Klasszikus és kóruszene a Gombaszögi Nyári Táborban

Tömöl Gabriella
Tömöl Gabriella

Idén első alkalommal kórusénekléssel és klasszikus zenével is találkozhattok a Gombaszögi Nyári Táborban. Mindez a pelsőci Korona énekegyüttesnek és vezetőjüknek Tömöl Gabriellának köszönhető. Az ötletgazdával beszélgetünk.

 

„A Korona énekegyüttest 2012 Karácsonyán alapítottam, mikor 13 budapesti év után hazaköltöztem Gömörhorkára. Az együttes alapja a nagymultú Pelsőci nőikar kemény magja. Ahogy telnek a hónapok és évek egyre többen leszünk. Jelenleg 18 tagot számlálunk.

Mi a kórus rabjai vagyunk és azt hiszem a tagok nevében is mondhatom: hisszük, hogy ezzel kicsit jobbá tesszük a világot. Mi biztosan kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak vagyunk attól, hogy összetartozunk, együtt és igényesen töltjük a szabadidőnket, céljaink vannak, sok közös programunk, élményeink. A kórus olyan értékekre tanít, aminek mindenki hasznát veszi az életben. Legfőbb eszköze, a hangszerünk- az emberi hang pedig mindenki számára ingyen elérhető.

Ez az eszmei alapja minden szereplésünknek, rendezvényünknek, megmozdulásunknak.” - kezdte Gabi.

 

Mit takar a Korona sátor elnevezés, ahol majd személyesen találkozhatunk veletek? 

Ez az énekegyüttes önálló komolyzenei sátra. A táborban mi leszünk a klasszikus és kóruszene követei. 

 

Ez egy újdonság, honnan jött az ötlet? 

Múlt nyáron néhányan részt vettünk a Nagy Ölelésen. Krasznahorka büszke vára az egyik kedvenc énekelnivalónk, egyértelmű volt, hogy ott kell lennünk, ölelnünk és énekelnünk. Déli tűző napsütésben vártuk végig a hosszadalmas regisztrációt. Több száz táborlakó kígyózott a várhoz, de mindenki kedves, mosolygós volt. Az emberek előzékenyek, türelmesek voltak. Énekeltek, beszélgettek. Otthon éreztük magunkat. Ez egy fantasztikus hely, szuper résztvevőkkel. Boldogok vagyunk, hogy itt a közelünkben van! Nem kérdés, hogy mi is hozzuk a részünket. Bedobjuk a "nagyközösbe".

 

Korona énekegyüttes

 

Milyen programot kínáltok a látogatóknak?

Kétféle programmal készülünk:

A Korona sátorban, mint egy zenei étlapról lehet majd válogatni: különböző stílusok, hangulatok, témakörök várják a hozzánk látogató táborlakókat. Biztos vagyok benne, hogy mindenki talál kedvérevalót és az is közel érzi majd magához a műfajt, aki eddig nem foglalkozott, nem találkozott vele. A sátort kényelmesre, otthonosra tervezzük. Az ügyeletes Királylányok- házigazdák minden napra finomságokkal is készülnek.

A Korona foglalkozások célja, hogy közelebb hozzuk a kórus műfaját: töröljük az elavult előítéleteket, új, praktikus, divatos, illatos ruhába öltöztessük az együtténeklést.

 

A RÉSZLETES ZENEI PROGRAM

 

Kiket szeretnétek megcélozni? 

Minden táborlakót. Aki egy ilyen szellemiségű táborba eljön, akit ilyen jellegű programok foglalkoztatnak az arra vágyik, arra nyitott, amit mi az együtténekléstől, a zenétől kapunk: pl. közösségre, feltöltődésre, művelődésre, előrelépésre...stb. Így máris közös nevezőn vagyunk.

Az énekóra és ezzel a klasszikus zene oktatása hetedik osztályban befejeződik. A legtöbb fiatal számára ez az utolsó lehetőség, hogy közel kerüljön ehhez a zenéhez, hogy valaki bevezesse a csodák birodalmába. Ez a klasszikus zenének nem baj, de a fiataloknak nagy veszteség! Pont mikor már önálló gondolataik lennének, mikor jönnek az első szerelmek, mikor elkezdik keresni a példaképeket, önmagukat. Megnyílik a lelkük. Mikor elveket, életszemléletet, új utakat keresnek.

Egy "lehetőség" szeretnénk lenni. Kinek megerősítés, kinek új ajtó.

 

Milyen elvárásaitok vannak az első évtől, mi a cél?

A minimum a tapasztalatgyűjtés, a maximum a világmegváltás :D

 

Köszönöm a beszélgetést és sok élményt kívánunk a kórusnak, neked és a Korona sátorba látogatóknak.

Zaťko Ervin, aTEMPO.sk