„Ez a mi saját díjunk” - hamarosan átadják a jubileumi Harmónia-díjakat

Harmónia-díj

Első jubileumához érkezik a szlovákiai magyar zenei élet legfontosabb elismerése, a Harmónia-díj. November 19-én, szombaton ötödik alkalommal adják át az ezzel járó egyedi műalkotásokat és díszokleveleket. Az ünnepségnek ezúttal Nagykapos ad otthont.

A szervezők szeptembertől nyolc kategóriában várták a jelöléseket. „Majd 100 nevezett közül választotta ki a legjobbakat a kuratórium, s a Harmónia-díj történetében ez rekordnak számít. Azt sem szabad elfelejteni, hogy idén nagy kampánya volt a nevezésnek, s bíztunk benne, hogy ez meghozza gyümölcsét. Így is lett, hiszen a határon túlról is érkeztek nevezések, azonban úgy gondoljuk, hogy még mindig rengeteg tartalékkal rendelkezünk, s jövőre még jobban mozgósítható lesz a közönség.” - mondta Lacza Gergely, a SZMAZE elnöke, a díj egyik alapítója.

A jelöltek listája már ismert. Szombaton a legjobbak bekerülnek egy mára már elismert társaság tagjai közé. „Úgy gondolom, hogy ami a Harmónia-díjat illeti, a legfontosabb a szakmai és erkölcsi megbecsülése, hiszen a gálaműsort pár éve már a felvidéki magyarság legrangosabb zenei díjátadójaként jegyzik. Mindenféleképpen presztízse van, s nyilvánvaló, hogy egy muzsikus, egy szólista, vagy egy zenekar esetében komoly szakmai sikernek számít az elnyerése. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ez a mi saját díjunk, azaz teljes mértékben a felvidéki magyarságról szól. Itt legalább saját magunk dönthetünk a saját jelöltjeinkről - most mondtam egy okot, hogy miért jobb ez a politikától. Persze még számtalan okot sorolhatnék, emiatt nem mentünk politikusnak :-) A díjnak persze van anyagi vonatkozása is, nem titok, hogy a győztesek 300-300 eurót kapnak, az életműdíjas pedig 500-at. Ezenkívül természetesen megkapják magát a fizikai értelemben vett műalkotást, ami eredetileg Reicher György díszműkovács és Bazsó Roland fafaragó asztalosmester munkája volt, azonban a díj két készítője közül sajnos már egyik sem érhette meg ezt a kis jubileumot, ugyanis a közelmúltban mindketten tragikus hirtelenséggel elhunytak. Róluk is megemlékezünk a gálaműsorban. A kovácsolt dísztárgyat ezentúl a mester fia, ifj. Reicher György készíti.” - tudtuk meg Gerőtől.

Harmónia

A gálaműsor 18.00 órakor veszi kezdetét. „Szigorú értelemben véve az esemény nem nyilvános, hiszen a jelölteken, s azok hozzátartozóin kívül helyet kell biztosítanunk a nézőtéren a szereplőknek is (aki éppen nincs a színpadon, vagy nem készül a műsor adott periódusában, az a nézőtéren helyet foglal/hat/). Ez a múltban is így volt, s most sem lesz másképp. A díszvendégek és a média képviselői is elfoglalnak egy szektort, s így már majdnem meg is teltek a székek. Általában több tíz üres hely felszabadul, de ezt csak egy-két nappal a gála előtt tudjuk biztosan, hiszen van, aki a jelöltek közül egyéb elfoglaltságai miatt nem tud részt venni a díjátadón. Addig azonban maximális létszámmal kell számolnunk, mert a rendezvényszervezés íratlan szabálya ezt diktálja velünk. Most viszont már kezd tisztulni a kép, s elmondhatom, hogy lesznek szabad helyeink, tehát ha valaki részt kíván venni a gálán, az ma estig jelentkezzen a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, és kis szerencsével a helyszínről izgulhatja végig az ünnepélyes díjkiosztót.

A szervezők ezúttal is színes programmal készülnek. Már hagyomány, hogy a Harmónia-Szlovákiai Magyar Zenei Díj gálaműsorán zömmel az addigi évek díjazottjai lépnek fel. Az ünnepi műsort a házigazda Fabotó Citerazenekar Ung-vidéki népdalokkal kezdi, majd a komolyzene vizeire evezünk: Tóth Ingrid és Manuela Choma Händel-szonátát játszik zongorán illetve hegedűn. Ezt követi Zsapka Attila és Sipos Dávid duója, s az első részt pedig Óváry Anna ambient formációja, a Buy Her Sugar zárja.
A szünet után egy videóbejátszás kerül a kivetítőkre, amelyben a SZMAZE Élve Zenélő Felvidék kezdeményezésről esik szó, illetve zenekarok, önkormányzatok, rádiók, intézmények képviselői is megszólalnak, akik támogatásukról biztosítják az akciót.
Ezt követi a Cseh Tamás Band Dudafónia c. kompozíciója, majd az Érsekújvári Rockszínpad képviseletében Barthalos Andrea és Krnčan Milán ad elő egy musicalrészletet. A gálát a hazai Southern Comfort rockzenekar produkciója zárja.

