HAZAI-MUTATÓ: A túlontool jól tolja (INTERJÚ)

túlontool

Gútáról indult útjára a modern metalt és rap-rockot vegyítő négy tagú túlontool még 2016-ban. A tagok a kezdetektől fogva csak saját dalokban gondolkodtak, amelynek eredményeképp ez idő alatt EP-t, klipet jelentettek meg, számos koncert van már mögöttük és a 2018-as Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlét is megnyerték.

De ez még csak a kezdet, hisz sok-sok tervüket szeretnék megvalósítani. Menjünk akkor sorjában!

 

Hogy is alakult meg a zenekar?

Az úgy történt, hogy Bence, Csabi és Ákos már zenéltek előzőleg is együtt csak feloszlott a zenekar. Egy nap úgy gondolták lemennek próbálni a terembe és ekkor írt Bence a Robinak, hogy nem-e lenne kedve csatlakozni. Ez 2016. december 1-én történt és azon a próbán meg is született az első dal aminek az Illegál címet adtuk.

 

És honnan jött a túlontool megnevezés?

A zenekar nevet Ákos gondolta ki és együtt varázsoltuk egyedivé.

Mindent kicsivel és két O-val: túlontool, és a két O pedig, a fektetett nyolcast jelképezi ami a végtelen szimbóluma.

 

túlontool

 

Egyedi stílust képviseltek a hazai zenei palettán. Miért ez az irány?

Bence legelőször úgy szerette volna, hogy populárisabb vonalon induljunk el, mint pl. a punnany massif. De mivel négyen vagyunk és minden szerettük volna bele vinni azt a stílust, ami közelebb áll hozzánk, ezért ez az egyszerűbb gondolatmenet meg is szűnt.

Így tehát Ákos progresszív dobtémái, Bence laza és egyben ütős gitártémái, Csabi állat basszus témái és Robi „agymenéses” szövegei adják a túlontoolt.

Zeneileg megjelenik a dalokban a rock, a metál, a reggae, a hip-hop, tehát igyekszünk minél változatosabb nótákat írni.

 

A zenekar tagjai:

Marosi „Csitrik Róbert” – rap, ének
Gőgh „Vadas” Bence – gitár, ének
Tóth „Tócsa” Csaba – basszusgitár
Gőgh „oggy” Ákos – dobok

 

Első EP-jük 2018. június 23-án jelent meg és a Változás címet viseli. Öt dal kapott rajta helyet:

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Tracklista:

01. Illegál
02. Árral szembe
03. Köd
04. Lépni kell
05. Oldschool

 

Nemrég jelent meg az első saját klipetek. Hol és mikor készültek a felvételek?

A Ne hidd … felvételei a 2018-as év utolsó koncertjén Komáromban, a RÉV – Magyar Kultúra Hazában lettek rögzítve, amelyre a Corelosa együttes hívott meg minket. Kürti Zsolt jó barátunknak köszönhetjük a felvételeket, a vágást és az utómunkálatokat viszont már a dobosunk, Gőgh Ákos készítette.

 

Elég kemény dalról van szó, miért pont ezt választottátok a kliphez?

Ez a dal még a kislemezünk születésekor íródott, de még érnie kellett ahhoz, hogy napvilágot lásson. Tény, hogy egy keményebb dalra sikeredett és ép ezért is gondoltuk úgy, hogy egy koncertklipet készítünk hozzá.

 

túlontool

 

A dal szövegét a gitárosuk, Gőgh Bence írta a zenét pedig közösen szerezték a próbateremben jammelgetve.

A dal mondanivalója, hogy az emberek hajlamosak azt hinni még sok idejük van, halogatják a tennivalókat és sokszor, mire odaérnek ráébrednek, hogy már késő. Maga a dalszöveg a refrén köré épül, ami köntörfalazás nélkül az emberek arcába vágja:

"Ne hidd azt, hogy neked ez nem jár,
ne hidd azt, hogy ez lehetetlen,
de (soha) ne hidd azt, hogy az idő megvár,
ma ne hidd, hogy holnap is megteheted!"

 

A klip tartogat egy kis meglepetést is.

Mivel a dal is elég zúzós és ha már koncertklipről van szó, így szerettünk volna valami extrább dolgot is belevinni a videóba. Az ötlet valahogy belénk nyilallt és gitárosunk,

Bence úgy döntött, hogy feláldozza első gitárját, amit már több mint 10 éve a padláson őrzött. Sok év és rengeteg közös emlék fűzött minket ahhoz a gitárhoz és így jelképesen feláldoztuk a zenének :)

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Egy fontos mérföldkő volt a zenekar életében a Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle megnyerése. Hogy éltétek meg?

Még csak a fejünkben sem fordult meg olyan gondolat, hogy mi bármit is nyerjünk. Aztán lezajlott a verseny és jött az eredményhirdetés és vele együtt megtörtént a csoda is. Három díjat is bezsebeltünk, ami egy hihetetlen érzés volt.

Extázis, öröm és könnyek, volt minden. És nem csak díjakat nyertünk, hanem sok új barátot is.

 

Mennyit tudott segíteni ez a zenekar felfutásának?

A szemle után érezhető volt a löket a zenekar életében, de ennek ellenére nagyon sokat kell dolgoznunk azon, hogy eljussunk koncertekre, fesztiválokra.

Viszont mindenképp érdemes kipróbálni, hisz élményekkel gazdagodtunk, audio és vizuális téren is, valamint bárkinek lehet esélye, hogy ő legyen a következő.

 

túlontool

 

Jelenleg milyen célok lebegnek előttetek?

A nyári fesztiválszezon előtt lát napvilágot a következő klipünk, ami egy történetet mesél majd el, melyben a főszereplő bármelyikünk lehetne. Idén szeretnénk minél több koncerthelyszínre eljutni a zenénkkel, illetve készítjük már az új dalainkat is és remélhetőleg az év vége felé újból stúdióba vonulunk. A dalok mellé pedig készülnek pólók is :)

 

Alakul a zenekar koncertnaptárja. Ott lesznek a Martfeszten, Gombaszögön és a Rockfeszten is. Mivel készültök a koncertekre? Gitártörés ugye már nem lesz?

Gitár törésre egyhamar nem kell számítani :D Ahogy már a közönségünk is megszokhatta, igyekszünk minden koncertre valami pluszt adni.

Volt, hogy Ricki Martint énekeltünk, de volt hogy egy dal erejéig énekesünk, Robi a saját projektjét mutatta be. Kell a változatosság :)

 

Sok sikert kívánunk az idei fesztiválszezonra is a túlontoolnak. Kövessétek őket közösségi oldalaikon (Facebook, Instagram) és hallgassátok az összes online zenehallgató platformon.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk