HANG-ÁR 2016: Hosszú idő után újra Misztrál-koncert Felvidéken

A Csemadok Csábi Alapszervezete október 15-én, szombaton folytatja a HANG-ÁR című sorozatát, melynek keretében az este folyamán két együttes mutatkozik be Csábon: a MISZTRÁL és a SZEVÁM.

Több éves kihagyás után ismét Felvidéki színpadon láthatjuk Magyarország egyik legnépszerűbb világzenei formációját. Az 1997-ben alakult Misztrál együttesnek magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is. Dalaik egyre inkább önálló minőséget, sajátos „Misztrál-hangzást” hordoznak. A kimagasló vokális képességű, számos akusztikus hangszert megszólaltató együttes tagjai különböző zenei érdeklődésűek. Ez az indíttatásbeli színesség – az ősiséget idéző motívumoktól a kortárs hangzású elemek alkalmazásáig terjed. Az együttes tagjai, akik között van a felvidéki származású Tóbisz Tinelli Tamás is, tudatosan vállalják a legkülönbözőbb versek által meghívott zenei megvalósítások sokszínűségét.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Az elmúlt esztendőkben megjelentetett hordozók (CD és DVD), valamint Budapesthez közel, a Dunakanyar szívében létrehozott és mára hagyománnyá vált Regejáró Misztrál fesztivál mellett, országos klubhálózatot is létrehoztak. Országjáró koncertjeik sokasága mellett számos alkalommal jártak külföldön is – Erdélytől az Egyesült Államokig.

Számos elismerésben részesültek az elműlt években: 2006 - Bartók Béla díj, 2008 - Balassi Bálint emlékérem, 2010 - Fiatalok a Polgári Magyarországért díj, 2012 - Magyar Művészetért Díj, 2016 - Magyar Örökség díj.

SZEVÁM

Természetesen az idei HANG-ÁR színpadra áll a vendéglátó, csábi SZEVÁM együttes is, aki 2012-ben nyert a XXI. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versenyen megzenésített vers kategóriában. A három énekesnőt, Híves Máriát, Zaťko Veronikát és Zatyko Szilviát Tóth Árpád hárfán, Zaťko Ervin pedig basszusgitáron kíséri.

Közös pont a két együttesben, hogy mindketten versmegzenésítéseket is előadnak. S hogy magáról a versről, versmegzenésítésről még többet megtudjunk egy különleges vendég is meghívást kap, akivel a koncertek között dr. Tóth Árpád beszélget majd.

Mindenkit szeretettel várnak a csábi alapiskolába 2016. október 15-én, szombaton 18 órára, ahol együtt lehetünk részesei a zene ünnepének.

HANG-ÁR 2016

aTEMPO.sk