'68 - Tolcsvay László szólólemezt készített (hallgasd meg a dalokat)

Tolcsvay László

'68 címmel összegző, visszatekintő lemezt készített Tolcsvay László, aki a hatvanas évek végétől a Tolcsvay-trió, valamint a Fonográf alapító tagjaként vált ismertté, később szólópályára lépett. Az elmúlt több mint négy évtizedben az általa előadott saját, népszerű felvételein kívül számos dalt írt másoknak (Koncz Zsuzsa, Halász Judit), a nyolcvanas évektől pedig rockoperák és musicalek zeneszerzője, ezek közül a Mária evangéliuma DVD-n, a Rákóczi fantázia CD-n jelent meg.

A most kiadott '68 című CD-jén legjobb szólódalaiból válogat.

"68 számomra szimbolikus évszám. 1968-ban indult a pályám, abban az évben a Tolcsvay-trióval megnyertük a Ki mit tud?-ot. Évtizedekkel később, a kilencvenes évek elején írtam egy dalt és Sziámitól kértem hozzá szöveget a beatgeneráció szabadságvágyáról és lázadásáról. Nagyon szeretem ezt a dalt, de a lemezcím persze arra is utal, hogy idén leszek 68 éves" - mesélte Tolcsvay László.

A gitáros, énekes, billentyűs 1997-ben már készített egy válogatást legkedvesebb dalaiból, ez volt a Fehér zaj. A '68-on hallható felvételek nagy többsége ugyan szintén régi szerzemény (például a Hunyd le a szemed, a Jöjj kedvesem vagy Az első villamos), de Tolcsvay László az elmúlt két évtizedben új verziókat készített számos zenészkollégával. A GrundRecords által gondozott CD-n szerepel koncerten rögzített szám (A show folytatódik) és vadonatúj dal (Tudod, én ott voltam) is.

"Sokan kérdezték tőlem, mikor lesz kapható a boltokban szólólemezem, ezért is jelent meg most ez a gyűjtemény. A Nemzeti dalt, Petőfi költeményét még 1973-ban zenésítettem meg, több koncertlemezen szerepel, de stúdióverziója, amit 2013-ban készítettem, most először jelent meg" - fejtette ki.

 

Tolcsvay

Tracklista

1. ’68
2. A show folytatódik
3. Hunyd le a szemed
4. Jöjj kedvesem
5. Az első villamos
6. Valahol vár
7. Éltek vizek
8. Mosolyod vigasztal
9. Nemzeti dal
10. Békét és reménységet
11. Tudod, én ott voltam

Közreműködők

Anti Tamás, Axmann Péter, Bartha Tibor, Csiszár Péter, Csurgai Attila, Födő Sándor, Hrutka Róbert, Illényi Katica, Lengyelfy Miklós, Móricz Mihály, Németh Oszkár, Sipeki Zoltán, Jamie Winchester, Czerovszky Henriett, Kozma Orsi, Tóth Edina, Voga Viktória, Bartha kórus

 

 

Az album tizenegy darabjából nyolchoz Bródy János írt szöveget.

"Közülük a Fonográf-éra egyik korai darabja, Az első villamos nagy kedvencem, de különösen szeretem a Békét és reménységet vagy A show folytatódik címűt is. Nem szoktam megmondani Tininek, miről szóljon, amit a zenémre ír, és mindig meg tudott lepni. Most kivételt tettem, az új dal, a Tudod, én ott voltam verse az én sugallatomra született: sokszor tapasztalom különböző visszaemlékezésekben, hogy nem úgy volt... Lehet, hogy létezik párhuzamos valóság, de közös +lövészárokból+ másik történetet kihozni több mint furcsa" - mondta a zenész.

 

Tolcsvay László

 

Tolcsvay László február 16-án tizennégy év után lépett ismét színpadra a Fonográf együttessel a Papp László Budapest Sportarénában. A zenekar 1974 és 1984 között volt aktív és külföldön is sikereket aratott. Mint kiemelte, Bródy mellett Móricz Mihállyal szoros a munkakapcsolata, de Szörényi Leventével is volt közös fellépése az elmúlt időszakban.

"Hat-hét hetet próbáltunk és azonnal kialakult közöttünk az az erőtér, ami a hetvenes években is megvolt. Lélekből, szívből, zenei tudásból ismét született mellénk egy megfoghatatlan hetedik tag, ebből az energiából táplálkoztunk." - jegyezte meg a zenész.

A felismerhetően egyéni stílust képviselő Fonográf (Szörényi Levente - ének, gitár; Bródy János - steel gitár; Tolcsvay László - ének, gitár, billentyűs hangszerek; Móricz Mihály - ének, gitár; Szörényi Szabolcs - basszusgitár; Németh Oszkár - dob) hat stúdióalbumot készített, miközben számos albumot írt Koncz Zsuzsának, Halász Juditnak. A Fonográf zenélt az István, a király című rockopera felvételén is.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Mónus Márton