Akik nem lesznek ott a helyszínen, figyelemmel kísérhetik az MTVA adásait, hisz egész nap élő bejelentkezéseket láthatunk majd Nagykaposról. A rendezvény pedig az előző évekhez hasonlóan követhető lesz majd interneten keresztül is.

Már csak pár óra és a végéhez ér az idei Harmónia-díj szervezése. Lacza Gergely így értékeli az elmúlt időszakot.

„Bizonyára közhelynek hat, de tényleg kemény munka áll mögöttünk, egyrészt logisztikailag, mivel a Harmónia-csapat naszvadi bázisú, el kell juttatni a csapatot, a technikát, a fellépőket és a jelölteket Szlovákia keleti csücskébe, másrészt a reklám szempontjából is, hiszen egy eleve nem nyereségorientált kulturális programot kell úgy a köztudatba vésni, hogy annak komoly eredménye legyen. Ezt nem lehet egyik napról a másikra véghezvinni, pláne nem úgy, hogy nincs mögötte sem gazdasági szervezet, sem marketing menedzsment, sem pedig sajtófőnökség. Azonban van pár lelkes személy, aki önzetlenül tenni kíván valamit a nemes cél érdekében, illetve lehetőségéhez mérten a munkájával, a szakmai tudásával, vagy minimális anyagiakkal támogatni tudja a rendezvényt.
A Harmónia-díj ugyan a Kormányhivataltól és a Bethlen Gábor Alaptól is nyert támogatást, ami ugyebár hatalmas segítség, de ez az összeg közel sem fedezi azt az anyagi tételt, amit a rendezvény évről évre felemészt. Panaszkodni azonban semmiképpen sem szeretnénk, hiszen pl. a SZMAZE Élve zenélő Felvidék kezdeményezése nulla költségvetés mellett nagyon sok ember fülébe eljutott, és a Harmónia-díj médiakampánya is hasonló körülmények között zajlott, ennek ellenére csak az nem hallott róla Felvidéken, aki nem hallgat rádiót, vagy nem olvas újságot, illetve nem néz internetet vagy tévét.
A rekordjelölés azt bizonyítja, hogy sikeresebb volt ez a kampány, mint eddig bármikor, azonban ha csak a felvidéki magyarok arányaihoz mérjük ezt a számot, az még mindig elenyésző. A problémát inkább máshol látom, az pedig a közöny. Sajnos a mai világ embere már nem annyira lelkes, mint évtizedekkel ezelőtt, az ingerküszöbét gyakran csak "bűvészmutatványokkal" sikerül elérni. Ez azonban bármi másra is érvényes. Lehet az egy kulturális program, egy petíció, egy lakossági fórum, egy közgyűlés. Persze könnyű utólag a kényelmes fotelből hőbörögni, hogy miért X kapta a díjat, miért nem Y, de aki ahhoz sem veszi a fáradságot, hogy jelölje kedvencét, vagy az általa Harmónia-díjra érdemes személyt, akkor - én úgy érzem - nincs joga hőbörögni. Sokakat az is elriasztott, hogy szakmai életrajzot kell feltölteni egy jelölt nevezéséhez. Vajon komolyan lehet venni azt a díjat, ahol csak egy név szerepel a jelölési lapokon? Naugye. Tehát én úgy látom, hogy az emberek már ismerik a Harmónia-díjat, tudják, mi az, azonban a többség még mindig passzív szemlélője, holott a nevezésekkel aktív résztvevője is lehetne.
Ami a zenészeket illeti, a felvidéki zenei élet szereplői nagyon pozitívan állnak hozzá, és igenis fontos számukra a díj. Csupán egyetlenegy díjazottat tudnék említeni, egy kiváló muzsikust, aki még az első díjátadókor rosszindulatúan, lenézően viselkedett velünk, továbbá szándékosan félreinformálta a médiát, de gondolom, azóta már megbánta tettét. Az internetes kommentcunami is néha felszínre hoz rosszalló megjegyzéseket, de ezek általában a tudatlanságból, illetve az információk hiányából fakadnak. A nagy többség elismeri a díj értékét, foglalkozik vele és presztízst jelent számára, aminek mi örülünk a legjobban.”

Sok sikert a szervezőknek, a jelölteknek és holnap jövünk az eredményekkel is :-)

Zaťko Ervin, aTEMPO.sk