéz terep, ha valaki nőként szeretne érvényt szerezni a döntésének.

Az ír énekesnő tizedik stúdióalbuma egy igazi kuriózumnak számító dallal indul: a How About I Be Me (Mi lenne, ha önmagam lehetnék?) O'Connor szokásától eltérően személyes élményekből táplálkozik. Eredetileg az előző albumra készült, de nem sikerült időben befejezni. Szintén különlegesség, hogy ez az első olyan lemeze, amely kizárólag szerelmes dalokból áll.

A BTF keretében az A38-ra érkezik a brit elektropop színtér egyik legközvetlenebb előadója, Victoria Hesketh, művésznevén Little Boots. A brit énekesnő a hamarosan megjelenő harmadik albumának anyagát hozza el április 23-án budapesti rajongóinak. A világzene varázslatos egyénisége, Ana Moura április 16-án a Bálnában ad koncertet. A portugál előadó ugyanolyan természetességgel énekli a fadót, hazája népdalait, mint a rock and rollt. Bársonyos hangjáért olyan sztárok rajonganak, mint Prince, az amerikai Billboard magazin a legjobb fiatal fadoénekesnőnek nevezte.

Kultúrák közti találkozás lesz Nishat Khan indiai szitárművész és a Szent Efrém Férfikar koncertje: a BTF látogatói egy egyedi megközelítésű és napjainkban különösen időszerű iszlám-keresztény zenei párbeszédnek lehetnek részesei április 18-án a Bálnában.

A tunéziai származású Dhafer Youssef az úd nevű arab lant egyik elismert virtuóza. A családjában több nemzedékre visszanyúló müezzin-hagyományok ápolása mellett jam session-ökbe is szívesen bekapcsolódik. Legutóbbi, Birds Requiem című albumának anyagát Magyarországon először a Budapesti Tavaszi Fesztiválon hallhatja a közönség, április 23-án, szintén a Bálnában.

ATEMPO.sk / MTI