Az Anna and the Barbies jubileumi évéről

Anna and the Barbies

Tizedik születésnapját ünnepli idén az Anna and the Barbies. Pásztor Sámuel, a zenekar egyik alapítója, gitárosa a jubileumról és a néhány héttel ezelőtt elkészült új stúdióalbumról is beszélt.

"Sokáig kerestük saját stílusunkat és úgy érzem, a megjelenés előtt álló lemezen találtunk rá igazából, annak ellenére, hogy a közönség és a szakma már megszeretett minket az elmúlt években. Gyakorlatilag mindenki képzett zenész közöttünk, de ma is underground, alter zenekar vagyunk, és talán a lendületet is sikerült megtartanunk a tíz év alatt. És persze ott van Anna, a testvérem személyisége, különleges színpadi megjelenése, szerepe frontemberként, ami igazán markánssá tette az Anna and the Barbiest" - fogalmazott Pásztor Sámuel.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A Fonogram-díjas csapat eddig négy stúdióalbumot (Passionfruit - 2005, Medallion - 2008, Gyáva forradalmár - 2010, ÁNEM! - 2012) készített, az egyik legnépszerűbb hazai koncertzenekarrá nőtte ki magát az évek során, idén januárban Magyarország képviseletében a groningeni Eurosonic fesztiválon is fellépett. Az együttes legnagyobb slágerei közé tartozik a 4kézláb, a Márti dala, a Don't Fit In, a Gombóc, a Tangó, az Álmatlan, a Nyuszika vagy az After Hours.

A Szabadesés című új Anna and the Barbies-lemez szeptember elején jelenik meg. Pásztor Samu elmondta: tizenegy vadonatúj dalt rögzítettek.
"Végre minden hangszer a helyére került, és minden zenekari tag fontos szerepet kapott, ami szerintem egy igazán ránk jellemző ízt eredményezett. Nekem, a csapat fő zenei felelősének különösen fontos, hogy a koncertek erejét, energiáját sikerüljön átmenteni a stúdióanyagra, és úgy érzem, sikerült" - fűzte hozzá.

Mint kifejtette, a korábbi hagyományokat követve a friss anyagon is vegyesen szerepelnek magyar és angol nyelvű dalok, és Pásztor Anna mellett maga is énekel néhányban. Ezúttal nincsenek közreműködők, nem úgy, mint például a legutóbbi ÁNEM!-en, amelyről a Kiss Tibi (Quimby) bevonásával felvett Márti dala országos sláger lett és vezette a Petőfi Rádió slágerlistáját.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Az Anna and the Barbiesra a 2004-es megalakulás után nem sokkal felfigyelt egy angol menedzser, a csapat első anyaga az amerikai CD Baby online zeneterjesztő hálózatnál volt elérhető. A nemzetközi karrier aztán mégsem indult be, a magyarországi annál inkább. "Már nem görcsölünk a külföldi lehetőségeken, nyilvánvaló, hogy csak megfelelő, bejáratott kinti segítséggel, kiadói támogatással lehetne valami, ami sok-sok pénz kérdése, nem elsősorban a tehetségé".

A zenekar idén nyáron valamennyi jelentős fesztiválon játszott, illetve játszani fog. "Fesztiválműsorunk kétharmada viszonylag állandó, a dalok sorrendje beágyazódott, kialakult, melyik hol működik. A kötelező darabokat el kell játszani, a fennmaradó egyharmad részben viszont szeretünk variálni. Négy számot már viszonylag fixen játszunk az újak közül, a Sziget-szettbe egy ötödik is került".

A csapat november 14-én a fővárosi Syma-csarnokban tartja 10 éves jubileumi lemezbemutató koncertjét. "Lesznek vendégek is, Tátrai Tibor biztosan, aki nekem gitárosként a példaképem volt. Egyedi színpadot tervezünk, különleges megjelenést és sok minden más lesz, ami meglepetés".

Az Anna and the Barbiesban Pásztor Anna énekel és rappel, Pásztor Sámuel gitározik és énekel, Hernádi Dávid basszusgitáron, Vaghy Tamás billentyűs hangszereken játszik, Bubnó Márk pedig dobol.

aTEMPO.sk
forrás: MTI