Felvidéken koncertezik az olasz-magyar zongoraduó

Az Elisa Fusto olasz zongoraművésznő és Baráz Ádám zeneszerző által alapított nemzetközi zongoraduó új műsorukkal visszatér Felvidékre. Tavalyi turnéjuk keretében első alkalommal jártak Szlovákiában, de számos előadást adtak Magyarországon kívül Olaszországban is.

Aktuális műsoruk keretében évfordulós zeneszerzők négykezes zongoraműveit mutatják be. Május 23-án Ipolyságon és május 24-én a Kékkői várban Mozart, Schumann, Respighi, Ligeti György és Piazzolla egy-egy darabját mutatják be.

Elisa Fusto

Elisa Fusto Lamezia Termében született, zongorából 21 évesen szerzett diplomát a F.Torrefranca Zenei Konzervatóriumban Vibo Valentiában. Modern irodalomból is diplomázott a Calabriai Egyetemen 2001/2002-ben, zenei módszertanból a római S. Cecilia Zenei Konzervatóriumban 2005-ben, 2002/2003-ban pedig elvégezte a zene- és művészeti terápia mesterkurzust a Tor Vergata egyetemen, majd ugyanitt a 2011-ben a 20. századi zenei kultúrája elnevezésű mesterkurzust is. Számos egyéb kurzuson is részt vett Olaszországban és külföldön, szólista és kamarazenészként egyaránt. Különösen a zongora négykezes játékban tökéletesítette tudását Paolo Pollice, Pier Narciso Masi és Bruno Canino vezetéséve a Fiesolei Zeneakadémián.

Éveken át neves zenei versenyen állandó résztvevője szóló, kamara és négykezes formációban. Utóbbiban számos díjat nyert, közte az Alessandro Longo ösztöndíjat, amit a calabriai konzervatórium legjobb diákjainak tartogatnak.

Mindössze 16 évesen eljátszotta Bach C-dúr Concertóját két zongorára és zenekarra a Vibo Valentiai Konzervatórium zenekarával. A tanítás nem csak hivatása, hanem egyben szenvedélye is.
Növendékei kiváló eredményeket értek el zenei versenyeken, négykezes játékban és szólistaként egyaránt. Főleg kétzongorás és négykezes művekre terjed ki zenei tevékenysége a barokktól a kortárs darabokig.

Baráz Ádám

Baráz Ádám 1987-ben született Balassagyarmaton. Zenei adottságai elég korán megmutatkoztak. Zenei tanulmányait, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola növendékeként kezdte Somogyvári Ildikó (zongora) osztályában. 14 évesen felvételt nyert többek közt a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés, zongora és szolfézs-zeneelmélet szakára, ahol Reményi Attila (zeneszerző), Hennel Georgina (zongora) és Oláh Margit (zongora, kamarazene) voltak vezető tanárai.
Jelenleg szabadúszó zeneszerzőként és korrepetitorként valamint magán zeneelmélet, szolfézs és zenetörténet tanárként tevékenykedik. Korrepetitori munkája során több magyarországi regionális és országos valamint külföldi versenyen vett részt.
Zeneszerzői munkássága igen széleskörű.

Több mint 120 befejezett opusza van. Komponált már szóló hangszeres, vokális, kamarazenei és zenekari műveket egyaránt, valamint versenyműveket is. Több alkalommal adott szerzői és zongorahangversenyt az ország számos városában. Ezen estek alkalmával kimondottan olyan szerzők remekműveit tűzte műsorára, akik kevésbé ismertek Magyarországon.

Saját kompozíciói megszólaltak már számos európai országban (Szlovákia, Ausztria, Franciaország, Németország, Belgium, Anglia, Hollandia, Csehország, Spanyolország, stb.), valamint Mexikóban, Thaiföldön, Kínában és Japánban is.

A zongora négykezes irodalom mindig is vonzotta. Évek óta egyik kedvenc formációja. A barokktól a kortársak zenéjéig több mint 60 négykezes és kétzongorás művet tart állandó repertoárján. Úgy véli: „ … ez a legintimebb kamarazene, hiszen egy hangszert szólaltat meg két előadó úgy, hogy lélekben, szellemben, zenében egyaránt eggyé kell váljanak.”

Zaťko Ervin, aTEMPO.sk