Különleges bemutatóra készül a Csíkszerda - Tóbiás és az angyal

A Csíkszerda napjaink egyik legizgalmasabb és legfontosabb amatőr kórusa a Kárpát-medencében. Nevéhez fűződik többek között a Kórusok éjszakája fesztivál és több közösségi opera bemutatása is. Az elmúlt évek során mind műfaji, mind előadásmódbeli sokszínűség jellemezte a darabválasztásait és idén ősszel egy egészen ínyenc ’fogást’ választott bemutatásra.

Jonathan Dove Tóbiás és az angyal című operájához Tóth Árpád művészeti vezető és a kórus a tőlük megszokott - azonban amatőröktől szokatlan - profizmussal nyúl és így alakítja saját képére, megtartva annak műfaji jellegzetességeit. Ez azt is jelenti, hogy ezúttal nem "kórusosat játszik" a színpadon, hanem "operásat". Ehhez egy remek rendező, az operarendezést újragondoló, Junior Prima díjas Göttinger Pál alakítja ki a színházi kereteket.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A Tóbiás és az angyal bibliai történet, igaz csak a katolikus Szentírásban szerepel, a kanonizált protestáns változatból kihagyták többek közt mesés, sámánisztikus részletei miatt. Dove és Lan lényegében hű maradt az eredeti történethez, csak néhány elemén változtattak. Az opera, vagy még inkább: zenedráma jelenetei egyetlen ívet alkotnak: nincsenek benne zárt számok, kiállások, a zenekar mindig azonnal átvezet a következő jelenetbe.

Tóbit feleségével, Annával és fiukkal, Tóbiással Ninivében él, ahol nap mint nap gyilkolják a zsidókat, és eltemetni sem engedik őket. Tóbit azonban a Tóra parancsa szerint eltemeti az áldozatokat. Egy nap, mikor fáradtan a szabad ég alatt alszik el, arra ébred, hogy a rápiszkító verebek miatt elvesztette szeme világát. A család kétségbeejtő helyzetében némi reményt nyújtana, ha Tóbiás visszakérné azt az óriási kölcsönt, amit Tóbit egykor rokonuknak, az Ekbatanában élő Raguelnek adott. A fiút útján egy titokzatos, új ismerős, Rafael kíséri el. Ekbatanában Raguel és Edna lánya, Sára már a hetedik nászéjszakája után ébred egyedül, mert férjeit megöli a Sárába szerelmes démon, Ashmodeus. Ehhez a gyönyörű, de életveszélyes lányhoz indul Tóbiás, és természetesen első látásra bele is szeret. Ahhoz azonban, hogy az eleinte kissé kamaszos, szertelen Tóbiás apja igazi megmentője és a szépséges Sárához méltó férfi legyen, útja során fontos kérdésekre kell válaszokat találnia.

 

Csíkszerda

 

A Csíkszerdát jellemző formabontás és a komolyzenét nemhogy fogyaszthatóvá, de közkinccsé tevő előadásmód garantálja, hogy mind a visszatérő Csík-közönség, mind az új nézők egy igazán különleges élményben fognak részesülni.

 

A közösségi operát 2016. november 18-án mutatják be a első alkalommal a hazai közönségnek Budapesten a Kelenföld Montázs Központban.

Ezt követően még nyolc alkalommal láthatja a közönség az előadást:

november 18. péntek 19.00
november 19. szombat 19.00
november 20. vasárnap 18.00
november 25. péntek 19.00
november 26. szombat 19.00
november 27. vasárnap 18.00
december 2. péntek 19.00
december 3. szombat 19.00
december 4. vasárnap 18.00

Az előadások jegyelővételhez kötöttek, a jegyek ide kattintva vásárolhatóak meg.

aTEMPO.sk