A Csemadok országos rendezvényén átadták a szervezet díjait

Martosi Hagyományőrző Együttes

Átadták a díjazottaknak a Csemadok 2016-os elismeréseit - a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezetének - a magyar kultúra napja alkalmából tartott országos rendezvényén Galántán vasárnap.

A helyi Városi Művelődési Központban tartott ünnepi rendezvényen a Csemadok - korábban Életfa díjnak nevezett - életműdíjai mellett a szervezet Közművelődési díjait, valamint a Gyurcsó István-díjat is átadták.

Galántai Kodály Zoltán Daloskör

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke elmondta, hogy a szervezet tavalyi évét a tisztújítás és a korszerűsítés jellemezte. Kiemelte: a Csemadok - kisebbségi szervezetek közül elsőként - megkapta az Európai Parlament (EP) által odaítélt Európai polgári díját.

Aranymetszés

A rendezvény keretében fellépett a Galántai Kodály Zoltán Daloskör Józsa Mónika vezetésével, az Aranymetszés verséneklő együttes, Bognár Hajnalka Ternóczky István kíséretében, a Martosi Hagyományőrző Együttes és a peredi Csillag citerazenekar is.

Bognár Hajnalka és Ternóczky István

A felvidéki magyar közösségért a kultúra terén kifejtett, egész életen át tartó tevékenységért adományozott Csemadok életműdíjakat az idén Böszörményi István helytörténész, Korintus László zenepedagógus (a Rozmaring Népdalkör és a Rozmaringsarj Népdalkör alapítója), illetve Lázár Erzsébet, Lázár Ferenc, Miklós Ferenc és Pék Éva pedagógusok kapták.

A Csemadok Közművelődési díjait Baloghné Domonkos Malvin (a nagykaposi Erdélyi János Vegyeskar és a Búzavirág Dalkör vezetője), Keszeg István, Szamos Zsuzsanna és Vankó Ferenc (a peredi Csillag citerazenekar alapítója) vehette át.

peredi Csillag citerazenekar

A 2016-os évért járó Gyurcsó István Közművelődési Díjat pedig Végh Lászlónak, a Bibliotheca Hungarica Alapítvány alapítójának, a Fórum Intézet munkatársának ítélték oda.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Sedliak Pál