Bánkitó Fesztivál hetedszer

Bánkitó Fesztivál hetedszer

Hetedik alkalommal rendezik meg a Bánkitó Fesztivált. A Nógrád megyei Bánkon július 16-tól 18-ig gyönyörű környezetben, a zenei választékon túl civil és kulturális programokkal várják az érdeklődőket három napon át.

Az idei fellépők között lesz az északi színpadon és a tószínpadon a Péterfy Bori & Love Band, a Képzelt Város, Antonia Vai, a VAN filmzenekar, a Mary PopKids, a Sena Live Band, a Margaret Island, a Jónás Vera Experiment, az Akkezdet Phiai, a Middlemist Red, a Bohemian Betyars, a Riddim Colony, Szabó Benedek és a Galaxisok, a Fran Palermo és a Puszi. Lesznek zenei programok az S*10 Űrcirkusz színpadon (Volkova Sisters, Grand Mexican Warlock) és a Tilos/Robur helyszínen is a három nap alatt.

A fesztivál egyik legfontosabb újítása, hogy egy komplett színházi minifesztivál született meg benne, ahol az olyan független alkotóműhelyek - mint a PLACCC, a Dollár Papa Gyermekei, a Független Színház, a Tünet Együttes vagy a Szputnyik Hajózási Társaság - kifejezetten a Bánkitóra készített, illetve a fesztivál tematikájához szabott előadásokat mutatnak be - a közéleti programokhoz hasonlóan a részvételiség, az interakció jegyében. A Bánkitó Színházi Fesztivál előadásai a lehetséges szerepeink sokféleségét, a felelősségvállalást, az alternatív megközelítéseket járják körül.

Leköltözik Bánkra a Bohócok a Láthatáron Csoport, az E-Mancik Színházi Manufaktúra, az Éjjel-nappal 7ker, a Fórum Társulat, a HOPPart Társulat, a közreműködők között lesz a Kettős Mérce, a Budapest Pride, a Játszóház Projekt, a Magyarhangya, a Migráns Szolidaritás Csoport, a Néprajzi Múzeum, a Romakép Műhely, a Tr5ansparency International Magyarország, a Mérei Ferenc Szakkollégium és mások.

A fesztivál célja felvállalni a társadalmi részvételt, fókuszba helyezni a közösségi és művészeti aktivitást. "Nálunk a fellépők, a műfajok, a stílusok mind üzenetet hordoznak. Állítanak, reagálnak, hullámokat keltenek, ellenállnak, előre vetítenek. Célunk teret adni a fősodorbeli kultúra kritikusainak, független gondolkodóknak és szabad művészeknek, átlendíteni őket az alternatív klubok, szubkultúrák világából a szélesebb értelemben vett fesztiválplaccra".

ATEMPO.sk / MTI